Regizorul Vladimir Menșov a murit. Premiatul cu Oscar pentru „Moscova nu crede în lacrimi” avea 81 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 06.07.2021, 17:20
Regizorul Vladimir Menșov a murit. Premiatul cu Oscar pentru „Moscova nu crede în lacrimi” avea 81 de ani

Regizorul Vladimir Menșov, faimos pentru filmul său „Moscova nu crede în lacrimi”, a murit la vârsta de 81 de ani, după ce a contractat noul coronavirus.

Regizorul rus Vladimir Menșov, câștigător al premiului Oscar pentru cel mai bun film străin în 1981, a murit luni, 5 iulie, în Covid-19, la vârsta de 81 de ani, am aflat de la colegii săi de la Institutul de Cinematografie „Gherasimov” din Moscova (VGIK).

„Tocmai am auzit de moartea sa”, a declarat pentru AFP regizorul Vladimir Khotinenko, președintele departamentului de filme de lung metraj VGIK.  „Știam că suferă de Covid-19, dar într-o formă ușoară, este absolut oribil și neașteptat”, a adăugat el.

„Moartea sa rupe o bucată uriașă din cultura noastră comună”, a mai adăugat Vladimir Khotinenko.

Într-o declarație de presă, studiourile Mosfilm din Moscova  au confirmat moartea regizorului ca urmare a unor complicații declanște de Covid-19. Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a spus că este „o pierdere imensă pentru cinematograful și cultura noastră”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin „a transmis cele mai sincere condoleanţe”.

Născut în 1939 la Baku, în Azerbaidjanul sovietic, Vladimir Menşov a fost actor şi apoi regizor, devenind faimos la nivel mondial graţie lungmetrajului său „Moscova nu crede în lacrimi” care i-a adus Oscarul pentru cel mai bun film străin, unul dintre cele doar două câştigate de Uniunea Sovietică.

Regizorul a fost de asemenea adorat în Rusia pentru comedia sa „Dragoste şi porumbei”, din 1984, încă una dintre cele mai vizionate la televiziunea rusă. Menşov, care a regizat zece filme, a predat regia la VGIK.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Tom Cruise și rușii vor să facă filme în spațiu, dar alții au fost mai ageri