Michael Caine a primit Globul de Cristal pentru întreaga activitate, la Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary

De: Nicoleta Lepădatu / 21.08.2021, 18:27
Michael Caine a primit Globul de Cristal pentru întreaga activitate, la Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary

Actorul britanic Michael Caine a primit Globul de Cristal pentru întreaga activitate, în cadrul ceremoniei de deschidere a celei de-a 55-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary.

Michael Caine, de două ori premiat cu Oscar – pentru „Hannah and Her Sisters” (1986) şi „The Cider House Rules” (1999) -, a fost aplaudat îndelung de mulțimea prezentă la eveniment. După ce a spus că şi-a început călătoria ca „nimeni de nicăieri care nu ştia nimic”, Michael Caine a declarat: „Mi-aţi dat un premiu pentru ceva ce iubesc să fac”.

Preşedintele festivalului, Jiri Bartoska, i-a înmânat ceea ce actorul a numit „cel mai greu premiu pe care l-am ridicat vreodată”.

Festivalul are loc cu prezenţă fizică, după ce în 2020 au existat două tentative de a-l organiza live, însă a fost anulat din cauza pandemiei.

Atmosfera la festival este un optimistă, iar cei prezenţi la eveniment poartă brăţări ce atestă că sunt vaccinaţi, însă puţine măşti au fost remarcate vineri seară în sala ocupată la capacitate maximă.

La deschidere au fost prezentaţi şi membrii juriului care va acord marele trofeu, Globul de Cristal, la finalul festivalului: cineasta daneză Eva Mulvad („A Modern Man”, „A Cherry Tale”), actriţa poloneză Marta Nieradkiewicz („Wild Roses”, „Floating Skyscrapers”), cineastul grec Christos Nikou („Apples”) şi criticul german Christoph Terhechte, director artistic al DOK Leipzig.

Între invitaţii ediţiei de anul acesta, care a debutat cu proiecţia dramei „Zátopek”, produsă de directorul executiv al festivalului, Kryštof Mucha, şi regizată de David Ondříček, se numără cineaştii Radu Jude (câştigătorul marelui trofeu în 2018 cu „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”), Serghei Loznitsa şi Johnny Depp.

Festivalul se va încheia pe 28 august, cu gala de premiere şi proiecţia filmului „The Nest”, regizat de Sean Durkin, cu Jude Law în rol principal.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Motivul pentru care Michael Caine a renunțat la alcool la 84 de ani