Lumi imaginare, personaje legendare, filme de Oscar, în selecția oficială Animest 2021

De: Ana Obretin / 13.09.2021, 17:49
Lumi imaginare, personaje legendare, filme de Oscar, în selecția oficială Animest 2021

Filmele de animație recuceresc marele ecran la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Animație Animest, care va avea loc în perioada 8 – 17 octombrie, în București.

Inspirate din poveștile unor personaje legendare sau ilustrând universuri imaginare, filmele din selecția oficială Animest abordează subiecte care ne preocupă la nivel individual, dar și tematici sensibile pentru societatea actuală. Cinci titluri curajoase concurează pentru premiul competiției de lungmetraje, iar alte cinci povești premiate vor avea proiecții speciale în cinematografele din București.

Abonamentele Animest.16 au fost puse în vânzare și sunt disponibile online, pe Eventbook, potrivit unui comunicat remis Apropo de organizatori.

Prezentat la San Sebastián și distins cu mențiunea specială a juriului la Annecy, „Traversarea/ La Traversée”, de Florence Miailhe, urmărește aventurile a doi frați fugiți din calea războiului, în căutarea Lumii Noi. Tot din competiția oficială Annecy, unde a primit o distincție specială, ajunge la Animest „Arhipelagul/ Archipelago”, de Félix Dufour-Laperrière, o călătorie poetică prin delta râului Saint Lawrence din Quebec. În „Inu-oh”, de Masaaki Yuasa, doi băieți marginalizați de societatea japoneză a secolului al XIV-lea își găsesc puterea de străluci prin dans și cântec. Filmul a fost selectat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția.

Dragostea pentru artă devine un refugiu și pentru protagonistul din „Bun venit la Siegheilkirchen!/ Welcome To Siegheilkirchen”, de Marcus H. Rosenmüller și Santiago López Jover, un băiat dintr-un orășel austriac animat de o atitudine ultrareligioasă reacționară. Talentul său la desen îl va ajuta să evadeze din lumea reală și îi va da curajul de a-i proteja pe cei dragi. Iar „My Sunny Maad”, de Michaela Pavlátová, propune o abordare originală asupra unui subiect extrem de fierbinte în zilele noastre. O tânără din Cehia începe o nouă viață alături de soțul său în Kabul, orașul lui natal. Odată cu ea, iubitorii de animație vor pătrunde în realitatea zilnică a femeilor din Afganistan, explorând dinamica de familie, atitudinea societății și nevoia de apartenență.

În afara competiției, spectatorii Animest vor putea urmări „Cryptozoo”, de Dash Shaw, o fantezie distopică, ce a cucerit juriul și audiența Festivalului de la Berlin, „Calamity, a Childhood of Martha Jane Cannary”, de  Rémi Chayé, marele câștigător Annecy 2020, cu o poveste în care eroina sfidează normele de gen ale secolului al XIX-lea, provocând un imens scandal în comunitate. Despre acte de rebeliune vorbește și „Seven Days War”, de Yuta Murano, în care un grup de adolescenți declară război adulților autoritari, găsindu-și refugiul într-o fabrică abandonată. Joann Sfar vine cu „Little Vampire”, o adaptare a comic book-ului pe care îl semnează. Nominalizat la Oscar, „Wolfwalkers” (r. Tomm Moore, Ross Stewart) este o fermecătoare fabulă celtică cu un mesaj universal și atemporal, care invită publicul la un exercițiu de empatie.

CITEȘTE ȘI: 47 de scurtmetraje din întreaga lume concurează pentru Trofeul Animest 2021

Animest lansează Sisterhood of Young Animation Auteurs, program dedicat creatoarelor din industria filmelor de animație

„Harta Colecționarului de amintiri” – proiec tul multimedia prin care poveștile bucureștenilor prind viață

Foto: Animest