Paula Herlo – Varşovia – lecţia de curăţenie

De: Cătălina Matei / 02.06.2008, 00:00
Paula Herlo - Varşovia – lecţia de curăţenie
Capitala Poloniei este un alt model european propus de Ştirile PRO TV şi emisiunea “Angajăm primar!”, un model la care românii visează de zeci de ani. Paula Herlo a mers pe urmele polonezilor şi a descoperit o capitală cu un centru istoric care aduce peste 10 milioane de euro la buget, în condiţiile în care a fost refăcut aproape în totalitate după cel de-al doilea război mondial. În timp ce în Bucureşti centrul istoric arată ca în timpul războiului!

Între Bucureşti şi Varşovia, distanţa este de 1200 de kilometri, cu maşina. Între cele două capitale, din punct de vedere administrativ, distanţa ar fi de zeci de ani… lumină! ”Sînt suficient de departe încît să-mi dau seama că oraşul s-a dezvoltat după un concept clar. Autorităţile vor ca Varşovia să devină un oraş cosmopolit şi au reuşit în mare parte. Au scos la licitaţie terenuri în centrul oraşului pentru marile corporaţii, care şi-au deschis sediile centrale în capitala Poloniei. O dată cu numărul mare de oameni de afaceri, s-a dezvoltat şi turismul de business care aduce milioane de euro la buget. Sînt foarte serioşi. Şi educaţi, iar aici a avut şi biserica un rol. Am făcut, de exemplu, un exerciţiu pe stradă: un tînăr a aruncat o hîrtie pe jos ca să vedem reacţia oamenilor, iar o fată s-a aplecat, a ridicat-o şi a aruncat-o la coş. Defectul lor? Nu sînt comunicativi. Ca să obţinem interviuri de la autorităţi, am fost nevoiţi să insistăm pentru că erau foarte suspicioşi”, povesteşte reporterul PRO TV. Pentru ce ar trebui să-i invidiem pe polonezi? Răspunsul Paulei este următorul: ”Pentru curăţenia din oraş. Au transformat problema gunoiului într-o afacere: 30 de firme se bat pentru un contract cu primăria, iar concurenţa face ca tarifele să fie mai mici, iar oraşul – impecabil de curat! Golesc coşurile de gunoi de 8 ori pe zi, iar străzile sînt măturate în fiecare noapte. În plus, o dată pe săptămînă, drumurile sînt spălate cu detergent. Desigur că şi nivelul de civilizaţie e altul. N-ai să-i vezi pe polonezi aruncînd gunoi pe jos, întreţin ceea ce plătesc din buzunarul lor”.

Blocuri comuniste cu faţadă occidentală
La fel ca şi Bucureştiul, Varşovia a fost capitală comunistă ani la rînd. Cu multă răbdare, perseverenţă şi soluţii ingenioase, polonezii şi-au transformat ”cutiile de chibrituri” în locuinţe capitaliste: ”Au şi ei blocuri comuniste, însă mare parte au fost renovate prin programul . Primăria plăteşte pentru lucrări de izolare termică a blocurilor 25% din costuri, iar asociaţiile de proprietari sînt încurajate să ia credite de la bănci cu dobîndă preferenţială. Au şi ei multe maşini, însă n-am văzut blocaje în trafic. Sînt foarte disciplinaţi şi politicoşi. În plus, autobuzele circulă pe o bandă specială, iar şoferii nu circulă niciodată pe ea ca să nu încurce transportul în comun. Ca şi nemţii, construiesc parcări la capătul liniilor de metrou ca să-i încurajeze pe locuitori să circule cu transportul în comun”. În Varşovia, există 18 districte, ca un fel de sectoare la noi. Prin urmare, au 18 primari ”de sector”. În 2002, a avut loc reorganizarea administrativă, iar primarul Varşoviei a fost ales pentru prima dată prin votul direct al locuitorilor. Chiar dacă fiecare district are autonomie, deciziile care privesc întregul oraş, date de consiliul local general, sînt aplicate de toate primăriile. Care e atmosfera dintr-o primărie… de district? ”Este foarte interesant pentru noi cum se lucrează la ei cu publicul. Oamenii se duc la un ghişeu şi li se dă un număr de ordine. Apoi, pe un afişaj electronic, văd cînd le vine rîndul şi la ce ghişeu trebuie să meargă. Nu sînt niciodată cozi, iar sala de aşteptare este una confortabilă, unde există şi un magazin cu răcoritoare şi cafea. Micii funcţionari îşi fac treaba fără stimulente din partea contribuabililor”. Tot primăria a pus la punct şi chiriile pentru apartamentele din centrul istoric. Cei care locuiesc acolo, dacă nu-şi plătesc chiriile, sînt evacuaţi fără discuţii. Spre deosebire de "chiriaşii" din centrul istoric al Bucureştiului.