(P) Află secretele fripturii de vită gătite perfect pe grătar

De: Alex Manole / 17.03.2022, 14:52
(P) Află secretele fripturii de vită gătite perfect pe grătar

Dacă îți dorești să-ți surprinzi familia sau gașca pofticioasă de prieteni, cu cea mai bună, suculentă și aromată friptură de vită, astăzi vom descoperi împreună, secretele cărnii gătite perfect pe grătar. Nici măcar nu este complicat! De fapt este vorba despre mici detalii precum, alegerea celei mai bune bucăți de carne, condimentarea și pregătirea ideală a cărnii la frigider, dar și despre prepararea unui sos de unt cu ierburi aromate pentru ungere.

Pentru o friptură suculentă cu o crustă apetisantă, trebuie alese bucăți proaspete de carne de vită premium, cumpărate direct de la carmangerie. Dacă nu știi exact ce fel de carne să cauți, un măcelar experimentat îți va recomanda o bucată potrivită pentru diferite ocazii, suficient de mare încât să fie feliată și servită în stil de familie sau în cazul unei mese mai delicate, precum o cină romantică în doi, te va ajuta cu porții care să aibă și puțină finețe.

Condimentează carnea și las-o să se odihnească în frigider

O dată bifată achiziția bucății perfecte de carne, te poți apuca de gătit! Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este uscarea cărnii cu un prosop din hârtie. Acest lucru elimină umezeala excesivă de pe suprafață, ajutând la prăjirea unifomă. Condimentează bine fiecare parte a cărnii cu sare și piper și pune-o în frigider, neacoperită, pentru cel puțin o oră.

Pregătirea sosului de unt aromatizat

Într-o crăticioară, adăugați untul, ierburile, usturoiul și șalota care se vor topi la foc mic. Faceți acest lucru cu cel puțin 10 minute înainte de a fi gata să puneți friptura pe grătar. Sosul adăugă o aromă proaspătă, ușoară, care echilibrează gustul bogat al cărnii. Cu cât ierburile stau mai mult în unt, cu atât aromele se vor infuza mai intens.

Încălzește grătarul

Preîncălzește un grătar cu cărbuni distribuiți în două zone, astfel încât, jumătate să fie fierbinte, iar cealaltă să fie caldă. Va deveni suficient de fierbinte, atunci când nu poți ține mâna deasupra lui mai mult de două secunde. În cazul în care folosiți un grătar pe gaz încălziți-l la 230°C cu două arzătoare pornite. Nu ar trebui să dureze mai mult de 10 minute pentru a ajunge la temperatura optimă. Apoi, setați unul dintre arzătoare la nivel mediu pentru a crea două zone de gătit.

Gătiți și ungeți constant friptura

Plasați carnea pe partea cea mai fierbinte a grătarului. Închideți capacul și prăjiți timp de 2 minute. Deschideți capacul grătarului, întoarceți carnea de vită și ungeți-o cu untul topit și ierburi. Închideți capacul și gătiți încă 2 minute. Apoi, întoarceți friptura din nou și mutați-o pe jumătatea mai puțin fierbinte a grătarului. Carnea se unge din nou cu unt. Continuați să întoarceți și să ungeți la fiecare două minute pentru următoarele 6 minute, închizând capacul după fiecare operațiune.

 

După ce friptura a stat în total 10 minute pe grătar (pentru o friptură de vită medium-rare), transferați-o pe un platou curat și măsurați cu un termometru de bucătărie temperatura din interior. Ar trebui să indice între 58 – 60°C ca să fiți sigur că este gata. Dacă preferați friptura mai bine făcută, ungeți din nou cu unt și continuați s-o gătiți mai mult.

Lăsați friptura să se odihnească

După ce e gata, friptura se lasă să se odihnească aproximativ 5 minute. În acest fel, sucul fierbinte din interior va avea timp să se așeze și să continue tratamentul termic al fibrei cărnii, redistribuindu-se uniform pentru un gust intens și o structură suculentă a grătarului.

După acest moment, nu vă mai rămâne decât să porționați friptura și s-o serviți invitaților, alături de garniturile preferate. Aveți grijă sa feliați carnea de vită în sens invers al fibrei, turnând deasupra ce a mai rămas din sosul de unt cu ierburi.

Foto: pefoc.ro

CITEȘTE ȘI: (P) Soba pe lemne devine soluția de avarie perfectă la încălzirea pe gaz

Tags: