IndieWire: “Colectiv”, de Alexander Nanau, și “La Gomerra”, de Corneliu Porumboiu, printre filmele anului

De: Ana Obretin / 31.12.2020, 13:02
IndieWire: “Colectiv”, de Alexander Nanau, și “La Gomerra”, de Corneliu Porumboiu, printre filmele anului

Documentarul “Colectiv”, de Alexander Nanau, și lungmetrajul “La Gomerra”, de Corneliu Porumboiu, se numără printre cele mai bune filme ale acestui an potrivit Indie Wire, una dintre cele mai cunoscute platforme ale industriei cinematografice. 

Editorii site-ului au făcut o trecere în revistă a acestui an, caracterizat drept “bizar”. “Într-un an dificil, industria divertismentului a trecut prin zeci de cutremure, dar posibilitatea – probabilitatea – de a descoperi filme minunate chiar și în astfel de vremuri a rămas neschimbată. Fiecare an este unul bun pentru film, chiar dacă trebuie să cauți puțin mai mult sau să îți lărgești perspectiva mai tare”, spun editorii Indie Wire.

Printre filmele preferate ale acestui an, editorii IndieWire enumeră pelicule premiate ca “Nomadland” și “Minari”, favorite ale festivalurilor de profil, precum “Never Rarely Sometimes Always” și “Time”, și producții mai puțin promovate, ca “Beanpole” și “Bacurau”.

Două producții românești au fost incluse în topurile IndieWire, una fiind “Colectiv”, proaspăt premiat cu trofeul pentru cel mai bun documentar de Academia de Film Europeană și propunerea României pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj internațional în 2021. A doua este “La Gomera”, de Corneliu Porumboiu, care a fost propunerea României pentru o nominalizare la Oscar anul acesta.

Documentarul „Colectiv”, care a avut premiera la Festivalul de Film de la Veneția din 2019, spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015. Urmărind jurnaliști, victime și oficiali guvernamentali, documentarul oferă o prezentare intransigentă a impactului pe care îl are jurnalismul de investigație când este făcut la cel mai înalt nivel. Documentarul a fost desemnat cel mai bun film al anului de publicația Rolling Stone și a fost inclus de fostul președinte american Barack Obama pe lista celor mai bune pelicule din 2020.

CITEȘTE ȘI: România propune un film documentar la premiile Oscar 2021

“La Gomera”, cu Vlad Ivanov și Catrinel Menghia, a avut premiera la Festivalul de la Cannes 2019 și a fost desemnat cel mai bun film la premiile Gopo de anul acesta. 

“2020, cu toate ciudățeniile și durerea pe care le-a adus, a fost casa unei palete palpitante de filme demne de promovat, genul de producții care ar fi în topul celor mai bune liste din orice an. Așa este cazul cu recolta din acest an a „celor mai bune filme”, așa cum sunt recunoscute de editorii IndieWire, care își petrec viața literalmente  consumând conținut (sau, în termeni mai eleganți, vizionând filme și emisiuni TV)”, se mai arată în articolul publicat pe platformă.

FOTO: Profimedia