Dean Stockwell, star al unor filme ca „Air Force One” și „Dune”, a murit

De: Ana Obretin / 09.11.2021, 14:23
Dean Stockwell, star al unor filme ca

Actorul american Dean Stockwell, star al unor filme ca „Air Force One”, de Wolfgang Petersen, și „Dune”, de David Lynch, a murit la vârsta de 85 de ani.

Surse citate de Variety au spus că actorul a murit liniștit, în somn, acasă, duminică. Printre cele mai mari roluri ale sale s-au numărat cele din seria SF „Quantum Leap” și din filmele „Air Force One”, „Dune” și „Blue Velvet”, de David Lynch.

Pe numele real Robert Dean Stockwell, actorul s-a născut în martie 1936 și și-a început cariera pe când era copil, având un contract cu Metro-Goldwyn-Mayer. Prima sa apariție cunoscută în film a fost în „Valley of Decision”, lansat în 1945. Alte titluri timpurii au inclus „Anchors Aweigh” și „The Green Years”.

Probabil că cel mai cunoscut rol al lui Stockwell a fost cel al amiralului „Al” Calavicci din serialul SF produs de NBC „Quantum Leap”, care a rulat cinci sezoane, între 1989 și 1993. Rolul i-a adus lui Stockwell mai multe nominalizări la Primetime Emmy și la Globurile de Aur. De altfel, în 1990, a câștigat un Glob de Aur pentru acest rol.

Stockwell a primit o stea pe Walk of Fame de la Hollywood în 1992. De asemenea, Stockwell a câștigat o nominalizare la Oscar pentru rolul din filmul din 1988 „Married to the Mob”. Totodată, a primit două trofee pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Cannes, în 1959 și 1962. 

Stockwell a avut perioade în care a renunțat la actorie. În anii 1960, s-a alăturat grupului hippie Topanga Canyon și a început să consume droguri. La începutul anilor 1980, după ce a devenit deprimat din carierei sale de actor, Stockwell a devenit agent imobiliar și s-a mutat de la Hollywood. Totuși, actorul Harry Dean Stanton l-a convins să se întoarcă și să încerce din nou. Ceea ce a urmat au fost roluri în unele dintre filmele definitorii ale epocii, precum „Paris, Texas”, de Wim Wenders, „To Live and Die in L.A.”, de William Friedkin, „The Rainmaker”, de Francis Ford Coppola, și „The Player”, de Robert Altman. Totodată, a avut roluri recurente în seriile „Battlestar Galactica” și „The Tony Danza Show”.

CITEȘTE ȘI: Willie Garson, cunoscut pentru rolul său din „Sex and the City”, a murit. Actorul avea 57 de ani

Foto: Profimedia Images