Pulitzer 2021: Tânăra care a filmat uciderea lui George Floyd a primit un premiu special

De: Ana Obretin / 12.06.2021, 10:30
Pulitzer 2021: Tânăra care a filmat uciderea lui George Floyd a primit un premiu special

Tânăra care a filmat arestarea și uciderea americanului de culoare George Floyd, în Minneapolis, la sfârșitul lunii mai 2020, a primit un premiu special la ediția de anul acesta a trofeelor Pulitzer.

Darnella Frazier, în vârstă de 18 ani, s-a aflat din întâmplare la fața locului și „a înregistrat cu curaj uciderea lui George Floyd, un videoclip care a generat demonstrații împotriva brutalității poliției din întreaga lume”, a spus juriul Pulitzer, care a mai subliniat „rolul crucial al cetățenilor în lupta jurnaliștilor pentru adevăr și dreptate”.

Darnella Frazier a depus, de altfel, mărturie, la sfârșitul lunii martie, în procesul deschis lui Derek Chauvin, ofițerul de poliție găsit vinovat în cele din urmă pentru asasinarea lui George Floyd. Chauvin își va afla pedeapsa pe 25 iunie, după ce Procuratura americană a cerut 30 de ani de închisoare în cazul său.

Cazul George Floyd, în centrul recompenselor Pulitzer 2021

În afară de acest premiu special, cea de-a 105-a ediție a premiilor Pulitzer, care recompensează excelența în materie de jurnalism, a vizat articole și anchete ce au avut ca subiect cazul George Floyd, brutalitatea și abuzurile poliției, în special la adresa afro-americanilor.

În categoria „Breaking News”, a fost premiată redacția Star Tribune, din Minneapolis, un cotidian local din orașul în care a fost asasinat George Floyd. Reuters a fost premiat la categoria „jurnalism explicativ”, pentru un proiect multimedia intitulat „Shielded”, care arată cum o procedură juridică veche de o jumătate de secol protejează ofițerii de poliție americani de urmărirea penală sau condamnare în multe incidente.

În ceea ce privește jurnalismul local, doi reporteri de la Tampa Bay Times au fost onorați pentru o serie de articole despre practicile șerifului localității Pasco din Florida, care a abuzat de putere hărțuind oameni.

Un alt subiect major al anului 2020, pandemia, le-a adus premii Pulitzer publicației The New York Times, în categoria serviciilor publice, și reporterului revistei The Atlantic Ed Young, pentru jurnalism explicativ, potrivit Le Figaro

CITEȘTE ȘI: Actriţa Jennifer Lawrence, fotojurnalistă premiată cu Pulitzer într-un film regizat de Steven Spielberg

Antoine Fuqua regizează o noua adaptare a romanului “Cat on a Hot Tin Roof”

Foto: Profimedia Images