„Nanu Tudor/ My Uncle Tudor”, de Olga Lucovnicova – Ursul de Aur pentru scurtmetraj, la Berlin

De: Ana Obretin / 04.03.2021, 17:12

Producția documentară „Nanu Tudor/ My Uncle Tudor”, de regizoarea moldoveană Olga Lucovnicova, a primit premiul Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj, la cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin, care are loc online, de luni până vineri.

O producție Belgia-Portugalia-Ungaria, „Nanu Tudor” „ne duce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversaţia ei cu Unchiul Tudor construiește pas cu pas expunerea unei orori din copilărie şi negarea acesteia de către el, fără remuşcare”, au motivat membrii juriului alegerea, potrivit site-ului evenimentului.

Juriul format din artistul egiptean Basim Magdy, directoarea de imagine austriacă Christine A. Maier și actorul german Sebastian Urzendowsky a acordat, joi, Ursul de Argint pentru scurtmetraj producției „Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban”, de Zhang Dalei, și a ales candidatul pentru ediția de anul acesta a European Film Awards – animația „Easter Eggs”, de Nicolas Keppens.

Tot joi au fost acordate premiile din secțiunile Generation Kplus şi 14plus. Astfel, marele premiu pentru cel mai bun film din competiţia GenerationKplus, în valoare de 7.500 de euro, a fost acordat producției „Han Nan Xia Ri”, de Han Shuai, în timp ce „Una escuela en Cerro Hueso”, de Betania Cappato, a primit o menţiune specială.

Totodată, marele premiu pentru cel mai bun film din competiţia 14plus, în valoare tot de 7.500 de euro, a fost acordat „La Mif”, de Fred Baillif, iar „Cryptozoo”, de Dash Shaw, a primit mențiune specială.

Festivalul de Film de la Berlin are anul acesta un format modificat, în contextul pandemiei. De obicei organizat în luna februarie, festivalul a fost amânat pentru luna martie, iar competiţia are loc online. Vineri, vor fi anunțați câștigătorii competiției internaționale, unde concurează și filmul lui Radu Jude „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”. Un festival fizic este planificat la Berlin între 9 și 20 iunie.

CITEȘTE ȘI:Berlinale: Coproducția românească „Brother’s Keeper”, de Ferit Karahan, în secțiunea Panorama 

Regizoarea Adina Pintilie face parte din juriul Berlinalei 2021

Foto: Profimedia Images