Oana Radu – 100 de decoruri pentru Aniela

Apropo.ro / 31.08.2009, 00:00
Oana Radu - 100 de decoruri pentru Aniela
Aproape 100 de decoruri originale va avea primul serial ro­mânesc de epocă, ”Aniela”, difuzat din 14 septembrie, de luni pînă vineri de la ora 20.30 Acasă TV. Scenografa Oana Radu le-a desenat pe toate şi apoi a supravegheat atent realizarea lor. În plus, ea a ales din magazinele de antichităţi toate obiectele de la 1900 care nu mai au replică în zilele noastre.

– Cum a decurs crearea decorurilor din serial?
În septembrie, m-am apucat de documentaţie şi am făcut schiţele pentru 96 de decoruri. Construcţia propriu-zisă a început anul acesta în februarie şi s-a terminat în iulie. M-am documentat citind o întreagă bibliotecă şi am văzut filme-fresce ale anilor 1900.

Am aflat că atunci existau camere cu destinaţii per­fect stabilite. De exemplu, în sufragerie se lua masa şi aceasta se afla în imediata vecinătate a salonului – locul de discuţii şi servit ceaiul sau cafeaua sau de ascultat muzică. Cabinetul era locul în care capul familiei punea afacerile la punct, citea, întreţinea tot felul de discuţii la un trabuc şi un pahar de tărie.

Un alt criteriu care arăta bogăţia unei familii erau draperiile. Cu cît existau mai multe cu atît familia respectivă era mai înstărită.

– E vreun interior care ţi-a dat de furcă?
Cea mai grea locaţie a fost casa Vulturesco. De exemplu, pentru toate ornamentele s-au creat matriţe pentru a fi turnate din gips, iar tapetul de pe pereţi a fost pictat cu şablon. Altă locaţie dificilă a fost cîrciuma lui Chivu. A trebuit să transform fostul bar ”Princess” în ”cîrciuma lui Chivu", adică o locaţie din 2009 foarte modernă a fost modelată într-o cîrciumă de la 1900 cu specific vînătoresc.

– Dar obiectele casnice?
Am adus multe din China: o parte din clanţe, corpuri de iluminat, ceva mobilier, sfeşnice, oglinzi. Altele au fost achiziţionate de la antichităţi, iar mobilierul, în mare parte existent în depozitele MediaPro, a fost recondiţionat.

De exemplu, avem nu mai puţin de 20 de dormitoare. De la magazinele de antichităţi a trebuit să iau neapărat obiec­tele care nu mai au replică în zilele noastre ori care şi-au modificat forma drastic, cum ar fi: linguriţele de agitat, strecurătoarea de ceai, foarte diferită de cea de azi, linguriţa de stors lămîie, trusa de croitorie, ondulatorul de păr, sticlele de parfum, trusa de medic.

Oana lucrează ca scenograf din 2000, iar în 2003 a realizat la MediaPro Pictures show-uri TV, seriale TV, printre care şi prima telenovelă românească, ”Numai iubirea”.

Maia Morgenstern,
într-un nou rol religios

După ce a fost Maria în pelicula lui Mel Gibson “Patimile lui Hristos”, marea actriţă a acceptat să fie Maica Stareţă în “Aniela”. “Cînd am primit pro­pu­nerea, am îngheţat. Era un rol religios care ar fi putut isca, din nou, controverse.

Apoi m-am întîlnit cu regizorul Iura Luncaşu, cu scenarista Simona Macovei, cu producătoarea Ruxandra Ion şi am înţeles dincolo de o privire su­per­ficială, de o etalonare pe care o lipim în fruntea unui personaj”.

Cătălin Căţoiu
este cîrciumar de epocă

Actorul va fi proprietarul cîrciumii “La Conu Chivu”, rol pentru care şi-a schimbat semnificativ look-ul. Adriela Morar este Mărgărita, cea care lucrează ca hangiţă la cîrciuma lui Chivu, o fată frumoasă, oacheşă şi dorită de toţi.

Loredana va cînta melodii din Bucureştiul de odinioară, în rolul unei celebre cîntăreţe, Mimi. Cît despre Ninel Petrache, finalist în sezonul al doilea al emisiunii “În al 9-lea cer”, acesta îl va interpreta pe Anton, un lampagiu remarcat de Mimi. Iar Mădălin Mandin este Mirică, un lăutar îndrăgostit de Mimi.

Clubul ofiţerilor
din Aniela


Denis Ştefan, Pavel Bartoş şi Costel Constantin formează, împreună cu Mihai Petre şi Bogdan Albulescu, clubul ofiţerilor Regimentului IV Roşiori – regimentul principesei Maria, în primul serial românesc de epocă.

Denis Ştefan îi va da viaţă ofiţerului Socrate Piscupescu, cel mai bun ofiţer din regimentul lui şi un călăreţ desăvîrşit. Pavel Bartoş îl va interpreta pe Janos Ionescu Bartok, un tînăr şarmant şi cuceritor, căruia uniforma îi asigură suc­cesul la femei.

Costel Constantin va fi Decebal Ciu­curescu, colonel al Gărzii Regale, care s-a remarcat în Războiul de independenţă: “Acest personaj a existat ca atare, este vorba despre co­man­dantul Regi­men­tului IV Roşiori, într-una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria României. Atunci armata era foarte stimată, tinerii îşi doreau să ajungă acolo deoarece era considerată acti­vi­tatea de top a României, era o chestie de prestigiu să ajungi în armată. Eu însumi m-am simţit onorat şi încîntat de rol”.

MAREA PREMIERĂ – ANIELA
DIN 14 SEPTEMBRIE,
de luni pînă vineri, de la 20.30, ACASĂ