Producătorul Alberto Grimaldi, nominalizat la Oscar pentru „Gangs of New York”, a murit

De: Ana Obretin / 25.01.2021, 12:56
Producătorul Alberto Grimaldi, nominalizat la Oscar pentru

Producătorul italian Alberto Grimaldi, nominalizat la premiile Oscar pentru filmul „Gangs of New York”, de Martin Scorsese, a murit la vârsta de 95 de ani.

Fiul producătorului, Maurizio Grimaldi, a confirmat informația pentru Variety, adăugând că tatăl său a murit din cauze naturale.

Născut în Napoli, Italia, pe 28 martie 1925, Grimaldi a studiat inițial dreptul înainte de a-și înființa propria companie de producție, Produzioni Europee Associati, în 1961. Primul lungmetraj produs de Grimaldi a fost pelicula spaniolă „L’ombra di Zorro”, care a fost lansat în 1962. Grimaldi a produs primul său film spaghetti western, „I due violenti”, în 1964. Compania sa de producție a devenit cunoscută pentru filme de acțiune cu buget redus, care erau adesea coproducții cu Spania și Germania de Vest, și a rămas activă până la începutul anilor 1980.

Grimaldi a lucrat ca producător la peste 80 de filme în Europa și Statele Unite ale americii pe parcursul carierei sale, care a s-a întins pe patru decenii. Printre titlurile notabile se numără „The Good, The Bad and The Ugly” (1966), de Sergio leone, „Burn!” (1969), de Gillo Pontecorvo, „Ultimul tango la Paris” (1972), cu Marlon Brando, „Omul din La Mancha” (1972), cu Sophia Loren, „Illustrious Corpses” (1976) și „Ginger și Fred” (1986). Ultima sa producție a fost „Gangs of New York”, de Martin Scorsese, lansat în 2002 și în care au jucat Daniel Day-Lewis, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz și Liam Neeson. Lungmetrajul a fost nominalizat la nouă premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film.

CITEȘTE ȘI: Jurnalistul american Larry King a murit

FOTO: Variety/ Maurizio Grimaldi