„Pantofii lui Satan” purtați de Lil Nas X provoacă scandal și un proces

De: Loredana Toma / 30.03.2021, 13:55

O serie limitată de bascheți cu referințe satanice și conținând picături de sânge, produsă de o companie în parteneriat cu Lil Nas X, a stârnit un adevărat scandal în SUA, dar și o acțiune în justiție, inițiată de Nike.

„Pantofii lui Satan” au fost puși în vânzare de compania MSCHF, specializată în serii limitate de produse lansate online. Modelul de pantof are la bază designul Air Max 97 produs de compania Nike, căruia i-au fost adăugate câteva elemente distinctive, precum și câte o picătură de sânge injectată în talpă.

666 de perechi, la prețul de 1.018 dolari una, au fost puse în vânzare zilele trecute și s-au epuizat în mai puțin de un minut.

Grupul  Nike a dat în judecată MSCHF, pentru încălcarea mărcii comerciale, însă numele rapperului Lil Nas X nu este menționat în acest proces. Nike a declarat că, “deși pare că s-a implicat în lansarea acestui produs, nu are nicio legătură cu el”.

În plângerea depusă, Nike le cere celor de la MSCHF  “să stopeze complet producția neautorizată a pantofilor din linia ‘Satan Shoes'”. Totodată, se precizează că mai mulți utilizatori ai rețelelor de socializare online și-au exprimat intenția de a boicota compania Nike din cauza acestor pantofi, potrivit CNN.

Nike: “Imaginea ne-a fost afectată deja, iar unii consumatori cred ca promovăm satanismul”

„MSCHF și pantofii neautorizați Satan Shoes tind să creeze confuzie între brandul Nike și grupul producător și ne afectează imaginea pozitivă pe care o avem în fața consumatorilor noștri, iar unii dintre ei chiar consideră că promovăm satanismul, ceea ce aduce un prejudiciu considerabil imaginii noastre”, au menționat reprezentanții Nike în plângerea depusă.

Modelul modificat al pantofilor include o pentagramă din bronz, o cruce inversată și conține, în talpă, o picătură de sânge uman.

Potrivit CNN, un purtător de cuvânt al MSCHF a spus că sângele a fost donat de membrii colectivului artistic, menționând că ei merg pe ideea că arta cere sacrificii: „Ne place să ne sacrificăm pentru arta noastră”. Ulterior, ei au explicat că echipa de creație a colectat sângele pe durata  unei săptămâni și s-au folosit ace cu care se realizează testele pentru determinarea glicemiei. Totodată, MSCHF a confirmat că Nike nu s-a implicat în niciun fel în producerea pantofilor.

CITEȘTE ȘI: Lil Nas X jonglează seducător între rai și iad în noul clip SF al cântecului “Montero (Call Me By Your Name)”

Bărbatul care își spune „Satana”, după ce s-a automutilat

Jay-Z, acuzat de practicarea satanismului (Video)

Foto: Profimedia Images