Regizorul francez nominalizat la Oscar Bertrand Tavernier a murit la 79 de ani

De: Ana Obretin / 25.03.2021, 18:25
Regizorul francez nominalizat la Oscar Bertrand Tavernier a murit la 79 de ani

Regizorul francez Bertrand Tavernier, nominalizat la Oscar și premiat la Cannes și Berlin, care a realizat filme precum ”Coup de Torchon” şi ”L.627”, a murit joi, la vârsta de 79 de ani, a anunţat Institutul Lumiere din Lyon.

„Alături de soţia sa, Sarah, copiii săi, Nils şi Tiffany, şi nepoţii săi, Institutul Lumiere şi Thierry Frémaux anunţă cu tristeţe şi durere dispariţia, astăzi (joi, n.r.), a lui Bertrand Tavernier”, a anunțat organizaţia pentru promovarea şi conservarea patrimoniului cinematografic francez pe contul de Twitter.

O personalitate a cinematografiei franceze, Bertrand Tavernier a realizat filme de epocă şi contemporane, cu predilecţie pentru subiecţii sociali. De asemenea, a fost activ implicat în conservarea şi transmiterea filmelor, atât prin dorinţa de a apăra cinematografia franceză independentă, cât şi prin pasiunea pentru cinema-ul american al secolului al XX-lea, potrivit Agerpres.

De-a lungul carierei, a primit numeroase premii și nominalizări la trofee prestigioase. Printre altele, a fost recompensat cu trofeul Louis-Delluc, în 1974, pentru „L’horloger de Saint-Paul”, a fost nominalizat la Oscar în 1983 pentru „Coup de torchon”, a primit premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes în 1984, pentru „Un dimanche a la campaign”, BAFTA, în 1990, pentru cel mai bun film străin, pentru „La vie et rien d’autre”, Ursul de Aur la Berlin în 1995 pentru „L’appât”, Leul de aur la Veneţia pentru întreaga carieră (2015).

Bertrand Tavernier s-a născut la 25 aprilie 1941, la Lyon. Fiul scriitorului şi publicistului René Tavernier, el a descoperit cinematografia în timpul unui sejur într-un sanatoriu.

CITEȘTE ȘI:Hollywood-ul din nou în doliu: actorul nominalizat la Oscar George Segal a murit

Filmul „Les Choses qu’on dit, les choses qu’on fait”, marele câștigător la premiile Lumière 2021

Foto: Profimedia Images