MIstere pe care specialiștii nu le pot rezolva

De: Carmen Ulian / 31.07.2014, 14:40
MIstere pe care specialiștii nu le pot rezolva
De ce căscăm sau efectul placebo sunt doar două din mulțimea misterelor care dau bătăi de cap cercetătorilor.

Din mulțimea misterelor lumii care nu pot fi explicate concert de știință se află senzația de deja vu, efectul placebo sau simplul motiv pentru care căscăm.

Deși oamenii de știință au propus numeroase teorii pentru a explica motivele pentru care căscăm și de ce acest reflex pare să fie „contagios”, niciuna dintre ele nu este unanim acceptată.

Căscatul

Primele studii indicau faptul că reflexul ar fi un răspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sânge, atunci când corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspirația profundă, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expirație puternică. Experimentele ulterioare au demonstrat însă că mediile cu un nivel scăzut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiecților nu influențează nevoia de a căsca.

Deja Vu

Oamenii de știință au încercat să găsească o legătură între bolile psihice și fenomenul de deja vu și au studiat, în special, pacienții schizofrenici sau pe cei cu tulburări disociative de identitate. Studiile nu au fost însă conclusive, nefiind găsită nicio corelație între problemele psihice și incidența fenomenului. Alte teste au demonstrat că unele tratamente medicamentoase sporesc probabilitatea declanșării senzației de deja vu, dar substanțele respective nu pot fi singura cauză a fenomenului, care are loc și la persoane care nu urmează niciun fel de tratament.

Placebo

Placebo este un medicament sau o substanță inactivă utilizată pentru a-i face plăcere pacientului, ori ca element de control în experimente. Efectul cu același nume constă în îmbunătățirea observabilă care se resimte asupra simptomelor sau a stării de sănătate, care nu se datorează unui tratament real, a cărui eficiență este demonstrată.

Citește mai multe detalii despre mistere nedescifrate, pe Mediafax.ro