Reporteri fără Frontiere: 50 de jurnaliști au fost uciși în 2020, majoritatea în țări pașnice

De: Ana Obretin / 29.12.2020, 13:16
Reporteri fără Frontiere: 50 de jurnaliști au fost uciși în 2020, majoritatea în țări pașnice

Cu 50 de jurnaliști uciși, majoritatea dintre aceștia în țări pașnice, și alți aproape 400 aflați în închisoare, 2020 se alătură numeroșilor ani în care dreptul la informare a fost grav încălcat, potrivit celui mai recent raport al organizației Reporteri fără Frontiere. Cifra deceselor este comparabilă cu cea de anul trecut, când 53 de jurnaliști au fost uciși. Tendința, remarcată încă din 2016, a jurnaliștilor uciși în țări care nu sunt în război continuă.

Organizația pentru apărarea libertății presei Reporteri fără Frontiere constată în raportul său anual reducerea „numărului de jurnaliști uciși în zonele de război”, dar tot mai multe asasinate în așa-numitele țări pașnice. Astfel, anul acesta, doar 32% dintre jurnaliștii uciși activau în țări aflate în război, precum Siria și Yemen, sau în “zone dominate de conflicte de intensitate mică sau medie”, precum Afganistan și Irak. 

Mexicul este cea mai periculoasă țară pentru această profesie, cu 8 jurnaliști uciși, urmată de India (4), Pakistan (4), Filipine (3) și Honduras (3). Dintre toți jurnaliștii uciși în 2020, 84% au fost vizați și eliminați în mod deliberat. “Unii au fost uciși în condiții deosebit de barbare”, potrivit raportului.

O creștere a cazurilor de încălcăre a libertății presei

Aproape douăzeci de jurnaliști de investigație au fost uciși în acest an: zece anchetau cazuri de corupție locală și de delapidare de fonduri publice, patru investigau fapte ce implicau mafia și criminalitatea organizată, iar trei lucrau la subiecte privind probleme de mediu. Șapte jurnaliști au murit în timp ce acopereau proteste în Irak, Nigeria și Columbia. 

De asemenea, organizația atrage atenția asupra numărului istoric ridicat de jurnaliști aflați în închisoare – 387. 

Raportul mai subliniază efectul pandemiei, un număr ridicat de cazuri de încălcare a drepturilor jurnaliștilor fiind motivat de “starea de urgență” și măsurile luate de guverne pentru a gestiona criza sanitară. 

CITEȘTE ȘI: Tom Hanks este optimist: Cinematografele vor supraviețui pandemiei

FOTO: Profimedia