Doina Gradea, PDG al TVR: Programul de Revelion al Televiziunii Publice nu a încălcat legislația audiovizuală

De: Ana Obretin / 04.01.2021, 14:49
Doina Gradea, PDG al TVR: Programul de Revelion al Televiziunii Publice nu a încălcat legislația audiovizuală

Doina Gradea, președintele-director general al TVR, spune că programul de Revelion al Televiziunii Publice “nu a încălcat Legea 41/1994, în baza căreia Televiziunea Română funcționează, și nici legislația audiovizuală”.

Reacția șefei TVR a venit după ce Iulian Bulai, președintele Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților, a scris într-un mesaj publicat pe Facebook că ”Doina Gradea trebuie să plece”. “Acum 2 zile, pe banii noștri, TVR1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială”, a scris deputatul USR. “Teatrul ieftin de Revelion a costat statul român 140.000 euro. Enorm. TVR trebuie să fie reformat sau să fie desființat. Alte opțiuni nu avem”, a mai scris acesta. 

“TVR a apelat la doi cunoscuți umoriști, Mugur Mihăescu și Radu Pietreanu, pentru a face comedie. Deci umor, satiră, comedie, nu bășcălie”, a spus în replică Doina Gradea, potrivit unui comunicat. “Eu nu am intervenit în propunerile de programe TVR pentru seara de Revelion. Experiența de zeci de ani în televiziune m-a învățat că cenzura (voi reveni la acest cuvânt) nu duce la nimic bun. Responsabilii TVR care au decis includerea acestui show în seara de Revelion își asumă acest program iar din cifrele de audiență rezultă că nu a fost o alegere greșită. De altfel, acum, chiar la ora la care scriu acest răspuns, presa, facebook, mediul online, sunt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricât ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română”, este de părere șefa Televiziunii Publice.

Aceasta a subliniat că “Televiziunea Națională a fost încă de la debutul pandemiei (și continuă să fie) alături de autorități, în prima linie în lupta cu noul coronavirus SARS- CoV2. Dar asta nu înseamnă că nu putem râde pe marginea acestui subiect. Nimic nu este tabu când vine vorba de umor”. Gradea a dat ca exemplu o celebră emisiune de satiră americană, “Saturday Night Live”,  care “ridiculizează, satirizează, râde de oricine e important și cunoscut, de la vedetă Hollywood la politicieni”.

Deputatul Iulian Bulai a amintit că “în ultimele 7 luni, Guvernul României a dat redacțiilor de presă private aproximativ 40 de mil. €, pentru a scrie despre măsurile guvernului luate împotriva pandemiei”. “Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de mil. € ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici, la televiziunea publică, în plină pandemie. În prime time. De Revelion. Adică sabotezi măsurile de împiedicare a răspândirii bolii. Pe bani mulți Voi chema în curând la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații”, a concluzionat deputatul. 

Șefa TVR consideră că “amenințarea directă a unui șef de instituție din partea unui parlamentar este o situație fără precedent și foarte periculoasă”. “Este cel mai grav atac al politicului asupra independenței editoriale a Televiziunii Române. Pentru ce, care e scopul?  Veți ”curăța” (am împrumutat termenul folosit de dumneavoastră) toți PSD-iștii din TVR – înainte de a vă întreba cum veți face asta, am și alte curiozități: cum veți identifica PSD-iștii, prin ce metode? Și ce altă instituție de presă va urma după TVR?… Domnule deputat Bulai, aveți idee către  ce alunecați dumneavoastră aici?”, mai scrie Doina Gradea.

“Cu respectul pe care-l port aleșilor din Parlamentul României, membrilor Comisiilor de Cultură, vă rog să considerați că televiziunea publică este și poate fi oricând un subiect al discuțiilor oficiale, nu al declarațiilor pe Facebook. Televiziunea publică nu este o temă de dezbatere politică  – in trecut, politicul a asistat la acumularea de datorii de peste 150 de milioane de euro. Partea bună este că, de trei ani, această problemă nu mai există și TVR înregistrează un profit real”, se mai arată în comunicatul transmis de PDG al TVR. 

Deputatul Iulian Bulai a anunțat că, marți dimineață, va avea o întâlnire informală la Parlament cu președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Monica Gubernat.

CITEȘTE ȘI: “The Mandalorian” este serialul cel mai piratat din lume