(P) Grătar pe gaz vs grătar pe cărbuni – Care este soluția ideală pentru gătit în aer liber?

De: Alex Manole / 25.02.2022, 12:09
(P) Grătar pe gaz vs grătar pe cărbuni - Care este soluția ideală pentru gătit în aer liber?

Fanii gătitului în aer liber au optat dintotdeauna pentru grătarul pe cărbuni în defavoarea celui pe gaz, pentru că se știe – grătarul se face pe cărbune! Dar oare care este adevărul? În următoarele rânduri ne-am propus să vă prezentăm avantajele și dezavantajele utilizării grătarelor pe gaz vs grătarelor pe cărbuni.

Piața abundă de o varietate impresionantă de grătare precum grill-uri electrice, cuptoare pizza sau plancha, nu doar grătare pe cărbuni sau pe gaz. De exemplu, grătarul electric este o alternativă grătarelor pe gaz și cărbuni, pentru că poate fi folosit în locurile în care este interzis focul deschis. Grătarul pe gaz este ales pentru comoditatea de a găti rapid, pentru că nu aveți nevoie de cărbuni. Doar porniți alimentarea cu gaz, îl aprindeți, iar în 12-15 minute puteți utiliza grătarul! Un avantaj al grătarului pe gaz este faptul că îți permite fără prea mult efort sau murdărire pe mâini, să începi să gătești pe grill cât ai zice pește sau vită…sau ce-ți poftește inima și papilele gustative.

Cu toate acesta, preconcepția că unui grătar pe cărbuni îi ia mult timp până se aprinde, ar trebui lăsată în urmă! Astăzi, oamenii folosesc bricheți din cărbune pentru a aprinde grătarele din oțel. Cu această metodă, după ce puneți cărbunii pe bricheții care se aprind repede, în 20 min, poți pune pe grătar mâncărurile preferate! Grătarul ceramic de tip kamado îți oferă și mai multă rapiditate pentru că îl poți folosi după 10-15 minute în care ai pus starter-ele de cărbuni și le-ați aprins. Capacul ajută grătarul ceramic să se încălzească rapid și să fie folosit în scurt timp.

Controlul temperaturii

Temperatura la modele electrice sau pe gaz (la un gratar weber de exemplu) crește și scade repede pentru că poate fi controlată prin reglarea arzătoarelor. Astfel, puteți găti cu ușurință preparate sau ingrediente la temperaturi diferite.

Grătarul pe carbuni necesită mai mult timp la reglarea temperaturii, deoarece controlezi temperatura prin deschiderea sau închiderea ușilor de tiraj, care se află în partea superioară sau inferioară a grătarului. Pentru grătarele cu uși de tiraj este aplicată următoarea regulă: cu cât ușile de tiraj sunt mai închise, cu atât mai puțin oxigen pătrunde în grătar și cu atât temperatura este mai joasă, și invers – cu cât ușile sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar iar temperatura crește.

Temperatura poate fi controlată foarte ușor cu ajutorul ușilor de tiraj la grătarele pe cărbuni cu ceramică de tip kamado. Odată cu obținerea temperaturii dorite, aceasta rămâne stabilă ore întregi iar acest lucru se obține mai greu la un grătar standard din oțel. Proprietățile înalte de izolare ale unui kamado din ceramică, face ca diferențele de temperatură din grătar și din exteriorul lui, să nu afecteze deloc gătitul. Aceast lucru va permite să gătiți indiferent de anotimp, sezon sau condițiile meteo de afară.

Gustul și aroma

Aroma este motivul primordial în alegerea grătarului pe cărbune, iar experții într-ale gătitului sunt convinși de acest lucru, pentru că aroma este mult mai intensa la ingredientele gătite astfel. Aceasta presupune și alegerea unui cărbune de calitate înaltă, pentru că deja știți că tipul de lemn din care este fabricat cărbunele, influențează aroma cărnii.

Deci, ce grătar își merită banii?

Ține cont că, atât grătarele pe cărbuni, cât și acelea pe gaz sunt accesibile în toate formele și dimensiunile, dar produsul ales trebuie să își merite banii. Calitatea grătarului este exemplificata chiar și prin termenul de garanție și service! Diferențele în ceea ce privește calitatea și grosimea materialului la capitolul grătare, sunt multe. Același lucru este identic și la grăterele de tip kamado, pentru că ceramica și proprietățile acesteia diferă mult de la un model la altul, iar acest lucru influențează într-un final, aroma preparatului și stabilitatea temperaturii.

Foto: pefoc.ro

CITEȘTE ȘI: Revoluția gătitului în aer liber este aici și poartă numele de Big Green Egg (P)

Tags: