Povestea neamțului care nu există pentru autorități, dar care este foarte bogat

Apropo.ro / 09.11.2013, 11:00
Povestea neamțului care nu există pentru autorități, dar care este foarte bogat
Cornelius Gurlitt, 80 de ani, a păstrat în locuința sa din Munchen peste 1.500 de opere de artă confiscate de naziști. El a reușit să trăiască zeci de ani fără să aibă vreo legătură cu autoritățile de stat sau cu vreo bancă.

Povestea descoperirii incredibile începe într-o seară de septembrie, acum trei ani, în trenul Intercity Zurich, Elveția – Munchen, Germania, relatează dailymail.co.uk. Deși trenul nu oprește la granița dintre cele două țări, vameșii obișnuiesc să controleze pasagerii de pe această rută, pentru că, de multe ori, cetățenii germani preferă să depună ilegal bani în Elveția pentru a evita taxele mari de acasă.

Dacă ai nevoie de un serviciu meteo mai detaliat, vizitează vremea apropo

În acea seară de septembie, autoritățile au verificat un bărbat în vârstă, grizonat, care părea agitat, după spusele vameșilor. Bătrânul a prezentat un pașaport austriac, pe numele de Rolf Nikolaus Cornelius Gurlitt, născut în 1933 la Hamburg, Germania și domiciliat în Salzburg, Austria. Bărbatul avea la el un plic cu 9.000 de euro, în bancnote de 500 de euro, cu doar o mie mai puțin decât limita legală peste care sumele trebuie declarate la trecerea frontierelor între țările europene.

Explicația lui a fost că trebuie să călătorească în Elveția pentru că are de rezolvat niște afaceri la Galerie Kornfeld în Berna. Vameșii au bănuit că bătrânul încearcă să-și depună banii în Elveția ilegal, fără să-i declare, dar, pentru că suma era prea mică, nu l-au putut reține.

După câteva cercetări, autoritățile au descoperit că el nu există în nicio bază de date – la vreo bancă, asigurări sociale, etc. Când au ajuns la locuința bărbatului au găsit cantități impresionante de mâncare, ca pentru Apocalipsă, și multe tablouri valoroase ascunse sub maldărele de mâncare.

Opere de artă de Matisse, Picasso, Dali, van Gogh sau Chagall erau ascunse în spatele unui munte de conserve vechi. Bătrânul avea peste 1.500 de opere de artă, multe dintre ele considerate pierdute definitiv în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, în valoare de aproape un miliard de euro.

Citește mai multe detalii despre povestea omului care nu există pentru autorități, pe Mediafax.ro