Regizorul britanic Michael Apted a murit la 79 de ani

De: Ana Obretin / 09.01.2021, 09:17
Regizorul britanic Michael Apted a murit la 79 de ani

Regizorul britanic Michael Apted, renumit pentru seria sa documentară „Up” și pentru pelicule ca „Lumea nu e de ajuns/ The World Is Not Enough” (1999), cel de-al 19-lea film cu James Bond, a murit la vârsta de 79 de ani, a anunțat purtătorul său de cuvânt. 

Pe numele complet Michael David Apted, regizorul și producătorul de film s-a născut în 1941, în Buckinghamshire, Marea Britanie. Extrem de prolific, Michael Apted a mai regizat, printre altele, „Nashville Lady” (1980), „Printre Gorile/ Gorillas in the Mist” (1988), cu Sigourney Weaver,  „Valul perfect/ Chasing Mavericks” (2012), cu Gerard Butler, “Cronicile din Narnia – Călătorie pe mare cu Zori-de-Zi” (2010), serialul “Roma” (2005), “Coal Miner’s Daughter” (1980), nominalizat la șapte premii Oscar, “Nell”, cu Jodie Foster, nominalizat la Globurile de Aur. 

Dar a fost cel mai bine cunoscut în Marea Britanie pentru seria sa documentară „Up”, pentru care a filmat, la fiecare șapte ani, evoluția a 14 copii din medii socio-economice diferite, de când aveau șapte ani, când a început proiectul, în 1964, până când au împlinit 63 de ani. 

„Inimile noastre sunt frânte astăzi, întrucât regretăm pierderea acestui apreciat regizor”, a declarat vineri, într-un comunicat, Thomas Schlamme, directorul Sindicatului regizorilor americani, al cărui șef a fost și Michael Apted.

„Moștenirea sa va rămâne înscrisă pentru totdeauna în lumea cinematografiei și a asociației noastre”, a adăugat Thomas Schlamme, descriindu-l pe predecesorul său drept un „vizionar curajos”, ale cărui „înțelepciune” și „spirit acerb” le salută. 

CITEȘTE ȘI: Actrița Marion Ramsey, cunoscută din comediile “Academia de Poliție”, a murit

FOTO: Profimedia Images