Detoxifierea de primavara

Apropo.ro / 11.04.2006, 16:36
Detoxifierea de primavara
Eliminarea toxinelor acumulate pe timpul iernii înseamna frumusete pentru par și piele si sanatate pentru întregul organism. Mancarurile grase, prajiturile cremoase, muraturile (cu un conținut bogat de sare) și afumaturile pe care le-ai consumat în timpul iernii, precum

Eliminarea toxinelor acumulate pe timpul iernii înseamna frumusete pentru par și piele si sanatate pentru întregul organism.

Mancarurile grase, prajiturile cremoase, muraturile (cu un conținut bogat de sare) și afumaturile pe care le-ai consumat în timpul iernii, precum și lipsa unui aport optim de alimente bogate în fibre, au determinat încetinirea metabolismului și acumularea toxinelor în organism.

La nivelul tenului, excesele culinare sunt vizibile sub forma diverselor afecțiuni: acnee, deshidratare, descuamare, cuperoza sau chiar eczeme. Și pielea corpului este afectata, acumularea de toxine ducand la instalarea celulitei. Parul, de asemenea, nu mai are un aspect sanatos, iar numarul firelor care cad zilnic crește considerabil.

Pentru a reveni la o forma și un tonus mai bun, trebuie sa urmezi o cura de dezintoxicare. Efectele imediate ale dietei de detoxifiere sunt neplacute, dar dupa o scurta perioada „de rau” organismul va fi mult mai sanatos și te vei simți mult mai bine și mai plina de energie.

Detoxifierea se face în trei etape distincte: prima, numita și spalarea organismului, este caracterizata printr-o dezintoxicare rapida și prin accelerarea ritmului metabolismului (prin consumul crescator-gradat a cantitații de apa bauta pe stomacul gol), urmata apoi de o dieta saraca în grasimi și bogata în alimente vegetale, care conțin cantitați însemnate de fibre.

Regimul este benefic și pentru eliminarea kilogramelor suplimentare, dar și pentru combaterea celulitei. A treia etapa a detoxifierii este vitaminizarea și remineralizarea organismului prin dieta cu sucuri proaspete de fructe și legume.

Dieta cu apa
În timpul acestei prime etape poți manca orice, dar este bine sa eviți consumul exagerat de grasimi sau dulciuri. Cura presupune consumul unei cantitați de pana la 2 litri de apa fiarta sau distilata, dimineața, pe stomacul gol. Apa se fierbe seara, iar dimineața se bea încet, cu înghițituri mici, pe parcursul unui interval de o ora sau chiar doua. Nu manca nimic pana cand nu ai baut întreaga cantitatea de apa. Cantitatea de lichid bauta zilnic crește gradat. Astfel, în prima zi, se bea un pahar (250 ml) de apa, a doua zi – doua pahare, a treia zi – 3 pahare, urmand ca în a opta zi, sa se bea 8 pahare de apa.

În ziua a noua se va face o pauza, dupa care, cura se reia, dar în mod descrescator (în ceea ce privește numarul paharelor baute: a zecea zi – 8 pahare, a unsprezecea zi – 7 pahare etc.).

Regim fara grasimi
Dupa ce ai încheiat cura de apa, trebuie sa urmezi un regim bazat pe vegetale, cu un aport minim de grasimi. Dieta dureaza 7 zile, iar indicațiile ei trebuie urmate cu strictețe.

Luni
Micul dejun – paine integrala cu marmelada, fructe coapte
Dejun – crema de sparanghel, orez fiert, fructe
Cina – dovlecei fierți cu o lingurița de ulei de masline și plante aromate, cartofi copți.

Marti
Micul dejun – orez cu lapte, paine prajita, fructe coapte
Dejun – supa de legume, salata de fasole verde și morcovi cu ulei de masline, fructe
Cina – supa de morcovi cu spaghete, fructe de sezon

Miercuri
Micul dejun – lapte degresat cu cereale, suc de fructe
Dejun – piure de spanac cu orez, cartofi copți, fructe
Cina – salata mixta cu orez, fructe coapte

Joi
Micul dejun – orez expandat, fructe
Dejun – supa de legume, orez integral, broccoli
Cina – salata mixta, crema de sparanghel, paine prajita

Vineri
Micul dejun – paine graham, marmelada
Dejun – piure de legume, paine graham, fructe de sezon
Cina – tocanița de legume cu orez și ulei de masline, broccoli, fructe

Sâmbata
Micul dejun – lapte degresat, cereale, fructe coapte
Dejun – piure de dovlecei cu orez, cartofi copți, fructe
Cina – salata mixta cu orez, fructe de sezon

Duminica
Micul dejun – cereale cu marmelada, suc de fructe
Dejun – piure de cartofi, orez integral, broccoli, fructe de sezon
CinA – cartofi fierți sau paste cu ulei de masline