Populația din Kiribati se mută în alt stat, din cauza inundațiilor (Video)

Apropo.ro / 13.03.2012, 17:50
Încălzirea globală are efecte devastatoare, în întreaga lume. Populația unui stat insular din Pacific va fi mutată în alt stat, din cauza inundațiilor.

Speriate că schimbările climaterice le-ar putea înghiți întreaga țară, autoritățile din Kiribati, un stat insular din arhipelagul Pacificului, au hotărât să mute locuitorii la vecini, în Fiji.

Unii dintre atolii de coral ai statului au început deja să fie înghițiți de ape. Atolii sunt insulițe care se ridică deasupra nivelului mării.

kiribati

Președintele statului Kiribati, Anote Tong, a declarat că are un plan de evacuare a populației către o țară vecină, din cauza creșterii nivelului mării. Au ales Fiji, unde vor cumpăra aproape 3.000 de hectare de pamânt în Viti Levu. Terenul de aici este fertil, ceea ce va asigura populației un trai decent, de pe urma agriculturii.

Terenul aparține, de drept, unei biserici și a fost vândut pentru suma de 9,6 milioane de dolari. Aici se vor stabili cei 103.000 de locuitori.

Autoritățile s-au gândit și la construirea unei insule artificiale, dar costurile de realizare ar fi prea mari pentru ei.

Această strămutare este și în beneficiul generației tinere, dar este și o problemă de supraviețuire pentru toți locuitorii.

Oamenii de știință au estimat că nivelul mării crește cu 2 milimetri, anual. Aceștia se așteaptă ca lucrurile să se accelereze din cauza încălzirii globale.

Fiji are o populație în jur de 890.000 de locuitori, cu o medie de vârstă de 28 de ani, cu etnii din mai toate colțurile lumii și religii la fel de diverse.

kiribati

Fiji se află la o distanță de 2.254 de kilometri distanță de Kiribati. Autoritățile celor două state se află în tratative, care vor dura până în luna aprilie 2012.

Kiribati este cunoscută și sub numele de Insula Gilbert, este fostă colonie britanică, devenită independentă în 1979. Este considerat a fi cel mai sărac stat din lume, conform PIB-ului raportat pe cap de persoană. Un locuitor câștigă în jur de 1.600 de dolari pe an. Statul are bani de pe urma minelor de fosfat din arhipelag.

Deși este un stat sărac, locuitorii din Kiribati nu se plâng, căci produsele locale sunt relativ ieftine, cele importate sunt și mai ieftine. Fac trocuri, dând la schimb pește și nuci de cocos.

Atolul este o formațiune geologică de formă mai mult sau mai puțin circulară care înconjoară o lagună formată din depunerea scheletelor de corali. În interiorul lagunei se mai pot descoperi, uneori, resturile activității vulcanice care a dus la formarea insulei din centrul lagunei.