Netflix, acuzat de sexism. Streamerul a fost dat în judecată pentru 5 milioane de dolari, pentru o replică din „The Queen’s Gambit”

De: Nicoleta Lepădatu / 18.09.2021, 09:33
Netflix, acuzat de sexism. Streamerul a fost dat în judecată pentru 5 milioane de dolari, pentru o replică din

Nona Gaprindashvili, maestră de şah din Georgia care a devenit campioană în perioada Uniunii Sovietice, dă în judecată Netflix pentru o replică din serialul „The Queen’s Gambit”, în care personajele fictive susţineau că această femeie în viaţa reală „nu s-a confruntat niciodată cu bărbaţii”. Procesul de defăimare de 5 milioane de dolari a fost intentat joi, în California.

Nona Gaprindashvili, acum în vârstă de 80 de ani, susţine că personajul pricipal din serial – Elizabeth Harmon, interpretat de Anya Taylor-Joy – este o aproximare dură și nerealistă a ei şi că replica care face referire la succesul din viaţa reală al lui Gaprindashvili este „în mod vădit falsă şi extrem de sexistă”.

Replica în cauză este spusă la finalul serialului, când un personaj contemplă cum Harmon tocmai a învins un maestru de şah de sex masculin la Moscova: „Elizabeth Harmon nu este deloc o jucătoare importantă după standardele lor. Singurul lucru neobişnuit la ea este de fapt sexul ei. Şi chiar şi asta nu este unic în Rusia. Există Nona Gaprindashvili, dar ea este campioana mondială feminină şi nu s-a confruntat niciodată cu bărbaţi. Cred că Laev se aştepta la o victorie uşoară şi nu l-a lupta în 27 de mişcări pe care tocmai a avut-o cu Beth Harmon”.

Gaprindashvili este considerată pionieră a şahului, devenind prima femeie care a primit titlul de Mare Maestru din partea Federaţiei Internaţională de Şah în 1978, potrivit World of Chess Hall of Fame. Printre numeroasele sale premii, a câştigat de cinci ori Campionatul Mondial feminin şi de cinci ori Campionatul sovietic feminin de şah.

Potrivit documentelor de la proces, replica fictivă despre o persoană reală este demonstrabil falsă. „Până în 1968, anul în care are loc acţiunea acestui episod, (Gaprindashvili) concurase împotriva a cel puţin 59 de jucători de şah bărbaţi (dintre care 28 simultan într-o singură partidă), incluzând cel puţin zece mari maeştri de atunci”, conform declarațiilor din dosar.

„Netflix are cel mai mare respect pentru doamna Gaprindashvili şi cariera sa ilustră, dar credem că această acuzaţie nu are suport şi ne vom apăra cu fermitate”, a precizat un reprezentant Netflix.

Foto: outnpw.ch

CITEȘTE ȘI: Finalul miniseriei “The Queen’s Gambit” este cel mai popular episod Netflix