Maia Morgenstern a primit un mesaj de amenințare cu moartea; Direcția de Investigații Criminale a început o anchetă

De: Ana Obretin / 28.03.2021, 09:17
Maia Morgenstern a primit un mesaj de amenințare cu moartea; Direcția de Investigații Criminale a început o anchetă

Actrița Maia Morgenstern a depus plângere la poliție după ce a primit un mesaj de amenințare cu moartea pe internet. Direcția de Investigații Criminale a început urmărirea penală pentru infracțiunea de amenințare, iar, în urma analizării mesajului, anchetatorii au ajuns la concluzia că adresa de IP a autorului nu este cea reală.

Polițiștii nu au descoperit nicio legătură între adresa de e-mail folosită de autorul amenințării și conturi de pe rețelele de socializare online sau alte site-uri. Dosarul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 1 în vederea continuării cercetărilor, scrie Digi 24.

Maia Morgenstern a publicat sâmbătă pe pagina sa de pe platforma de socializare o fotografie a unui mesaj cu ameninţări cu moartea şi termeni antisemiţi care, susține actrița, a fost primit pe adresa de e-mail a Teatrului Evreiesc de Stat. Mesajul este semnat „din partea partidului AUR”.

Pe de altă parte, reprezentanţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) au transmis, sâmbătă seară, pe pagina de Facebook a partidului, un comunicat în vorbesc despre „o înscenare”. „Suntem consternaţi în faţa acestei intoxicări pe care o considerăm incalificabilă! Este de domeniul evidenţei că acest incident trist este o provocare care trebuie pedepsită în cel mai aspru mod. Dorim să informăm opinia publică din România că cetăţeanul numit Andrei Illarie NU este membru al Alianţei pentru Unirea Românilor. Cerem organelor abilitate să se sesizeze, să identifice, să ancheteze şi să pedepsească această persoană cu celeritate, conform legislaţiei în vigoare. Suntem alături de doamna Maia Morgenstern şi o asigurăm de întreaga noastră consideraţie”, se arată în comunicatul AUR

Copreşedintele USR PLUS eurodeputatul Dacian Cioloş spune că instituţiile statului român trebuie să se autosesizeze de urgenţă şi să identifice pe autorul sau autorii mesajului. „Mesajul cu ameninţări incalificabile antisemite adresat marii noastre actriţe Maia Morgenstern şi teatrului evreiesc de stat nu poate rămâne fără consecinţe penale asupra autorului sau autorilor. Sunt şocat de violenţa de limbaj, atitudinea extremistă, de intoleranţa etnico-religioasă şi rasismul scrisorii făcute publice de doamna Maia Morgenstern. Credeam că am învăţat cu toţii lecţiile istoriei şi că acesta este un capitol încheiat”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook sâmbătă seara, potrivit Agerpres.

Săptămâna trecută, Maia Morgenstern a spus că, în timpul unui eveniment la care au participat directori de teatre și de instituții de cultură publice, a asistat la momentul în care o persoană a avut o replică antisemită. Într-un mesaj scris pe Facebook, actrița a povestit despre acest incident, spunând că a fost lovită de „o scârbă fără margini”.

Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, a reacţionat imediat, spunând că este inacceptabil ca, în prezent, oameni de cultură să nu cunoască semnificaţia profund antisemită a cuvântului respectiv.

CITEȘTE ȘI: Maia Morgenstern, amintiri din copilărie: “Ce nu ştia mama, ştia tata”

Cum se menţine în formă Maia Morgenstern – FOTO

Foto: Facebook/ Maia Morgenstern