Modificări privind audiovizualul și cinematografia, în dezbatere publică. Ce se prevede pentru platformele de streaming

De: Alex Manole / 25.03.2021, 16:19
Modificări privind audiovizualul și cinematografia, în dezbatere publică. Ce se prevede pentru platformele de streaming

Ministerul Culturii a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede mai multe modificări privind audiovizualul şi cinematografia. Printre modificările vizate se numără posibilitatea Consiliului Național al Audiovizualului de a restricţiona un serviciu media dacă incită la ură, violenţă şi terorism, dar şi o taxă pe platformele de streaming online, care va intra în Fondul cinematografic, estimată la aproximativ 38 de milioane de lei pe an.

Proiectul ar modifica și completa Legea nr. 504/2002 a audiovizualului şi Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia și este în dezbatere publică până pe 5 aprilie, iar cei interesaţi pot transmite propuneri şi observaţii la adresa de e-mail [email protected], transmite ministerul.

Potrivit instituției, România are obligaţia de a transpune, în legislaţia naţională, Directiva 2018/1808 a Parlamentului European şi a Consiliului din 14 noiembrie 2018, de modificare a Directivei 2010/13/UE privind coordonarea anumitor dispoziţii stabilite prin acte cu putere de lege sau acte administrative în cadrul statelor membre cu privire la furnizarea de servicii mass-media audiovizuale (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) având în vedere evoluţia realităţilor pieţei, informează News.ro.

Directiva 1808/ 2018 (Directiva serviciilor mass-media audiovizuale) este rezultatul unui proces complex de negociere, în care au fost implicate la nivel european ministerele culturii, centrele naţionale de cinematografie ale statelor membre, autorităţile naţionale de reglementare în domeniul audiovizualului, autorităţile pentru protecţia consumatorilor etc.

Cele mai importante modificări preconizate privind audiovizualul și cinematografia

Prin proiect se propune redefinirea noţiunilor de serviciu media audiovizual, program, retransmisie, comunicare comercială, sponsorizare, plasare de produse, licenţă audiovizuală şi codare, fiind totodată introduse şi unele concepte noi pentru noţiunile de serviciu de platformă de partajare, material video generat de utilizator, decizie editorială, furnizor de platformă de partajare şi autorizare servicii media audiovizuale la cerere, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

„S-a prevăzut un mecanism prin care CNA poate restricţiona un serviciu media audiovizual dacă acesta incită la ură, violenţă sau instigă la terorism ori dacă reprezintă un risc pentru sănătatea sau securitatea publică”, potrivit documentului.

Proiectul mai introduce reglementări menite să încurajeze autoreglementarea în domeniul audiovizual, în special în ce priveşte protecţia minorilor fată de comunicările comerciale privind produsele cu alcool sau tutun, ori faţă de produsele, băuturile sau substanţele cu efect nutriţional negativ.

Documentul aduce noi reglementări privind sponsorizarea şi plasarea de produse în cadrul programelor audiovizuale, fiind interzise cele realizate pentru tigări electronice sau flacoane de reumplere.

Se includ la plata cotei de 3% din preţul de vânzare şi/ sau închiriere a filmelor şi platformele de streaming video online, de tipul VoD, SvoD, TvoD, PayPerView, şi pentru a completa lista contribuţiilor la Fondul cinematografic cu 4% din veniturile obţinute din tranzacţii unice sau sub formă de abonament, pentru vizionarea de opere audiovizuale prin intermediul serviciilor de transmisie de date prin internet sau telefonie, de către furnizorii de servicii media audiovizuale la cerere.

Potrivit documentului, modificările au fost agreate de Centrul Naţional al Cinematografiei şi au în vedere faptul că principiile directivei AVMS aşa cum a fost aprobată în 2010, au la bază şi promovarea operelor audiovizuale europene prin programul de radiodifuziune, dar şi prin includerea posibilităţii contribuţiei financiare a radiodifuzorilor în producţia naţională a operelor audiovizuale. Se estimează o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie și a scăderii pieței de publicitate, încasările la Fondul cinematografic au scăzut cu 35% și sunt necesare măsuri urgente, inclusiv în plan legislativ, pentru redresarea acestuia, precizează ministerul.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Culturii anunță măsuri pentru sprijinirea sectorului cultural

Ministerul Culturii, despre criticile aduse de Alexander Nanau: „Răuvoitoare și lipsite de temei”

Foto: Facebook/ Ministerul Culturii