Povestea vieții celebrei Sanda Marin, autoarea celei mai cunoscute cărți de bucate

De: Carmen Ulian / 23.04.2014, 12:00
Povestea vieții celebrei Sanda Marin, autoarea celei mai cunoscute cărți de bucate
Sanda Marin a devenit cunoscută ca fiind autoarea unei celebre cărți de bucate, pe care fiecare gospodină o are, și care a demonstrat că bucătăria este o artă.

De aproape 80 de ani, rețetele culinare ale Sandei Marin sunt în preparate în bucătăriile românilor. Cartea de bucate a Sandei Marin a fost publicată în 1936 și conținea 100.000 de rețete.

Sanda Marin este pseudonimul sub care autoarea a ales să publice cartea, de teama de a nu-și face de râs tatăl – Ion Simionescu, fost președinte al Adademiei Române.

Este una dintre cele mai longevive cărți de bucate din România„, spune Lidia Bodea, Director General la Editura Humanitas.

carte de bucate

Lidia Bodea a coordonat publicarea ediției complete a rețetelor semnate Sanda Marin. Știe ce a însemnat pentru români apariția acestei cărți.

Adevăratul nume al Sandei Marin era Cecilia Simionescu, după căsătorie Zapan. Iar succesul ei se datorează în primul rând educației. A absolvit un liceu la Iași, a călătorit mult în străinătate, cunoștea franceza, engleza, germana foarte bine. A decedat în 1961.

O chema Simionescu, ca fată, tatăl ei era, în afară președintele Academiei Române, și director la Cartea Românească. Era un mare magazin , în afară de partea de librărie, dar avea după cum se vede și în cărțile ei, o secție de menaj , la unul dintre etaje. Dar fiind un om foarte renumit în cercurile științifice, ea nu a vrut să apară cu numele ei. S-a gândit că îl face pe tatăl ei de râs. Asta i-a fost teama. Și atunci a ales un nume la întâmplare, un nume românesc„, spune Irina Patrulis, o rudă a autoarei.

A fost nemulțumită ce a găsit la vremea respectivă în materie de cărți de bucate în România. Le știa pe cele franțuzești, foarte complicate, foarte stufoase. Și atunci s-a gândit să facă ceva care să fie un ajutor gospodinelor, să fie cumva făcut și cu o bază științifică. Pentru că în cartea pe care a scos-o sunt capitole destinate vitaminelor, felului în care trebuie mâncate anuminte lucrururi pentru diabetici, prima oară când apare așa ceva. Propuneri de meniuri pe durata anului, care sunt de primăvară, care sunt pentru iarnă. Efectiv, această carte a fost prima care a fost la un nivel destul de ridicat, o carte mai mult decât o înșirare de rețete„, spune Irina Patruslis.

Sanda Marin a învățat să gătească în casa părintească, apoi și-a perfecționat talentul la un pension din Dresda. Era o femeie plăcută și severă, ordonată și organizată, o fire sportivă, îi plăcea să conducă mașina proprie, elegantă, cultă, frumoasă și cochetă, mereu pusă la punct. Așa o descriu pe Sanda Marin rudele acesteia.

Cartea de bucate a Sandei Marin a suferit câteva schimbări odată cu trecerea timpului. Din carte au fost scoase rețetele burgheze de către regimul comunist, iar anumite denumiri au fost schimbate. Dar chiar și așa, astăzi nu există bucătar care să nu fii încercat măcar o rețetă din cartea ei. 

Cartea Sandei Marin a rezistat vremurilor. Astăzi, ea se vinde mai bine ca niciodată, ceea ce înseamnă că este o carte foarte prețuită, chiar și de cei mai de seamă reprezentanți ai intelectualilor din zilele noastre, precum Andrei Pleșu: „Am crescut sub semnul cărții Sandei Marin. În copilărie, credeam că e un singur cuvânt, «sandamarinul», care denumește o ustensilă cu care poți găti orice. Mai târziu, când am aflat că este vorba despre o carte scrisă de o doamnă, am răsfoit-o cu voluptate și trebuie să recunosc cinstit că mi-a stârnit apetitul pentru problema feminismului…