Legendarul duo electro francez Daft Punk s-a destrămat, după 28 de ani

De: Ana Obretin / 22.02.2021, 19:02
Legendarul duo electro francez Daft Punk s-a destrămat, după 28 de ani

Influentul duo electro Daft Punk și-a anunțat decizia de a se despărți, după 28 de ani, printr-o secvență de opt minute, intitulată „Epilog”, preluată din filmul lui din 2006 „Electroma”, în care doi roboți – meniți să reprezinte membrii formației Guy-Manuel de Homem-Christo și Thomas Bangalter – se aventurează într-un deșert unde unul dintre ei explodează. O imagine cu două mâini de robot care formează un triunghi apare apoi pe ecran, cu mesajul „1993-2021”.

Kathryn Frazier, purtătorul de cuvânt al duoului, a confirmat știrea pentru Rolling Stone, dar a refuzat să ofere orice detalii despre motive.

Pe parcursul a aproape trei decenii, Daft Punk a trecut de la duoul care a împins limitele la unul dintre cele mai aclamate din muzica pop. De Homem-Christo și Bangalter au înființat grupul în 1993, s-au afirmat în muzica house franceză, apoi au lansat aclamatul lor album de debut „Homework”, în 1997, care a inclus single-uri de succes precum „Da Funk” și „Around the World”.

Continuarea din 2001, „Discovery”, a inclus o serie de piese devenite clasice, ca “Harder, Better, Faster, Stronger”, “One More Time” și “Face to Face”. De asemenea, în această perioadă, De Homem-Christo și Bangalter au început să poarte costumele de robot care au devenit semnătura Daft Punk.

Al treilea album al lui Daft Punk, „Human After All”, a fost lansat în 2005, iar, în anul următor, trupa a pornit ]n ambițiosul și revoluționarul turneu Alive. Show-ul a rămas în memoria fanilor pentru spectacolul de lumini în piramidă pe care l-au prezentat în premieră ca headlineri la Coachella (SUA), în aprilie 2006. Un album live, „Alive 2007”, care surprinde show-ul susținut la Palais Omnisports de Paris-Bercy din Paris, a fost lansat în mai 2007.

Opt ​​ani mai târziu, duoul lansa următorul album de studio, dar, în 2010, duoul a realizat coloana sonoră a filmului „Tron: Legacy”.

În aprilie 2013, Daft Punk a lansat, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute piese din carieră, „Get Lucky”, în colaborare cu Pharrell Williams și Nile Rodgers de la Chic. Piesa a fost inclusă pe al patrulea și ultim album de studio al Daft Punk, „Random Access Memories”, premiat cu Grammy. 

Daft Punk a lăsat o amprentă de neșters în peisajul pop global, dar mai ales în America, unde s-a numărat printre artiștii care au pus bazele muzicii electro dance a anilor 2010. Sample-uri din muzica Daft Punk au fost folosite de artiști precum Janet Jackson, Jazmine Sullivan și Busta Rhymes, în timp ce, în 2016, grupul a colaborat cu The Weeknd pentru câteva hituri de pe albumul acestuia „Starboy”.

CITEȘTE ȘI: Trupa Daft Punk lansează prezervativele „Get Lucky” 

Foto: Profimedia Images