Prima fotografie modificată are 150 de ani

De: Gabriela Voicu / 02.10.2012, 10:40
Prima fotografie modificată are 150 de ani
Documentaristul de film Errol Morris a explicat că celebra fotografie "Valea umbrelor morții", surprinsă de Roger Fenton în timpul Războiului Crimeii, dintre anii 1853-1856, este falsă.

Fotografiile de război au reprezentat mereu documente cutremurătoare de pe câmpul de luptă, reușind să transmită sentimente puternice oricărui privitor. Nimeni nu s-ar fi gândit, însă, că unele ar putea fi false.

În timpul Războiului Crimeii, dintre anii 1853-1856, fotograful Roger Fenton a reușit să surprindă un cadru care avea să devină celebru – un drum arid pe care se află zeci de proiectile de tun. Imaginea a primit descrierea „Valea umbrelor morții” și a devenit în scurt timp faimoasă, deoarece înfățișează peisajul războiului din acea vreme.

Cu toate acestea, conform documentaristului de film Errol Morris, imaginea este un fals. Cu ajutorul atenției sale la detaliu și celor citite într-o carte care tratează asemenea subiecte, semnată de Susan Sontag, Morris a lansat teoria prin care susține că imaginea este trucată.

Fotografia „Valea umbrelor morții” care tratează Războiul Crimeii, nu este imaginea originală. Errol Morris a povestit că au existat două fotografii cu același cadru surprins în urmă cu 150 de ani.

Una dintre cele două fotografii afișează drumul celebru plin cu proiectile de la tunuri, în timp ce alta prezină aceeași arteră, dar fără acele obuze care se află în șanțuri.

Dennis Purcell spune că Fenton a recurs la trucaj pentru că și-a dorit să surprindă „adevărul emoționant” al Războiului Crimeii.