Programul CEEPUS

Apropo.ro / 07.12.2001, 12:45
Programul CEEPUS
Este un program de mobilitate academica cu tari din Europa Centrala: Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Polonia, Romania si urmeaza Macedonia care a intreprins deja demersuri in vederea aderarii

Este un program de mobilitate academica cu tari din Europa Centrala: Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria, Polonia, Romania si urmeaza Macedonia care a intreprins deja demersuri in vederea aderarii
–––––––––––––––––––––––––––
LEGISLATIE Aderarea Romaniei la Acordul CEEPUS, care stabileste modul de derulare, conducere si coordonare a programului, a fost ratificata prin Legea 21din 17 martie 1997. Implementarea si derularea programului in Romania este reglementata de Hotararea de Guvern nr.172 din 26 martie 1998. Schimburile academice se desfasoara incepand cu anul universitar 1998 –1999.
–––––––––––––––––––––––––––
CONDUCERE, COORDONARE SI ADMINISTRATIE Conducerea programului este asigurata de catre Comitetul Reunit al Ministrilor Educatiei din tarile semnatare, care se intruneste o data pe an.
Coordonarea, evaluarea, dezvoltarea programului,logistica si popularizarea la nivel international sunt asigurate de catre Oficiul Central CEEPUS( doua persoane) cu sediul la Viena, iar pe plan local implementarea si derularea programului sunt asigurate de Oficiul National CEEPUS (o persoana) existent in fiecare tara participanta.
In Romania Oficiul National CEEPUS functioneaza in cadrul Ministerului Educatiei Nationale, Directia Generala Relatii Internationale: Agent national – Daciana Vijiitu; tel./fax : 3104319, e-mail: [email protected]; str. General Berthelot nr.30, 70738 Bucuresti. In fiecare universitate din Romania, in cadrul oficiului de relatii externe exista un responsabil CEEPUS care furnizeaza informatii utile privind acest program, formulare de inscriere si acorda asistenta cadrelor didactice si studentilor in demersurile legate de participarea la actiunile realizate in cadrul programului.
INSCRIERE Schimburile de studenti si profesori, in vederea desfasurarii actiunilor CEEPUS (cursuri universitare, postuniversitare, cursuri intensive, cursuri de limba, excursii studentesti, prelegeri, schimb de experienta) se realizeaza in cadrul unor retele create de universitati (cel putin 3 universitati din tari diferite).
Orice cadru didactic al unei universitati poate crea o retea si atunci institutia de care apartine devine coordonatorul retelei, sau poate adera la o retea coordonata de una din universitatile din tarile participante la program, si atunci institutia sa devine institutie partenera.
Anual la 15 ianuarie se depun, de catre coordonatori, la Oficiul National CEEPUS, proiectele retelelor.
Un proiect de retea CEEPUS consta din:
– un formular tip completat (poate fi obtinut fie de la Oficiul National CEEPUS, de la responsabilul CEEPUS al fiecarei universitati sau direct de pe internet: http://www.ceepus.org/ceepus ),
la acesta se ataseaza cateva pagini in care sunt prezentate in detaliu actiunile preconizate a se desfasura in cadrul retelei, obiectivele acesteia precum si necesitatea creerii retelei doua scrisori de aprobare: prima,”Letter of Endorsement” semnata de catre rectorul universitatii si a doua, „Letter of Intent”, de catre organul abilitat cu recunoasterea studiilor din cadrul facultatii/ departamentului/catedrei implicate; acestea trebuie sa fie prezentate de catre fiecare universitate,coordonator sau partener in retea .
–––––––––––––––––––––––––––
SELECTIA Fiecare proiect primeste un punctaj acordat de doua comisii: Comisia Nationala – Consiliul CEEPUS numit prin Ordinul Ministrului nr. 3283/17.02.1998, al carui presedinte este domnul Corneliu Zidaroiu – prorector al Universitatii Bucuresti, si Comisia Internationala constituita din : secretarul general CEEPUS, agentii nationali CEEPUS si presedintii Comisiilor Nationale CEEPUS. br> Anual se stabileste de catre Ministrul Educatiei Nationale cota de luni de bursa cu care Romania participa la Program.
Criteriile de selectie sunt urmatoarele:
Pentru retelele coordonator

1. criteriul valorii (standard national) – se are in vedere:
– importanta pentru Romania a programului retelei
– importanta pentru o anumita institutie de invatamant superior de stat
– aprecierea gnerala a Consiliului asupra activitatii retelei
– asigurarea unui echilibru intre diferitele domenii de activitate a retelelor
(atentie: fara liste clasice de domenii prioritare, orice disciplina este binevenita)

2. criteriul managementului retelei – se are in vedere descrierea pe scurt a programului din formularul de inscriere

3.criteriul logistic – se are in vedere solutionarea problemelor de ordin administrativ in anul precedent:
folosirea integrala a cotelor de bursa alocate
trimiterea rapoartelor
circulatia informatiei
comunicarea intre retele
Punctarea retelelor se realizeaza diferentiat in functie de activitatea desfasurata anterior.
Pentru retelele noi se acorda automat 2 puncte.

4. valoarea stiintifica
-stabilita prin analiza prezentarii in detaliu a proiectului
-dedusa din contributia stiintifica propusa
-se are in vedere dezvoltarea unor noi metode de cercetare, studiu
Valoarea stiintifica nu este validata doar prin contributia educativa a proiectului.

5. valoarea educativa
-rezulta din analiza prezentarii in detaliu a proiectului -se are in vedere dobandirea de noi valente pedagogice si de instruire ( nu neaparat in strinsa legatura cu valoarea stiintifica)

6. sanse de implementare
-se apreciaza gradul in care reteaua va functiona, la nivel international
-se are in vedere durata stagiilor efectuate de studenti la universitatile gazda

7. valoarea proiectului din punct de vedere international – se apreciaza valoarea retelei pentru dezvoltarea Programului CEEPUS introducerea sistemului de credite – abordare inter si multidisciplinara dezvoltarea de curricula si material didactic comune dezvoltarea de metode pentru invatamantul la distanta dezvoltarea de forme noi integrate de invatare a limbilor straine, in special pentru limbile vorbite in Europa Centrala si de Est folosirea mijloacelor mass-media 8. limba de instruire – se are in vedere dobandirea de competente lingvistice pe parcursul stagiilor efectuate in strainatate 9. aprecierile studentilor participanti la program – furnizate de catre Oficiul Central CEEPUS (extrase din rapoartele bursierilor)
–––––––––––––––––––––––––––
Calendarul CEEPUS 15 ianurie – depunerea proiectelor de retea jumatatea lunii martie – intrunirea Comisiei Nationale sfarsitul lunii martie – intrunirea Comisiei Internationale, informarea profesorilor coordonatori asupra punctajului obtinut si a cotei de luni alocate
15 mai – coordonatorii informeaza Oficiul Central asupra gradului de intrebuintare a lunilor alocate
15 iunie – depunerea candidaturilor de bursa pentru semestrul de iarna (formularele de candidatura se obtin de la Oficiul de Relatii Internationale al fiecarei universitati)
15 septembrie – primirea rapoartelor de activitate a retelelor
15 noiembrie – depunerea candidaturilor de bursa pentru semestrul de vara
Pentru Ghidul CEEPUS (www.ceepus.org/ceepus) (contine informatii detaliate privind modul de derulare a activitatilor mentionate mai sus)