Festivalul de Film de la Locarno revine la gloria pre-pandemie pentru aniversarea sa de diamant

De: Nicoleta Lepădatu / 19.07.2022, 15:02
Festivalul de Film de la Locarno revine la gloria pre-pandemie pentru aniversarea sa de diamant

Pe 23 august 1946, la doar câteva luni după ediția inaugurală a Festivalul de Film de la Cannes, primul Festival Internațional de Film de la Locarno s-a deschis cu o proiecție a clasicului neorealist italian „O sole mio” al lui Giacomo Gentilomo.

Încă de la început, festivalul și-a propus să reprezinte întregul spectru al cinematografiei, promovând ceea ce actualul director general al festivalului, Raphaël Brunschwig, numește „o cultură cu o mie de fațete”.

Cea de-a 75-a ediție a Festivalului de la Locarno, care se desfășoară în perioada 3-13 august, va ține cont din plin de acele prime principii. Poate mai mult decât orice alt festival major de top, Locarno continuă să acopere decalajul dintre Hollywood-ul de masă și filmele experimentale și de avangardă.

Ediția de anul acesta a Festivalului de la Locarno va începe cu premiera mondială a thriller-ului de acțiune „Bullet Train”, cu Brad Pitt în rolul principal, regizat de directorul „Deadpool 2”, David Leitch, care se întoarce la Locarno după proiecția din 2017 a filmului „Atomic Blonde”.

Evenimentul din acest an include, de asemenea, proiecții de gală ale unor filme precum „Medusa Deluxe”, un thriller britanic a cărui acțiune are loc în lumea hairstylingului, una extrem de competitivă, a regizorului englez Thomas Hardiman; „Paradise Highway”, filmul-thriller al Annei Gutto, cu Juliette Binoche și Morgan Freeman; și foarte așteptatul film al Oliviei Newman, „Where the Crawdads Sing”, un thriller misterios cu Daisy Edgar-Jones și David Strathairn.

Fiecare va primi tratamentul din vechea Europa în Locarno, cu o proiecție în aer liber la celebra Piazza Grande, un loc uimitor din centrul vechi al orașului, care este aproape cea mai elegantă modalitate de a vedea un film oriunde în lume.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: „Modelo 77”, cu starul „La Casa de Papel” Miguel Herran, va deschide Festivalul de Film de la San Sebastian 

„Knives Out 2” al lui Rian Johnson, cu Daniel Craig, va avea premiera mondială la Festivalul de Film de la Toronto