Hipopotamul Jessica

Apropo.ro / 12.11.2007, 00:00
Hipopotamul Jessica
În 2000, în timpul inundaţiilor din Mozambic, un pui de hipopotam de 12 kg a fost adus de ape pe o peluză particulară din Africa de Sud. Tonie Joubert, paznic de vînătoare ieşit la pensie, a găsit puiul şi i-a dat numele de Jessica. Tonie a reuşit imposibilul - a primit permisiunea să păstreze puiul şi să îl crească.
De-a lungul timpului, Toni a crescut multe animale, dar Jessica a reprezentat o provocare nouă. În primele luni de viaţă, aceasta s-a lăfăit în patul lui, fiind hrănită cu biberonul atît de Toni cît şi de soţia acestuia, Shirley. La patru ani, avea deja 700 kg. La ora actuală, Jessica îl consideră pe Toni tot un hipopotam: îl întîmpină cu mîrîituri speciale şi îşi flutură urechile cînd îl vede, apoi se ţine pretutindeni după el, aşa cum îşi urmează un cîine stăpînul. Dar Jessica zburdă şi în libertate, cu hipopotamii sălbatici de pe malul rîului şi, deşi Toni este categoric preferatul ei, le permite vizitatorilor să înoate şi să se joace cu ea. După o zi întreagă petrecută pe rîu, cu multe aventuri şi fără nici o grijă, Jessica se întoarce întotdeauna acasă, unde doarme pe veranda lui Toni sau chiar în casă.
“Balerine supraponderale” în acţiune
  • Cîndva, se credea că hipopotamii transpiră sînge. De fapt, produc o secreţie uleioasă, cu tentă trandafirie, care îi ajută să îşi menţină pielea hidratată în climatul torid al Africii.
  • În ciuda dimensiunilor şi danturii impresionante, hipopotamii sînt erbivori. Ei îşi petrec mare parte din noapte păscînd şi o fac foarte eficient – buzele lor au aproape 70 cm lungime! În timpul zilei, se odihnesc bălăcindu-se în rîu sau dormind în apă, cu capul pe o piatră.
  • Hipopotam înseamnă “Cal de rîu”, provenind din cuvintele greceşti “hippos” – cal şi “potamus” – rîu.
  • În ciuda gabaritului şi a picioarelor disproporţionat de scurte, hipopotamul poate să alerge cu mare viteză pe uscat. Un om n-ar avea şanse de cîştig dacă s-ar lua la întrecere cu un hipopotam agresiv.
  • Hipopotamii nu sînt înotători prea buni. Cînd stau în apă adîncă, înaintează împingînd cu picioarele fundul rîului, într-o manieră curios de graţioasă, care aminteşte de o balerină supraponderală, filmată cu încetinitorul.
  • Cînd pasc, hipopotamii urmăresc trasee regulate şi, în timp, se formează urme clare. Aceste “cărări” pot fi erodate de generaţii întregi de hipopotami, ale căror picioare formează veritabile tranşee.
  • Dinţii falşi ai preşedintelui american George Washington nu erau de lemn, aşa cum se crede, ci erau ciopliţi din colţi de hipopotam.