Jean-Claude Carrière, scenaristul filmelor “Belle de Jour” și “Toba de tinichea”, a murit

De: Loredana Toma / 09.02.2021, 12:04
Jean-Claude Carrière, scenaristul filmelor “Belle de Jour” și “Toba de tinichea”, a murit

Scenaristul Jean-Claude Carrière, unul dintre cei mai apreciați oameni din industria filmului din Franța, a murit la vârsta de 89 de ani, din cauze naturale. Acesta era cunoscut, printre altele, pentru scenariile filmelor “Insuportabila usurinta de a fi/ The Unbearable Lightness of Being” (1988), de Philip Kaufman, “Farmecul discret al burgheziei/ Le charme discret de la bourgeoisie” (1972) și “Jurnalul unei cameriste/ Le journal d’une femme de chambre” (1964), ambele regizate de Luis Buñuel.

În 1963, a câștigat un premiu Oscar pentru colaborarea sa cu scenaristul Pierre Étaix la scurtmetrajul live-action „Heureux Anniversaire”, iar, în 2014, a primit din partea aceleiași Academii de film americane un trofeu onorific.

Totodată, a fost nominalizat la Oscar pentru scenariile filmelor “Le charme discret de la bourgeoisie” și “Acest obscur obiect al dorinței/ Cet obscur objet du désir” (1977), regizat tot de Luis Buñuel, și pentru “The Unbearable Lightness of Being”.

“De la fiecare om înveți câte ceva”

Jean-Claude Carrière a colaborat cu unii dintre cei mai renumiți regizori de filme, inclusiv cu Milos Forman, Jean-Luc Godard, Louis Malle, Michael Haneke, Peter Brook, Volker Schlöndorff și Andrzej Wajda.

“Fiecare dintre ei m-a învățat câte ceva și, chiar și astăzi, toți sunt prezenți în sufletul meu, iar, când lucrez, le aud vocile în mintea mea”, a spus scenaristul în 2014, la primirea Oscarului onorific. „De cele mai multe ori, scenariștii sunt uitați sau intră într-o umbră din care rar mai sunt zăriți. Acest premiu este în onoarea tuturor colegilor mei pe care îi cunosc și pe care nu îi cunosc, din lumea întreagă”, a adăugat Carrière, potrivit Variety.

Francezul a scris mai bine de 150 de scenarii, dar și texte dramaturgice, cărți și show-uri TV și a predat cursuri de scenaristică la cunoscuta școală pariziană La Femis, unde s-a numărat printre cofondatori. El rămâne unul dintre cei mai apreciați scenariști ai Franței, lăudat pentru cariera sa de mai bine de 60 de ani.

CITEȘTE ȘI: Christopher Plummer a murit la 91 de ani 

Foto: Profimedia Images