(P) Coșurile de fum improvizate – principala cauză a incendiilor de locuințe din România

De: Alex Manole / 21.04.2022, 13:12
(P) Coșurile de fum improvizate - principala cauză a incendiilor de locuințe din România

Anual, în România, improvizațiile și mentenanța precară a coșurilor de fum, devin motivele principale pentru producerea celor mai multe incendii de locuințe din țară! Pe lângă acestea, montajul neprofesional sau calitatea precară a materialelor din care sunt construite sistemele de evacuare, se adaugă la lista riscurilor pe care, din pacate, mulți dintre români sunt pregatiți să și le asume inutil, punând în pericol integritatea propriilor case, dar și viata membrilor familiei.

Încă există destule persoane care consideră că niște simple indicații găsite pe internet, sub forma unor sfaturi pe un blog obscur sau niște filmulețe postate de amatori sunt mai mult decât suficiente. Așadar, meșterii sibieni cu experiență de la Pefoc ne atenționează că, indiferent că vorbim despre un șemineu pe lemne sau o sobă tradițională, pe cât de importantă este calitatea unui focar șemineu, cel puțin la fel este și utilizarea unui coș de fum de calitate superioară.

Șemineele au evoluat foarte mult de-a lungul timpului, având un randament tot mai ridicat, ceea ce a și dus la apariția complicațiilor legate de evacuarea gazelor de ardere. De aceea, atunci când alegi un coș de fum trebuie să ai în vedere faptul că, acesta este supus unor condiții extreme precum: diferențele mari de temperatură din timpul sezonului rece de la -20 la +30 grade Celsius, într-un interval scurt de timp, umiditatea sau autoaprinderea funinginei depuse pe pereții interiori sau atacul chimic cauzat de substanțele corozive din compoziția diferiților combustibili.

Pe măsură ce se ridică în coș, gazele de ardere se răcesc iar condensul astfel creat, devine acid și corodează interiorul coșurilor de fum neprofesionale. Dacă un coș de fum nu este izolat termic, vaporii condensați pe pereți duc la distrugerea acestuia. Un coș de fum profesional determină funcționarea sursei de căldură la randament maxim, în timp ce unul improvizat din materiale nespecializate, va duce la arderea incompletă a combustibilului, la pătrunderea fumului în locuință și la depunerii funinginii nedorite pe pereții coșului de fum. Acest caz este deosebit de periculos deoarece de la o simplă scânteie, coșul de fum poate să ia foc, și o dată cu el, întregul imobil.

Din acest motiv, profesioniștii din domeniul soluțiilor de încălzire pe lemne, ne prezintă o serie de avantaje majore ale folosirii unui coș de fum profesional:

–  Un coș de fum profesionist este potrivit pentru a fi cuplat la surse de căldură ce folosesc

combustibil lichid, solid sau gazos, indiferent că vorbim despre un șemineu ieftin sau un

model de lux, sobe pe lemne, cazane de mare putere ori instalații termice industriale;

–  Acesta rezistă la temperaturi ridicate și șocuri termice, fiind extrem de sigur în utilizare

pentru ca tu și familia ta să puteți dormi liniștiți;

–  Asigură o evacuare eficientă a gazelor arse și a fumului, determinând funcționarea la

randament maxim a surselor de căldură;

–  Se montează rapid deoarece este format din elemente prefabricate, în interiorul sau

exteriorul locuințelor, și rezistă foarte bine la condens acid și umiditate excesivă;

Dacă îți dorești să fii în permanență la curent cu cele mai bune oferte, meșterii sibieni te ajută să descoperi universul fascinant al soluțiilor termice alternative și te vor învăța cum să iei cele mai bune decizii pentru a te bucura la maximum de confortul căminului tău, în siguranță totală, departe de pericolele incendiilor sau a intoxicațiilor accidentale cu fum!

(P) Află secretele fripturii de vită gătite perfect pe grătar