Hibernează urșii polari?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Hibernează urșii polari?
Cuvântul „a hiberna" vine din latinescul „somn de iarnă". Mulți oameni cred că anumite animale hibernează pentru că temperatura se răcește în mediul lor de viață. Din moment ce urșii polari trăiesc în zone reci, înseamnă că trebuie să hiberneze.

Animalele care hibernează o fac pentru că rezervele lor de mâncare devin insuficiente pe timpul iernii. Ele nu își crează un stoc de mâncare pentru anotimpul rece. În schimb, ele își strâng o rezervă de fructe în corp. Animalul care hibernează trece prin iarnă dormint, hrănindu-se cu tot ce au asimilat în corp. În timpul acestui somn, toate activitățile de viață aproape că se opresc. Temperatura corpului scade, respirația este lentă, inima bate vag. Urșii polari fac și ei asta?

Răspunsul este nu. Ei dorm mai mult pe perioada iernii decât vara, dar somnul lor nu este unul de hibernare. Temperatura corpului lor rămâne la un nivel normal. Ei dorm în scorburi sau peșteri, în zăpadă sau gheață. În zilele mai călduroase, ei se pot aventura în natură, pentru o zi.

Femelele ursului polar dorm mai mult iarna decât masculii. Ele merg în peșteri și ninge peste ele, adesea, timp de mai multe săptămâni. În timpul acestui somn de iarnă, se nasc puii. Ei sunt foarte mici, cu o greutate de 170 – 230 de grame la naștere. Așa că ursoaica-mamă îi hrănește și îngrijește pentru mai multe luni, pe perioada iernii.

Animalele care hibernează se trezesc primăvara din cauza schimbării de temperatură, umidității și foamei. Ele se târăsc în afara peșterilor și încep să se hrănească din nou.