Obiceiuri, tradiții și superstiții de Rusalii

De: Dragos Tanase / 31.05.2015, 09:00
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Rusalii
Sărbătoarea Rusaliilor este o sărbătoare creștină care se prăznuiește în duminică de după 50 de zile de la Sărbătoarea de Paște. În această Sfântă zi se comemorează coborârea Sfântului Spirit asupra ucenicilor lui Isus Hristos.

După pogorârea Sa asupra Apostolilor, Sfântul Duh a rămas pentru totdeauna prezent, viu și activ în Biserica creștină.

Creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în zona Moldovei și a Transilvaniei , 7 zile în zona Munteniei și a Olteniei, iar în zona Banatului, timp de 8 zile.

În mitologia românească, Rusaliile sau Ielele sunt considerate ființe fantastice, considerându-se a fi fiicele lui Rusalim Împărat. Nu se cunoaște originea acestui mit, „iele” nefiind un nume, ci pronumele personal feminin „ele”, rostit popular.

Rusaliile, de altfel înzestrate cu puteri magice, îndeosebi de seducție, pot fi adeseori malefice, umbla în acele zile prin văzduh și pot provoca multe suferințe oamenilor: îi schimonosesc sau înnebunesc pe toți cei ce nu le respecta zilele.

Obiceiuri și superstiții de Rusalii, pe regiuni:

– În Oltenia, legat de Rusalii este și faimosul joc al Calusarilor, dans ritual specific oltenesc ce vine de la săritul peste foc pentru a scăpa de iele. Luni, în a doua zi de Rusalii, calusarii se duc la casele unde există bolnavi în sat. Dansul Calusarilor este cunoscut ca fiind remediul pentru vindecarea unui suflet care a privit „Dansul Ielelor” ce i-a luat mințile, acesta fiind singurul leac. Dansul Calusarilor este un dans păstrat din vechimi care urmărește să îndepărteze vraja picurată peste cel sedus și să pună pe fugă ielele.

– În Banat, pentru a gonii Rusaliile, se organizează chiar și azi, în unele localități, un ritual la care participă fecioare cu vârste cuprinse între opt și paisprezece ani. După ce depun un jurământ: „Am să îndeplinesc goana Rusaliilor până voi ieși la horă și nimeni decât mine și ai mei să nu știe, altfel Rusaliile să mă pedepsească”, acestea merg pe câmp în vinerea dinaintea Rusaliilor și culeg flori din care împletesc cununi.

– În Ardeal, un obicei unic în țara de Rusalii se ține în localitatea clujeană Batin. Aici se organizează „Împănatul boului”, eveniment ce constă într-o procesiune care se desfășoară pe ulițele satului, personajul principal fiind un bou împodobit cu ghirlande de flori.

– Pe Valea Gurghiului, în Mureș, sătenii sărbătoresc în fiecare an, după Rusalii, obiceiul numit „udatul nevestelor”. Conform tradiției, numai femeile care vor fi udate vor fi mai sănătoase și mai frumoase.

– În zona Brasovului, în satul Sona, ceata tinerilor îi colinda pe bătrâni.

– În Bucovina, unde tradiția se păstrează mai bine, oamenii se duc la biserică pentru a sfinți crengi de tei și nuc, acestea simbolizând limbile de foc ale puterii Sfântului Duh, care s-a pogorât peste Sfinții Apostoli. Crenguțele se agața apoi la streașina caselor sau la icoane. Ramurile de tei sfințite la Rusalii sunt păstrate peste vara pentru a putea fi folosite în practicile de alungare a furtunilor și a grindinei.