Henry Patterson, autorul romanului adaptat în filmul „Vulturul a aterizat/ The Eagle Has Landed”, a murit

De: Ana Obretin / 11.04.2022, 08:32
Henry Patterson, autorul romanului adaptat în filmul

Scriitorul britanic Henry Patterson, care a scris romanul „Vulturul a aterizat/ The Eagle Has Landed” și alte bestselleruri thriller și de spionaj sub pseudonimul Jack Higgins, a murit. Avea 92 de ani.

Editura HarperCollins a spus că Higgins a murit în locuința sa din Jersey Island, Canalul Mânecii, înconjurat de familie.

Născut la Newcastle, Marea Britanie, în iulie 1929, Higgins a servit în armată înainte de a studia sociologia la London School of Economics. A devenit profesor în orașul Leeds și scriitor în timpul liber, cu romane care s-au vândut modest începând cu sfârșitul anilor 1950.

CITEȘTE ȘI: Top actori de la Hollywood cel mai bine plătiți. Cât câștigă Daniel Craig, Dwayne Johnson sau Will Smith

Acest lucru s-a schimbat odată cu publicarea, în 1975, a cărții „The Eagle Has Landed”, despre un complot fictiv din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru răpirea premierului britanic Winston Churchill. Într-un interviu din 2010 pentru The Guardian, Higgins a povestit despre un apel telefonic esențial primit de la contabilul său.

„M-a întrebat ce vreau să obțin din scrisul meu”, a spus Higgins. „Am răspuns că nu sunt foarte sigur, înainte de a adăuga, în glumă, că ar fi bine să câștig un milion până mă retrag. Apoi a spus: ‘Ei bine, ești un prost. Pentru că tocmai ai câștigat atât de mult săptămâna asta. Deci ce ai de gând să faci în privința asta?'”, a povestit el. A fost sfătuit să părăsească Marea Britanie din cauza taxelor din anii 1970 și s-a stabilit cu familia sa în Jersey Island, potrivit The Hollywood Reporter.

„Vulturul a aterizat” a devenit mai popular după lansarea adaptării cinematografice din 1976. Michael Caine, Donald Sutherland și Robert Duvall au fost printre vedetele filmului omonim, care a fost un succes de box office. Într-o declarație, directorul executiv al HarperCollins, Charlie Redmayne, a spus că moartea lui Higgins a marcat „sfârșitul unei ere”. „Sunt un fan al lui Jack Higgins de mai mult timp decât îmi amintesc. A fost un scriitor de thriller clasic: instinctiv, dur, necruțător”, a spus el.

„The Eagle Has Landed” și celelalte cărți cu Liam Devlin, seria sa ulterioară Sean Dillon și atât de multe altele au fost și rămân absolut de nerefuzat”, a mai spus acesta.

Patterson a scris aproape 80 de cărți, majoritatea sub pseudonimul de Jack Higgins. Alte titluri semnate de Higgins au inclus „The Eagle has Flown”, „Angel of Death”, Day of Reckoning” și „A Darker Place”. Potrivit site-ului editurii sale, romanele lui au fost vândute în peste 250 de milioane de exemplare și au fost traduse în zeci de limbi străine. 

CITEȘTE ȘI: Robert Downey Jr. va juca în serialul de spionaj „The Sympathizer”, produs pentru HBO

Foto: Profimedia Images