Ministerul Culturii, despre criticile aduse de Alexander Nanau: „Răuvoitoare și lipsite de temei”

De: Ana Obretin / 12.01.2021, 19:39
Ministerul Culturii, despre criticile aduse de Alexander Nanau: „Răuvoitoare și lipsite de temei”

„Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID 19, reacția și intervenția concretă a statului Român la toate nivelurile institutionale a fost zero”, a spus Nanau, într-un mesaj publicat pe Facebook

De cealaltă parte, Ministerul Culturii precizează că propunerea i-a fost comunicată lui Alexander Nanau într-o întâlnire solicitată ministrului Bogdan Gheorghiu, care a avut loc pe 4 ianuarie. „Cu această ocazie, SC Alexander Nanau Production SRL a solicitat o finanțare suplimentară din partea Ministerului Culturii în valoare de 250.000 de lei, pentru care a primit aviz pozitiv pentru suma de 150.000 lei. Acest buget a fost solicitat pentru campania online de promovare a filmului ‘Colectiv’ în perioada 24 ianuarie – 31 aprilie 2021, la nivel internaţional”.

„Ca cineast care în momentul acesta atrage cea mai mare atenţie internaţională asupra culturii şi cinematografiei române”, Nanau crede că ar fi o „ipocrizie” să accepte decoraţia „având în vedere că domeniul cinematografic şi structurile statului responsabile pentru el se află în moarte clinică”. Regizorul este de părere că, pe perioada pandemiei, responsabilii acestui domeniu nu numai că nu au rezolvat problemele, ci le-au și agravat.

Instituția a făcut o trecere în revistă a sumelor alocate documentarului „Colectiv”, pentru dezvoltare, producție și participarea la festivaluri precum cele de la Amsterdam, Toronto și Veneția, dar și pentru promovarea peliculei propuse pentru nominalizare la premiile Oscar de anul acesta.

„Suma totală alocată acestui proiect din Fondul Cinematografic a fost de 1.530.566 lei, sumă care include şi costurile de distribuţie. Toate aceste finanțări au contribuit la promovarea și cunoașterea filmului „Colectiv”, în întreaga lume, nu doar pe plan național”, se arată în comunicatul Ministerului Culturii.

„Afirmația conform căreia Ministerul Culturii nu s-a implicat în gestionarea crizei sectorului cultural afectat de restricții, în 2020, este răuvoitoare și lipsită de temei. Anul trecut, pandemia a restricționat multe domenii, cel cultural fiind printre cele mai afectate. Ministerul Culturii a pus în prim plan această realitate și a fost un partener onest al tuturor actorilor din domeniul cultural, luând măsuri în baza consultărilor cu aceștia”, mai arată instituția.

Ministerul a făcut apoi o prezentare a măsurilor luate în contextul pandemiei:

  • Ca urmare a demersurilor Ministerului Culturii realizate pe lângă Ministerul Fondurilor Europene și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, 5,5% din solicitanții pentru granturile pe capital de lucru sunt operatori economici din sectorul cultural. Suma totală pe care aceștia o vor accesa este de aproximativ 68 milioane de euro.
  • Reglementarea biletelor achiziționate de public la festivalurile care nu au putut fi desfășurate în starea de urgență și în starea de alertă.
  • Număr de proiecte finanțate prin programul Acces Online: 19 proiecte, Buget alocat 1 milion lei,  peste 270 de lucrători culturali beneficiari;
  • Număr de proiecte finanțate prin Nevoi Culturale de Urgență: 13, Buget alocat: 830.000 lei;
  • Număr de proiecte finanțate prin Programul Cultural Prioritar: 62, Buget total alocat: 8,537 milioane de lei printre care amintim TIFF, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Concursul Internațional George Enescu, Gala Uniter;
  • Număr de proiecte Ziua Culturii Naționale 2020: 10 proiecte, Buget total: 250.000 lei. În 2021, suma a crescut la 2 milioane de lei, din care urmează să se finanțeze 42 de proiecte.
  • După 12 ani, Ministerul Culturii a alocat 2 milioane de lei pentru un program de achiziție de artă plastică. 167 de lucrări au fost achiziționate de la 100 de artiști români contemporani și expuse în Muzeul Național de Artă Contemporană.
  • Ministerul Culturii a realizat demersurile necesare pentru ca persoanele fizice care au obținut venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, aflați în imposibilitatea de a mai obține venituri, să beneficieze de indemnizatia de 75% din salariul mediu brut pe țară. Măsura a fost accesată de peste 3.000 de beneficiari.

CITEȘTE ȘI: Alexander Nanau refuză Medalia „Meritul Cultural” conferită de Iohannis, care vine în „cel mai cinic moment”

FOTO: Profimedia Images