Ghidul Scrisorii de Intentie

Apropo.ro / 06.12.2001, 16:13
Ghidul Scrisorii de Intentie
Conduita in afaceri dicteaza ca CV-ul sa fie neaparat insotit de o scrisoare de intentie. Scrisoarea de intentie poate fi un intrument eficient pentru a te promova, dar exista multe lucruri de care trebuie sa tii cont si multe altele de care trebuie sa te feresti atunci cand concepi o scrisoare


Conduita in afaceri dicteaza ca CV-ul sa fie neaparat insotit de o scrisoare de intentie. Scrisoarea de intentie poate fi un intrument eficient pentru a te promova, dar exista multe lucruri de care trebuie sa tii cont si multe altele de care trebuie sa te feresti atunci cand concepi o scrisoare de intentie.

1. Ce trebuie sa faci ?

Trebuie neaparat sa iti personalizezi scrisoarea de intentie. Evita sa scrii ceva la modul ‘Catre cei interesati’ sau ‘Stimate Domn/Stimata Doamna’ ori de cate ori este posibil. Daca exista doar un numar de fax si nu stii cine este persoana care se ocupa de angajare, atunci probabil nu ai de ales.

Concepe scrisoarea de intentie ca o completare a CV-ului si nu ca o rescriere a CV-ului.

Straduieste-te sa fii cat mai scurt si cat mai la obiect. Cel care iti va citi CV-ul este probabil o persoana foarte ocupata si are un mic interes in a citi un roman.

Inlatura informatia nefolositoare si sustine doar datele relevante pe care CV-ul tau nu a mai putut sa le cuprinda. De fapt, daca vezi un anunt care cere anumite calitati sau experienta pe care tu le ai, dar aceasta nu este mentionata sau nu este mentionata suficient in CV, aceasta este sansa ta.

Fii pozitiv si afiseaza incredere. Asigura-te ca ei stiu ca tu esti convins ca poti sa aduci o contributie valoroasa firmei sau ca reprezinti un real avantaj pentru firma.

Asigura-te ca le-ai spus cum, cand si unde te pot gasi.

Adu-le la cunostinta ca daca pana la o anumita data nu vei auzi nimic de ei, ii vei suna pentru stabili o intalnire.

Incearca sa potrivesti hartia scrisorii de intentie si plicul cu CV atunci cand trimiti scrisoarea. Aceasta va face o impresie mai buna decat in situatia in care pliurile hartiilor difera.

Nu uita ca intotdeauna sa corectezi ceea ce ai scris.

2. Ce NU trebuie sa faci ?

Nu trebuie sa rescrii CV-ul in scrisoarea de intentie – pentru asta este facut CV-ul.

Trebuie sa ai grija sa nu-l plictisesti pe cel care va citi scrisoarea ta de intentie. Incearca sa fii cat mai scurt si concis, fara prea multe cuvinte in plus.

Nu scrie de mana scrisoarea de intentie chiar daca acest lucru iti este cerut expre. Aceasta este o scrisoare de afaceri si trebuie sa fie cat mai profesionala si pe cat posibil cat mai politicoasa. Foloseste o masina de scris sau mai bine o imprimanta de buna calitate (evita imprimantele matriceale).

Nu folosi numele mic al celui caruia ii adresezi scrisoarea de intentie; Dl. sau D-na este mult mai potrivit.

Nu uita sa te semnezi pe scrisoarea de intentie, de preferat cu un pix/stilor cu cerneala albastra.

Nu folosi adresa de e-mail de serviciu. Nu stii niciodata cine iti poate citi mesajele si in plus se presupune ca acest demers este unul in interes personal. (foloseste un cont de pe hotmail.com, yahoo.com, etc.) [sursa: hit.ro