O adaptare sovietică a „Lord of the Rings”, descoperită după 30 de ani

De: Ana Obretin / 06.04.2021, 09:16
O adaptare sovietică a „Lord of the Rings”, descoperită după 30 de ani

O adaptare TV a volumului „The Fellowship of the Ring/ Frăția Inelului”, primul din trilogia „Lord of the Rings/ Stăpânul Inelelor”, realizată pentru televiziunea sovietică în 1991 a fost publicată pe YouTube la câțiva ani după ce s-a crezut că s-a pierdut.

Filmul în limba rusă „Khraniteli” este considerat a fi singura adaptare a unei opere scrise de  J.R.R. Tolkien realizată în Uniunea Sovietică.

Potrivit The Guardian, citat de NME, puțini oameni știau despre existența peliculei până când succesorul Televiziunii Leningrad, postul 5TV, a încărcat filmul pe YouTube săptămâna trecută, fiind vizionat de aproape 400.000 de ori în câteva zile. Filmul are un buget vizibil redus, cu costume rudimentare, scenografie și efecte realizate pe ecran chroma verde.

Spre deosebire de superproducția regizorului Peter Jackson, lansată în 2001, „Khraniteli” include o apariție a personajului Tom Bombadil, care a fost omis din versiunea mai celebră din cauza poveștii sale dificil de integrat în scenariu.

The Guardian mai scrie că Andrei Romanov, membru al trupei rock Akvarium, este cel care a compus coloana sonoră a filmului, ce ar fi fost difuzat o singură dată la televizor înainte de a fi stocat în arhivele Televiziunii Leningrad.

Pe de altă parte, serialul produs de Amazon Lord of the Rings”, care se anunță a fi cea mai scumpă producție de televiziune din istorie, va include povești din scrieri publicate postum ale lui Tolkien, inclusiv  „The Silmarillion”, „Unfinished Tales” și „The History of Middle-earth”.
Foto: Profimedia Images