Originea stelelor: Când și cum au apărut stelele

De: Carmen Ulian / 26.02.2015, 19:00
Originea stelelor: Când și cum au apărut stelele
Știința nu ne poate oferi un răspuns exact, dar există câteva teorii despre cum au apărut stelele.

Stelele sunt corpuri cerești care produc energie. Noi le percepem ca pe niște luminițe pe cer care licăre. Ochiul uman poate distinge până la 6.000 de stele pe cer.

Astronomii numesc stelele populații. La început au fost stelele compuse din hidrogen, heliu și litiu. primele stele care au apărut erau de dimensiuni mai mari, iar pentru a fi în echilibru la interior erau fierbinți. Din această cauză, atomii de hidrogen se mișcau atât de repede încât în goana lor formau heliul, dar și cantități mici de azot, carbon, oxigen. Când hidrogenul din stele se consuma avea loc o reacție care ducea la micșorarea și explodarea stelei.

Și Soarele și Terra sunt stele. Stelele au culori diferite – de la roșu intens, portocaliu, galben, albastru până la alb. Culoarea depinde de temperatura lor. Cele reci sunt roșii, cele albastre sunt calde. Temperatura unei stele poate depăși 30.000 grade Celsius.

Stelele se formează în milioane de ani, pe mai multe etape. Un nor molecular face în interiorul său globule, care se transformă în protostele, iar mai apoi în stele.

Astăzi, în Univers, mai sunt resturi de stele care conțin mai multe elemente chimice decât cele de la început, iar stelele care se formează le înglobează în ele sau în sistemele planetare.

Astronomii studiază stelele de mii de ani, însă doar în ultimii 35 de ani au reușit să mai găsească răspunsuri.