Joana Benedek – Una muchacha latina

Apropo.ro / 29.12.2008, 00:00
Joana Benedek - Una muchacha latina
A plecat din România în ’87 pentru a deveni ”una muchacha realmente latina” în Venezuela. Chiar dacă şi-a construit un nume de succes peste ocean, Joana Benedek n-a uitat de România. Anul acesta, Joana va petrece o noapte memorabilă de An Nou alături de Gelu Voicu, în calitate de gazdă a ”Revelionului magic” de la TVR.

Departe de a fi doar o faţă frumoasă, Joana a dovedit că este în primul rînd o femeie curajoasă. N-avea de­cît 15 ani atunci cînd s-a mutat cu familia în Venezuela. O dată ajunsă pe teritoriul îndepărtat de dincolo de ocean, Joana s-a integrat imediat.

Talent à la mexicana

După numai doi ani, Joana deja primea un rol într-o tele­no­velă, Zoraida în ”Rubi rebelde”. Au urmat apoi roluri în ”Piel” (1992), ”Si­rena” (1993) şi ”Cruz de nadie” (1994), apoi o cola­borare cu Venevisión, ”Pecado de amor” (1996) şi proiectele me­xicane semnate cu Televisa, care au făcut-o celebră în mai multe ţări: ”Angela” (1998), ”Mujeres engañadas” (1999), ”Amigas y rivales” (2001), ”De pocas, pocas pulgas” (2003), ”La fea más bella” (2006) şi ”Destilando amor” (2007).

În tot acest timp, Joana a ştiut să se facă plăcută şi admirată nu numai de fanii din America Latină, ci şi de colegii ei de platou, reuşind să se împrietenească cu mari actori ai ecranului sud-american. În afară de rolurile din telenovele, pentru care a strîns nu­meroase premii, Joana s-a dovedit a fi şi o bună prezen­ta­toare şi gazdă pentru diverse evenimente, cum au fost premiile ”Lo Nuestro”.

Dar mai are un motiv în plus de mîn­drie: ”Sînt cea mai mare vînzătoare de coperte din Me­xic. Poporul mă favorizează cu alegerea lui şi sînt recu­noscătoare pentru asta. Cred că fără Televisa nu aş fi avut imaginea internaţională pe care o am”.

Naveta Mexic-Miami-România

Numele ei a ajuns să fie cunoscut tocmai pînă în Miami, unde Joana deţine de ceva timp o proprietate, dar şi o afacere cu imobiliare. Practic, actriţa este mai mereu pe drumuri, făcînd naveta între Mexic şi SUA şi, uneori, mai ajunge şi în România: ”Nu mă stabilesc definitiv niciunde. Trăiesc unde am interese de carieră şi emoţionale. «Baza» mea este în Mexic. Dar asta nu înseamnă că nu sînt deschisă oricărei oferte interna­ţionale. Nu mai cred în frontiere, în naţionalităţi. Sistemul meu de adaptabilitate este foarte înalt. Mi-aş dori însă să lucrez numai în ţări latine”.

Cu toate că ar putea părea că ”acasă” pentru ea este numai, temporar, locul unde lucrează pentru o anumită perioadă de timp, România rămîne totuşi un loc special în sufletul ei: ”Rădăcinile, educaţia, formaţia mea sînt româneşti. Esenţa mea e românească 100%. Sînt româncă get-beget şi sînt mîndră de asta”.

Şi, ca să nu ducă prea tare dorul de casă, atunci cînd pleacă din România, Joana îşi face rezerve serioase de mălai, ţuică, leuştean, praf de borş şi condimente pentru mititei. Tot astfel, atunci cînd se retrage la casa din Miami, ea are grijă ca din cămara ei să nu lipsească nici delicatesele mexicane, cu care s-a obişnuit atît de mult: tequila, sosuri picante şi tortillas.

De Sărbători…

De cele mai multe ori, Sărbătorile o prind printre străinii care i-au devenit, în timp, prieteni. Dar nici aşa nu-i e uşor să fie departe de ţara natală: ”Te cuprinde tristeţea, sigur, dar te adaptezi. Cu prietenii, cu familiile prietenilor mai uiţi. În general, mă fac iubită şi sînt adoptată, aşa cum şi eu îi adopt pe ei”.

Un prieten este însă mereu alături de ea: ”Am un căţel, Zoli, pudel caniche cu schnauzer, alb, de patru ani. Îmi ţine companie tot timpul, necondiţionat. Îl ador pe căţeluşul meu. E ca un copil”.

De aceste Sărbători, Joana va avea mai mulţi prieteni în jurul ei ca oricînd – artiştii români, publicul din România şi producătorul Valeriu Lazarov – care o vor urmări prezentînd ”Revelionul magic” la TVR 1, alături de partenerul ei, Gelu Voicu.