Organizatorii de concerte şi evenimente culturale îi cer premierului soluții pentru compensarea pierderilor

De: Ana Obretin / 09.02.2021, 15:48
Organizatorii de concerte şi evenimente culturale îi cer premierului soluții pentru compensarea pierderilor

Organizatorii de concerte şi evenimente culturale îi cer premierului Florin Cîţu să ia măsuri pentru sprijinirea industriei, printre care să se afle soluţii care să compenseze pierderile suferite în ultimul an. Aceștia îi solicită premierului susţinere financiară după modelul HoReCa, cu despăgubiri pentru pierderi în limita a 20% din diferenţa cifrei de afaceri din perioada 2019/2020.

Solicitările au fost incluse într-o scrisoare deschisă adresată premierului Cîțu de Asociaţia Română a Organizatorilor de Concerte şi Evenimente Culturale (AROC).

Asociația solicită și crearea unui grup de lucru sub supervizarea cabinetului premierului pentru găsirea de soluţii şi definirea unor norme clare pentru redeschiderea sectorului cultural, predictibile, raportate la rata de îmbolnăvire, ţinând cont de studiile ştiinţifice acceptate la nivel mondial, cu norme de aplicare nediscriminatorii.

Nu în ultimul rând se cere lansarea rapidă a schemei de redeschidere a sectorului cultural, sub coordonarea Ministerului Culturii.

AROC arată că oamenii care activează în industrie nu au primit niciun fel de sprijin financiar și au ajuns în situația în care „nu mai reuşesc să-şi achite creditele la bănci, să-şi susţină chiriile sau să asigure necesarul pentru familiile şi copiii lor”.

Asociația citează și rezultatele unui sondaj la care au participat peste 8.500 de persoane, care arată că 70% dintre cei care au participat la evenimente anul trecut au spus că s-au simţit în siguranţă, iar peste 90% au spus că ar participa la evenimente şi în 2021. De asemenea, 75% s-au declarat de acord cu vaccinarea sau cu testarea la faţa locului.

AROC numără între membrii săi reprezentanții celor mai importante festivaluri și manifestări de profil din România, precum Artmania, TIFF, Neversea, Electric Castle, Summer Well, Awake, Untold etc.

CITEȘTE ȘI: Raed Arafat spune că marile festivaluri de anul acesta ar putea să nu aibă loc 

Foto: Profimedia Images