Lech Wałęsa, un simplu muncitor de pe şantier

De: Mioara Tronaru / 28.05.2014, 08:00
Lech Wałęsa, un simplu muncitor de pe şantier
Wałęsa (titlul original: Wałęsa. Man of Hope / Wałęsa. Człowiek z nadziei), filmul biografic despre Lech Wałęsa, în regia lui Andrzej Wajda, va avea premiera în România vineri, 30 mai.

Lungmetrajul reface traseul celebrului activist polonez, ulterior laureat al premiului Nobel pentru pace şi preşedinte al Poloniei, începând cu postura de electrician pe şantierul naval din Gdańsk în anii protestelor împotriva regimului comunist, până la înfiinţarea primei mişcări sindicale independente din Europa de Est, “Solidaritatea” (“Solidarność”).

Cum a fost posibil ca o singură persoană să schimbe lumea atât de dramatic? Este o întrebare care ţine mai degrabă de politic decât de psihologie. Regizorul Andrzej Wajda pătrunde în universul personal, chiar intim, al lui Lech Wałęsa, liderul sindical al “Solidaritatea”, şi încearcă să surprindă acest incredibil fenomen: metamorfoza unui simplu muncitor de pe şantier într-un lider carismatic. Un om care va schimba modul de gândire a milioane de oameni din Europa şi care, mai târziu, va pune umărul la prăbuşirea Cortinei de Fier.

“Uneori trebuie să te baţi pentru libertate, alteori trebuie doar să o aperi… Însă, oricum ar fi, nu există nici o scuză pentru a sta deoparte şi a contempla”, spun autorii acestui film. Acum, la 30 de ani de la evenimentele care au schimbat sistemul politic european de după Al Doilea Război Mondial, lumea are de-a face cu un nou val de revoluţii moderne: “Mişcarea Verde” în Iran, similară “Solidarităţii” din Polonia anilor ‘80, care redefineşte tradiţiile şi simbolurile religioase, protestele din Egipt din Piaţa Tahrir, înăbuşite în sânge de autorităţi, alegerile aşa-zis libere din Burma, manifestaţiile contra regimului din Turcia etc. Toate rezonează cu vorbele pe care Lech Wałęsa le-a adresat Parlamentului american la finalul filmului: “Acum sunt alţii care sar gardurile de sârmă şi dărâmă zidurile. Ei o fac pentru că libertatea este un drept fundamental al oricărui om”.

Despre filmul său, regizorul Andrzej Wajda spune: “Wałęsa se adresează tuturor, dar în special mi-ar plăcea să ajungă la publicul tânăr. Pentru că Lech este un bun exemplu pentru a-i convinge pe tineri că ei trebuie să participe neaparat la viaţa noastră politică”.

Avanpremiera lungmetrajului va avea loc joi, 29 mai, la Cinema Studio, din Bucureşti. De asemenea, o proiecţie specială a peliculei lui Andrzej Wajda a fost programată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF 2014), în Piaţa Unirii din centrul oraşului Cluj-Napoca, în aer liber.

Wałęsa (Wałęsa: Man of Hope) a fost propunerea Poloniei la Oscar-ul 2014 pentru Cel mai bun film străin.

Avanpremiera filmului în România este organizată împreună cu Institutul Polonez din Bucureşti.

Din 30 iunie, filmul Wałęsa va fi distribuit în cinematografe, în Bucureşti şi în toată ţara, după cum urmează: Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema Plaza, Grand Cinema & More (Digiplex Băneasa), Cinema City Cotroceni (AFI Palace), Cityplex (Braşov), Cityplex (Constanţa), Arta 3D (Târgu Mureş).

Wałęsa (Wałęsa: Man of Hope) a avut premiera la Festivalul Internaţional de la Veneţia din 2013, unde a fost prezentat în afara competiţiei. Pelicula a fost proiectată şi la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

 

Cine este Lech Wałęsa, eroul lui Andrzej Wajda

Noua Europă îşi are originea la Gdańsk. Wałęsa este povestea unui erou al zilelor noastre: Lech Wałęsa, interpretat de Robert Więckiewicz.

Filmul biografic începe în 1970. Imediat după înăbuşirea în sânge a revoltei muncitoreşti de către autorităţi, liderul sindical Lech Wałęsa este forţat să semneze un angajament de colaborare cu securitatea statului de la acea vreme.

Fulminanta carieră politică a lui Wałęsa se întrepătrunde cu viaţa sa de familie. Relaţia cu soţia sa, Danuta, interpretată de Agnieszka Grochowska, casa plină de copii, precum şi problemele zilnice de familie sunt pentru viitorul preşedinte al Poloniei la fel de importante ca şi politica. Ca de obicei, în spatele unui bărbat puternic se dovedeşte a fi o femeie şi mai puternică. În cazul lui Wałęsa este vorba de soţia sa.

Filmul, la fel ca şi viaţa lui Lech Wałęsa, este plin de contraste: între dragoste şi politică, între frică şi nevoia de siguranţă, între subordonare şi dorinţa de revoltă. Ce va fi mai puternic: simţul datoriei faţă de ţară sau al datoriei faţă de familie? Dragostea pentru soţia sa şi pentru copii sau dragostea de ţară? Oare sunt deciziile lui Lech Wałęsa cele corecte? Care va fi preţul pe care va trebui să-l plătească?

 

Regizorul Andrzej Wajda

“Sunt perfect conştient că Wałęsa este cel mai dificil subiect cu care am avut de-a face în toţi cei 55 de ani de carieră cinematografică”, spune regizorul Wajda despre filmul său. “Dar şi aşa, nu văd un alt regizor care să fi făcut un film despre Lech Wałęsa şi pe care să-l găsesc satisfăcător. L-am admirat pe Wałęsa din primul moment în care l-am întâlnit, mai precis la negocierile dintre sindicatul Solidaritatea şi comisia guvernamentală. Filmul meu va reflecta asta cu prisosinţă”

Regizorul polonez Andrzej Wajda are acum 88 de ani. De-a lungul carierei sale de cineast a regizat mai bine de 50 de filme, dar şi peste 20 de piese de teatru, atât în Polonia, cât şi în Berlin, Moscova sau Tokyo.

Lungmetrajul său, Man of Iron, a obţinut premiul Palme d’Or în 1981, la Cannes. Patru dintre filmele sale (The Promised Land, The Maids of Wilko, Man of Iron şi Katyń) au fost nominalizate de-a lungul timpului la categoria Cel mai bun film străin la Oscar.