Femeia plina de gratie

Apropo.ro / 24.01.2002, 10:11
Femeia plina de gratie
Datorita succesului ultimului ei album, "Laundry Service", cantareata columbiana Shakira o concureaza puternic pe Britney Spears. Frumusetea si senzualitatea sunt comune celor doua artiste, dar columbianca se remarca prin originalitate artistica, maturitate si inteligenta

Datorita succesului ultimului ei album, „Laundry Service”, cantareata columbiana Shakira o concureaza puternic pe Britney Spears. Frumusetea si senzualitatea sunt comune celor doua artiste, dar columbianca se remarca prin originalitate artistica, maturitate si inteligenta

Atunci cand numele sau se traduce, in araba, „femeie plina de gratie”, e fireasca acea combinatie de talent, inteligenta si carisma care se regaseste in Shakira. Mama sa e columbiana, iar tatal, de profesie bijutier si scriitor, e libanez. Iar originile arabe ale acestuia au influentat-o foarte mult pe tanara artista. Dragostea ei pentru muzica s-a manifestat inca din copilarie.

A compus primul cantec la varsta de 8 ani, a inceput sa ia premii la festivalurile de muzica pe la 10 si a semnat un contract cu Sony Columbia la numai 13 ani. Ce a urmat? Primul ei album, „Magia”, o compilatie a pieselor pe care le-a compus intre 8 si 13 ani. Doi ani mai tarziu, ii aparea pe piata al doilea album, „Peligro”.

A fost si momentul in care Shakira decide sa ia o pauza in muzica si sa-si termine liceul. Revenirea a fost in forta: „Pies Descalzos”, al treilea album, scos in 1996. Acesta a avut un succes fenomenal, vanzarile mondiale atingand aproape 4 milioane de exemplare. Shakira devenea astfel o artista internationala.

Muzica sa a iesit din tiparele sound-ului latino, fiind o combinatie de pop si rock. Desi parea imposibil de depasit succesul acestui disc, artista si-a surprins din nou publicul, doi ani mai tarziu, cu „Donde estan los ladrones”. „E de-a dreptul o binecuvantare pentru mine sa lucrez cu un artist care stie exact ceea ce vrea, atat in plan artistic, cat si personal”, spunea Emilio Estefan, producatorul executiv al albumului.

„Muzica ei e cu adevarat speciala.” Explicatia? „M-am nascut si am crescut in Columbia”, spune Shakira, „insa am ascultat Led Zeppelin, The Cure, The Police, The Beatles si Nirvana. M-am indragostit de sound-ul rock, dar, in acelasi timp, datorita originii arabe a tatalui meu, sunt fidela muzicii arabe. In cantecele mele coexista ambele sound-uri.”

„Laundry Service” – o curatire spirituala

Recent, s-a spus despre Shakira ca e la concurenta directa, in Statele Unite, cu Britney Spears. Dupa ce a cucerit intreaga America Latina si nu numai, urmatorul pas a fost sa cucereasca piata vorbitoare de limba engleza. „Shakira, faci muzica de 14 ani. E timpul sa spui ce simti si sa te faci inteleasa si de aceia care nu vorbesc limba ta”, si-a spus ea.

Si s-a apucat sa invete limba engleza. Rezultatul? Albumul care a iesit pe piata la sfarsitul anului trecut, „Laundry Service”, a intrat pe locul 3 in top-ul Billboard si s-a vandut in 200 de mii de exemplare numai in prima saptamana (la egalitate cu ultimul album al lui Enrique Iglesias, „Escape”).

„A fost o provocare”, marturiseste Shakira, „si nu credeam ca o voi scoate la capat. Primul cantec pe care l-am scris a fost . Imi amintesc ca L-am rugat pe Dumnezeu sa ma ajute sa scriu un cantec bun si, dupa cateva ore, m-am pus pe treaba. Am scris si muzica si versurile in acelasi timp si a iesit ceva absolut minunat.” In acel moment a stiut ca e in stare sa mai faca zece piese la fel de bune. Asa ca s-a retras cu echipa ei undeva in Uruguay, luand cu sine cateva dictionare de rime englezesti si carti cu poeziile lui Walt Whitman.

Shakira este, la randul ei, o poetesa. A inceput sa scrie inca din copilarie si ceea ce credeau parintii ei ca sunt poezii a fost de fapt „antrenamentul” pentru textele pe care avea sa le scrie mai tarziu, pentru muzica sa. Astazi e considerata cea mai buna textiera din America Latina.

In balada „Underneath Your Clothes” ea vede trupul unui barbat ca pe un teritoriu care ii apartine, iar in blues-ul rock „Fool” lacrimile ei nasc o mare in desert. Buzele ei, spune Shakira in „Whenever, Wherever”, nu sunt facute numai pentru a sopti, ci si pentru a „imprastia” saruturi ca o fantana arteziana.

Lucrul cu adevarat extraordinar in ceea ce priveste noul ei album e capacitatea de a traduce sensibilitatea latino intr-o alta limba. „Eu iubesc in spaniola, dar m-am gandit cum pot sa exprim acea iubire in limba engleza.

Asta a fost o adevarata aventura. In spaniola exprimarea e mai voalata, mai implicita, folosesti mai multe cuvinte pentru ceea ce, in limba engleza, transmiti in trei cuvinte. Si impactul mesajului e mai puternic.

Dar ambele limbi pot fi la fel de romantice.” In scurt timp, si-a dat seama ca ii e aproape la fel de usor sa scrie in engleza. „Fiindca, daca sunteti atenti la versuri, majoritatea cantecelor mele vorbesc despre propriile experiente si sentimente, despre ceea ce s-a intamplat in viata mea.

E imposibil sa nu scriu despre dragoste, e cel mai mare mister al vietii si nu trece o zi in care sa nu-mi pun intrebari cu privire la ea”, marturiseste tanara artista.

„Gratie muzicii si dragostei, am trecut printr-un proces de curatire spirituala. Acum celebrez viata mai mult decat oricand. Aveam o viziune restransa asupra dragostei, dar acum cred ca m-am eliberat de ea. De aceea, numele albumului meu e (Spalatorie).” Piesele de pe album sunt mai introspective si mai pasionale decat tot ce a scris Shakira pana acum. Poate si fiindca albumul i-a fost inspirat si a fost scris pentru iubitul ei.

Ce va alege Shakira: cariera sau dragoste?

De doi ani, barbatul din viata Shakirei e Antonio de la Rua, fiul fostului presedinte al Argentinei, Fernando de la Rua. La inceput, mama artistei nu a fost de acord cu aceasta relatie, dar, in timp, l-a acceptat pe Antonio. Si acelasi lucru l-au facut argentinienii, care au criticat cuplul in momentul in care relatia lor a devenit publica, dar care au inceput sa-i indrageasca pe cei doi tineri.

O data cu criza politica din Argentina si inlaturarea de la putere a lui de la Rua, cariera Shakirei ar putea avea de suferit. Familia de la Rua e asociata cu suferinta si durerea unei natiuni, iar aceasta asociere ar putea dauna imaginii artistei.

Dupa ce si-a petrecut Craciunul in Columbia, ea a plecat la Miami, in timp ce Antonio a fost sfatuit sa stea departe de iubita lui, avand in vedere ca tatal lui e acuzat de tradare. Ziarele din America Latina fac pronosticuri si estimeaza iminenta despartire a celor doi. Atunci cand relatia ei cu tanarul avocat a devenit publica, Shakira marturisea: „Acum stiu ce inseamna sa traiesti cu adevarat. Ai o viata in momentul in care esti indragostit.” Pentru Antonio, cele 4500 de mile ce despart Miami, unde sta Shakira, de Buenos Aires nu sunt un obstacol. „Cand esti indragostit, frontierele dispar”, spunea el.

Pentru „Femeia plina de gratie” e vremea deciziilor. Isi va pune cariera in pericol, pentru a fi alaturi de barbatul pe care il iubeste, sau il va parasi si va pleca sa-si promoveze albumul, un album care l-a scris pentru el?

Succesul si celebritatea nu au facut-o insensibila la problemele celor mai putin norocosi decat ea. Dimpotriva. Shakira se inscrie in randul artistilor-activisti, care s-au gandit sa-si foloseasca celebritatea si banii pentru a-si ajuta semenii.

Artista a infiintat o fundatie, „Pies Descalzos”, al carei obiectiv e sa ajute oamenii din regiunile afectate de pe glob. Shakira si-a oferit ajutorul in Armenia, atunci cand un puternic cutremur a facut mii de victime, se implica activ in ajutorarea victimelor uraganelor George si Mitch care au devastat tarile Americii Centrale. A facut scoli si spitale pentru copiii saraci din aceasta regiune.

Pies Descalzos a fost creata in 1997 si a organizat evenimente al caror scop a fost strangerea de fonduri pentru ajutorarea copiilor din Columbia, pentru copiii bolnavi de SIDA, de leucemie, pentru copiii cu afectiuni ale inimii, pentru copiii strazii. Provenind dintr-un oras industrial din Columbia, Shakira a vazut ce inseamna saracia si a ales sa-si foloseasca banii pentru a usura, oricat de putin, soarta celor afectati de ea.

Portretizata de Marquez

Shakira a fost un copil precoce, care a compus primul cantec la varsta de 8 ani, o tanara care vorbeste trei limbi straine, dar care iubeste in spaniola. Este o perfectionista, care petrece nesfarsite ore in studiou.

Are numai 25 de ani, dar e mult mai „batrana”. Poate cel mai frumos portret i l-a facut scriitorul columbian Gabriel GarcÂ’a Marquez, autor al celebrului roman „Cien a–os de soledad” („Un veac de singuratate”) si laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1982): „Muzica Shakirei are o nota personala, nu seamana cu nici o alta.

Nimeni nu poate canta si dansa ca ea, cu o senzualitate atat de inocenta, care pare a fi o inventie proprie. E dificil sa fii ca Shakira, nu numai datorita geniului si inteligentei ei, dar si miracolului maturitatii atat de nefiresti pentru varsta ei. Are mai multe premii si trofee decat multi artisti mult mai batrani. E exact asa cum vrea sa fie: inteligenta, nesigura, modesta, dezirabila, evaziva, intensa.”

ORICAND, ORIUNDE CU SHAKIRA

Videoclipul la „Whenever, wherever”, piesa de rezistenta de pe ultimul album, ne dezvaluie pe deplin senzualitatea si frumusetea Shakirei

Whenever, Wherever

Lucky you were born that far away
So we could both make fun of distance
Lucky that i love a foreign man for
The lucky fact of your existance
Baby I would climb the Andes solely
To count the freckles on your body
Never could imagine there were only
So many ways to love somebody

Le ro lo le lo le
Le ro lo le lo le
CanÂ’t you see…IÂ’m at your feet

Whenever, Wherever
WeÂ’re meant to be together
IÂ’ll be there and youÂ’ll be near
And thatÂ’s the deal my dear

YouÂ’re over, youÂ’re under
YouÂ’ll never have to wonder
We can always play by ear
But thatÂ’s the deal my dear

Lucky that my lips not only mumble
they spill kisses like a fountain
Lucky that my breasts are small and humble
So you donÂ’t confuse them with mountains
Lucky I have strong legs like my mother
To run for cover when i need it
And these two eyes are for no other
The day you leave will cry a river
Le ro lo le lo le
Le ro lo le lo le

At your feet…IÂ’m at your feet

Whenever, Wherever
WeÂ’re meant to be together
IÂ’ll be there and youÂ’ll be near
And thatÂ’s the deal my dear
YouÂ’re over, youÂ’re under
YouÂ’ll never have to wonder
We can always play by ear
But thatÂ’s the deal my dear

Le ro lo le lo le
Le ro lo le lo le

We can fly, say it again
Le ro lo le lo le lo le
Tell me one more time
That youÂ’re there
Lost in my eyes

Whenever, wherever
WeÂ’re meant to be together
IÂ’ll be there and youÂ’ll be near
And thatÂ’s the deal my dear
YouÂ’re over, youÂ’re under
YouÂ’ve got me head over heels
ThereÂ’s nothing left to fear
If you really feel the way I feel

Whenever, wherever
WeÂ’re meant to be together
IÂ’ll be there and youÂ’ll be near
And thatÂ’s the deal my dear
YouÂ’re over, youÂ’re under
YouÂ’ve got me head over heels
ThereÂ’s nothing left to fear
If you really feel the way I feel

SURSA :

Tags: