Inginerul Lou Ottens, care a inventat caseta audio și a contribuit la dezvoltarea CD-ului, a murit

De: Ana Obretin / 11.03.2021, 09:34
Inginerul Lou Ottens, care a inventat caseta audio și a contribuit la dezvoltarea CD-ului, a murit

Inginerul Lodewijk Frederik „Lou” Ottens, care a inventat caseta audio și a contribuit la dezvoltarea CD-ului, a murit la vârsta de 94 de ani.

Ottens a lucrat ca inginer la o fabrică Philips din Belgia în anii 1950, unde a început să-și facă un nume în departamentul de dezvoltare de produse al companiei. Într-un an, a devenit parte a echipei care a dezvoltat primul magnetofon portabil Philips. Această invenție s-a vândut peste un milion de exemplare. Cu toate acestea, cea mai mare descoperire a sa a făcut-o în anii 1960, cu invenția casetei audio.

„Caseta a fost inventată în urma unui sentiment de iritare provocat de magnetofonul existent, pur și simplu”, a citat ziarul un interviu anterior pe care l-a avut cu Ottens. Inventatorul a dorit o casetă care să-i poată încăpea în buzunar. Această viziune a devenit o realitate atunci când Philips a lansat caseta la un târg de electronică, în 1963.

În urma acelei invenții de succes, Ottens a devenit implicat și în dezvoltarea CD-ului, în 1972. Caseta s-a vândut în peste 100 de miliarde de exemplare, iar CD-ul, în 200 de miliarde, potrivit cotidianului olandez. În ciuda succesului invențiilor sale, Ottens a rămas o persoană plină de modestie, spunând mereu că atât caseta audio, cât și CD-ul au fost create de o echipă. 

Inventatorul a murit pe 6 martie, în locuința sa din Olanda, dar informația despre decesul său a fost făcută publică abia săptămâna aceasta, de cotidianul NRC Handelsblad.

CITEȘTE ȘI: Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo, a murit din cauza infectării cu SARS-CoV-2 

Chick Corea, pionier al muzicii jazz, a murit la 79 de ani

Foto: Profimedia Images