Psyllium, tărâțele minune bune la detoxifiere

De: Carmen Ulian / 01.02.2015, 09:00
Psyllium, tărâțele minune bune la detoxifiere
Tărâțele de psyllium sunt bogate în fibre, reglează tranzitul intestinal și detoxifiază organismul. Află și rețete culinare cu fibrele psyllium.

Plantago psyllium este o plantă din familia pătlaginei de la care se recoltează semințele ce seamănă cu cele de in. Se folosesc semințele ca atare sau coaja acestora, adică tărâțele. Se cultivă în Spania, India, Franța, Rusia, etc.

Psyllium conține de 14 ori mai multe fibre solubile decât ovăzul. 100 g psyllium conțin 71 g fibre solubile, aceeași cantitate de ovăz are doar 5 g fibre solubile. Psyllium acționează ca un burete datorită cantității de fibre pe care le conține și nu creează dependență și nu au efecte secundare precum laxativele.

Semințele de psyllium au proprietăți laxative, dar sunt bune și în cazurile de:

– diaree

– tratează constipație

– tratează intoxicațiile cauzate de reținerea de materii fecale în intestin

– ameliorează simptomele sindromului colonului iritabil

– previn și tratează colitele

– hemoroizii

– rețin substanțele toxice și iritante din intestin

– reduc riscul cancerului de colon

– reduc colesterolul

– cresc senzația de sațietate

– au rol în reglarea glicemiei impiedicând trecerea rapidă a glucozei în sânge și în tubul digestiv

– problemele de tranzit intestinal

– bune în cazurile de colită ulceroasă, obezitate.

plantago psyllium

Doza zilnică recomandată este de 1-2 lingurițe într-un pahar de apă (ceai, suc de legume, etc), se amestecă și se consumă imediat. Apoi se mai bea un pahar de apă. Se poate lua 1 linguriță dimineața, pe stomacul gol, și una seara. Se poate crește doza zilnică treptat. cei care iau astfel de tărâțe de psyllium trebuie să bea zilnic 2 litri de apă pentru a preveni obturarea intestinelor. Atunci când tarâțele de psyllium vin în contact cu apa, se umflă și formează o masă de gelatină care ajută la transportul deșeurilor prin tractul intestinal.

În cazul diabetului, automedicația poate duce la probleme grave de sănătate. De aceea atunci când luam un tratament care are ca efect modificarea glucozei din sânge este necesar să ne verificăm glicemia îndeaproape. De asemenea este necesar să avertizați medicul ca să poată modifica, dacă este necesar, administrarea medicamentelor hipoglicemiante clasice.

Psyllium scade absorbția intestinală a medicamentelor orale, motiv pentru care se recomandă administrarea medicamentelor cu o oră înainte de ingerarea de psyllium.

Pe parcursul tratamentului este necesar un aport adecvat de lichide, în caz contrar putând apare fenomenul de obstrucție intestinală. Acțiunea plantei apare după 12-24 ore și poate dura 2-3 zile.

Fibrele de psyllium mai pot fi folosite și în rețetele culinare. Ele se comportă ca o gelatină când sunt folosite în mâncare, sau sunt lăsate mult în apă. Leagă ingredientele bine.

Rețete cu fibre psyllium

1. Pâine cu tărâțe psyllium și semințe

Ingrediente:

2 linguri de tarate de psyllium + 350 ml apa plata sau filtrata

100 g migdale

100 g alune de pădure

100 g seminte de floarea soarelui

100 g semințe de in

1-2 lingurite de sare roz de la Himalaya

3 linguri unt de cocos topit

un pumn de stafide, curmale si smochine uscate

Mod de preparare

Se amesteca taratele de psyllium cu apa, si se lasa 5 minute sa se gelifieze. Intr-un bol se amesteca toate ingredientele de mai sus, se adauga psyllium-ul se amesteca bine, si se lasa o ora pentru ca toate ingredientele sa se hidrateze. Se unge o tava (sau formele de briose) cu unt de cocos sau ulei de masline, se pune compozitia, si se lasa timp de o ora in cuptorul incins la 170 grade. Se lasa sa se raceasca, si se pastreaza in frigider. (via http://www.blogculegume.ro)

2. Clătite pufoase cu fibre psyllium, suc de portocale și ovăz

Ingrediente pentru 3 clătite pufoase

-300 ml suc de portocale(am folosit portocale rosii de Sicilia, am primit o ladita )

-2 oua

-50 g unt topit

-130 g amestec de tarate de psyllium si ovaz

-1 lingurita praf copt

-1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare

Se separă ouăle, gălbenușul se amestecă împreună cu untul topit, sucul de portocale, și extractul de vanilie, se adaugă și albușurile bătute spumă, amestecând ușor. Acum se adaugă și tărâtele, amestecate cu praful de copt. Se lasă să se odihnească aluatul 10 minute, timp în care se umflă aluatul ( tărâța de psyllium absoarbe lichidul și se umflă). Se încinge o tigaie și se unge cu puțin unt, apoi se coc clătitele. (via http://pofta-buna.com)