Realitate sau ficțiune: top 3 mituri despre laptopuri

Apropo.ro / 16.08.2021, 15:43
Realitate sau ficțiune: top 3 mituri despre laptopuri

Pentru fiecare nouă tehnologie care apare, va exista întotdeauna cineva care să se teamă de ea. Luddiții se temeau de războinici, mormonii se temeau de telefoanele mobile, iar activiștii pentru drepturile de confidențialitate se tem de drone.

Dar umilul laptop? Cu siguranță nu mai există mistere legate de aceste dispozitive omniprezente, nu-i așa?

Există mituri peste tot, iar lumea tehnologică nu este ferită de ele. O mulțime de mituri tehnologice circulă constant online. Dar trebuie să vă amintiți că, indiferent cât de reale pot părea, majoritatea miturilor nu sunt adevărate și pot fi respinse prin știință. Există o mulțime de lucruri de care trebuie să ne temeți în viață; noul dvs. Lenovo Legion nu ar trebui să fie unul dintre ele.

Frica tinde să provină din necunoscut. Deci, pentru a reduce acest lucru, iată câteva dintre cele mai rezistente mituri în ceea ce privește laptopurile și dacă ar trebui să vă fie sau nu frică de un obiect neînsuflețit.

1. Laptopurile ne fac sterili

Noțiunea că laptopurile pot afecta virilitatea unui bărbat pare să aibă două versiuni distincte: una blamează radiațiile, în timp ce cealaltă blamează temperatura. Ambele dau vina pe apropierea de o parte foarte importantă a corpului masculin.

Argumentul privind radiațiile a fost stimulat de un studiu în care cercetătorii au pus un laptop cu o conexiune WiFi activă pe o tavă cu material reproductiv masculin. O tavă similară a fost lăsată sub un laptop fără conexiune WiFi. Rezultatul? Înotătorii învecinați cu WiFi au arătat mai puțină mișcare și mai multe daune ADN-ului. Asta înseamnă că WiFi afectează virilitatea, nu?

Nu chiar. Potrivit expertului în fertilitate, Dr. Allan Pacey, rezultatele studiului sunt discutabile, deoarece sperma din studiu nu s-a bucurat de beneficiul coconului protector al corpului uman. „Avem nevoie de studii epidemiologice de amploare pentru a determina [dacă WiFi prezintă un risc pentru fertilitate]”, a continuat el spunând, „și din câte știu, acestea nu au fost încă efectuate”.

Menținerea zonelor speciale ale unei persoane bine ventilată poate ajuta la îndepărtarea oricăror daune potențiale. Totuși, dacă sunteți cu adevărat îngrijorat de asta, folosiți o masă sau un birou.

Cât despre căldură? Ei bine, argumentele sunt mixte. Este bine cunoscut faptul că o creștere a temperaturii – indiferent de sursă – afectează negativ producția de spermă. Este un fenomen observat la bicicliști, alergători și pasionați de căzi cu hidromasaj. Cercetătorii au observat chiar și diferențe sezoniere în virilitate de la iarnă la vară. Așadar, păstrarea unui laptop aproape de picioare poate afecta într-adevăr producția de material reproductiv.

Totuși, este important să ne amintim că aceste efecte sunt temporare și, în mare parte, sunt determinate de poziția de ședere a utilizatorului.

2. Laptopurile ne urmăresc

Nu, laptopul nu vă urmărește. Alte persoane vă urmăresc, folosind camera web a laptopului. Nu-i așa că vă simțiți mai bine acum?

Da, există ceva adevăr în acest mit. Un hacker malițios cu o mulțime de cunoștințe ar putea obține controlul asupra camerei web a laptopului dvs. și o poate folosi pentru tot felul de scopuri jenante. Totuși, este nevoie de puțină participare din partea dvs. (deși adesea necunoscută).

La fel ca majoritatea invaziilor electronice ale vieții private, acest truc necesită una dintre cele două tehnici: înșelăciune sau acces fizic la computer. Concluzie: nu vă lăsați păcăliți de site-urile web sau de descărcări suspecte și țineți laptopul departe de personajele înfiorătoare din lumea reală.

3. Magneții pot șterge date importante

Datele dvs. financiare secrete, fotografiile dvs. de familie prețuite, întreaga colecție de 5GB de GIF-uri cu pisici – toate acestea sunt la mila unui magnet plasat greșit. Sau așa spune mitul.

Ce fel de magnet poate provoca o astfel de devastare nediscriminată a datelor? E nevoie de un electromagnet supraconductor de 1,5 Tesla, de calibru RMN.

Un magnet de uz casnic nu poate depăși ecranarea extinsă a unei unități de hard disk modern. Așadar, datele dvs. sunt sigure. De ceea ce ar trebui să aveți grijă sunt benzile magnetice neecranate, cum ar fi cardurile cu chei de hotel, care pot fi șterse pur și simplu plasându-le prea aproape de un telefon mobil.

Apropo, unitățile în stare solidă, găsite în iPad-uri, smartphone-uri și laptopuri scumpe, nu folosesc stocarea magnetică a datelor și, prin urmare, sunt aproape total imune la efectul de ștergere sau „degaussing” al magneților.