Istoria creionului. Cine a inventat creionul

De: Carmen Ulian / 18.01.2015, 18:00
Istoria creionului. Cine a inventat creionul
La început, creioanele primitive, aveau forma unor mici baghete, cu colțuri drepte, din grafit.

Termenul în latină penicillus înseamnă coadă mică. Acest cuvânt era folosit pentru a indica o pensulă fină, iar termenul de pencil, original, însemna o pensulă mică și fină. Astăzi însemnătatea este cu totul alta. Cele pe care le folosim noi au peste 200 de ani vechime.

În urmă cu 500 de ani, grafitul era descoperit în minele din Cumberland, Anglia, și se crede că este strămoșul actualului creion.

În 1960, Nuremberg, Germania, celebra familie Faber punea bazele unei afaceri, cu grafit. La început îl pulveriza pentru a scoate un gen de creion, dar nu a fost rezultatul dorit. În 1795, Nicolas Jaque Conte a produs creionul din grafit îmbrăcat în lemn. El amesteca grafitul cu argilă, îl ardea, după care îl băga în tuburi de lemn. Creioanele de astăzi funcționează pe același principiu.

În fabricarea lor, și astăzi se amestecă argilă cu grafit și apă. Cu cât se pune mai multă argilă, și duritatea creionului va fi mai mare. Când în compoziție se pune mai mult grafit, creionul va fi mai moale. Astăzi se produc peste 350 de tipuri de creioane, fiecare pentru o anume utilizare. Sunt comercializate creioane de interior și exterior pentru sticlă, celofan, plastice, lumea filmului, materiale textile, etc, în culori diferite.