Rețete de chec: 13 rețete de chec

Apropo.ro / 14.12.2012, 16:00
O zi de weekend poate fi întregită culinar cu un chec simplu, cu ciocolată și alte ingrediente. Dacă ești în pană de idei încearcă și tu una din cele 13 rețete de chec ce urmează...

Checul există de pe la 1.700 și purta denumirea de „pound cake”. Semăna mult cu cozonacul din acele vremuri. Este un timp de prăjitură extrem de apreciat, ce are un aluat gros și care trebuie copt la cuptor. Simplu sau cu diverse alte ingrediente, checul este un desert delicios.

1. Rețetă chec simplu, cu cacao

Ingrediente chec simplu, cu cacao

4 ouă

8 linguri ulei

8 linguri făină

8 linguri zahăr tos

1 lingură cacao

1 plic praf de copt

1 linguriță zeamă de lămâie sau oțet

un praf de sare

1 lingura zahăr pudră

opțional nucă curățată și prăjită

chec

Mod de preparare chec simplu, cu cacao

Checul simplu cu cacao este o rețetă ieftină și la îndemâna oricui. Pentru a prepara acest chec se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se pun într-un vas mai înalt, se adăugă un parf de sare și se bat bine cu țelul (se poate folosi mixer-ul). Se încorporează zahărul și se bate în continuare. Pe rând se adăugă gălbenușurile, uleiul și făina. Compoziția trebuie să fie un pic mai groasă decât cea de clătite. La sfârșit se adăugă praful de copt stins cu oțet sau zeamă de lămâie și se amestecă ușor cu o lingură.

Tava de chec (cozonac) se unge cu ulei, apoi se pune în ea hârtie pergament sau hârtie de calc.(Se poate tapeta cu făină dacă nu avem hârtie) Trei sferturi din compoziție se toarnă în tavă, iar în ceea ce rămâne se adăugă cacaua și se omogenizează, după care se pune deasupra în tavă, peste restul compoziției. Opțional se pot adăuga deasupra câteva nuci prăjite în prealabil. Se introduce la cuptor, unde se coace aproximativ 35-40 minute. Este gata atunci când deasupra capăta o culoare maronie. Se poate încearcă cu o scobitoare (se introduce scobitoarea și dacă nu se lipește înseamnă că este gata). Se presara zahărul pudră.

2. Rețetă chec cu ciocolată

Ingrediente chec cu ciocolată

200 g făină

200 g zahăr

125 g unt sau margarină

125 ml lapte (1/2 cană)

100 g ciocolată amăruie

3 gălbenușuri

2 plicuri zahăr vanilat

1 vârf de cuțit sare

chec

Modul de preparare chec cu ciocolată

Ciocolata se dă la frigider 10 minute, apoi se sfărâma cu țelul său sucitorul. Se toarnă zahărul peste jumătate dintr-un pachet de unt și se freacă spumă, cu mixerul. Se adăugă pe rând: gălbenușurile, laptele, faină, zahărul vanilat și un vârf de cuțit sare fină.

Se unge tava (tăvile) de chec cu unt sau margarina sau se tapetează cu hârtie de copt. Se toarnă jumătate – 3/4 din compoziția de chec, se presara ciocolată. Se toarnă și restul de compoziție.

Se baga tăvile în cuptorul încălzit. Se lasă la foc potrivit (200 grade C ) până când se coace deasupra. Se încearcă înfigând o scobitoare – checul e făcut dacă scobitoarea iese uscată.

Se lasa checul să se răcească un pic în tăvi, apoi se scoate pe un fund de lemn.

3. Rețetă chec pufos

Ingrediente chec pufos

250 gr zahăr

5 linguri apă

4 ouă

1 praf de sare

5 linguri de ulei

200 gr făină

o lingură (15 gr) cacao

zahăr vanilat și nucă de cocos pentru presărat peste chec

Umplutură: alune, nuci, stafide, rahat.

chec

Mod de preparare chec pufos

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Separat se face un sirop din 250 gr zahăr și 5 linguri de apă și se dă în clocot. Siropul așa fierbinte se toarnă treptat peste albușurile bătute spumă, amestecându-se continuu. Se adăugă gălbenușurile unul câte unul, apoi cele 5 linguri de ulei ( una câte una) și faina în ploaie.

Se toarnă în formă de chec ( dacă se folosește hârtie de copt, direct, dacă nu, se unge forma și se presara cu făină sau cacao). Se adăugă umplutură dată prin faina. Într-un bol se amestecă 1 lingura de cacao cu puțină apă și se toarnă peste chec. Se băgă la cuptor (care trebuie să fie deja încălzit la 150 grade) și se coace pentru 40 de minute, până când o scobitoare introdusă în mijlocul checului iese curată. Când este gata, se presara cu zahăr vanilat și nucă de cocos.

4. Rețetă chec cu mere și morcovi

Ingrediente chec cu mere și morcovi

3 morcovi

2 mere

100 g stafide

1 portocală

200 g zahăr tos

2 linguri zahăr pudră

100 ml ulei

200 g făină

1 pliculeț praf de copt

1 lingura bicarbonat

1 lingura scorțișoară

2 linguri rom

chec

Mod de preparare chec cu mere și morcovi

Merele și morcovii se curată, apoi se dau pe razătoarea mare. Se râde coajă de portocală și se stoarce de zeamă. O linguriță de bicarbonat se dizolvă în puțin suc de portocale.

Se freacă zahărul cu uleiul, se adăugă merele și morcovii, apoi sucul, coaja rasă de portocală, stafidele, o linguriță de scorțișoară și romul. Separat, se amestecă faină cu praful de copt și cu bicarbonatul iar apoi se adăugă în compoziție. Se tapetează o formă de chec și se toarnă compoziția. Se dă la cuptor, la foc moderat, timp de 1 oră.

5. Rețetă chec cu vișine și ciocolată

Ingrediente chec cu vișine și ciocolată

4 ouă

400g zahăr

400g făină

1/2 cană ulei

1 cană apă sau lapte ( eu am pus apa)

1 linguriță praf de copt

1 linguriță zeamă de lămâie

1 lingurițe cacao

2 plicuri capuccino cu aromă de ciocolată

esența de rom

100g ciocolată cu lapte

chec

Mod de preparare chec cu vișine și ciocolată

Am separat ouăle și am început prepararea checului. Am bătut bine gălbenușele cu zahărul adăugând treptat ulei și apă.

Albusele le-am bătut spumă separat apoi le-am încorporat în compoziția obținută din gălbenușe, zahăr, apă și ulei. Am adăugat faina în ploaie și praful de copt stins cu zeamă de lămâie.

Tava am tapetat-o cu hârtie de copt și am turnat în ea compoziția…păstrând o parte din ea și am amestecat-o cu cacao și cele 2 plicuri de capuccino ( am pus capuccino deoarece am avut prea puțină cacao) și esența de rom. Am turnat și restul de compoziție peste cea din tava și am introdus tava la cuptor.

După 5 minute am scos tava din cuptor și am pus pe blat pătratele de ciocolată și vișinele din compot fără sâmburi. Am reintrodus din ou tava în cuptor și am lăsat-o acolo până când checul s-a copt și a trecut testul scobitorii…

6. Rețetă chec cu banane

Ingrediente chec cu banane

3 banane coapte ( cât mai coapte, chiar și înnegrite)

1/2 cană de zahăr

1/2 cană de ulei

2 ouă întregi

2 căni faina albă

o linguriță bicarbonat

1/2 linguriță de sare

1/2 linguriță praf de copt

2 pliculețe de zahăr vanilat

scorțișoară, coajă de lămâie

fructe uscate și stafide ( eu nu am pus că nu aveam )

chec

Mod de preparare chec cu banane

Se zdrobesc bananele, apoi se adăugă zahărul, ouăle, uleiul și se amestecă bine până amestecul crește. Adăugăm , coaja rasă de lămâie, scorțișoară, făina amestecată cu bicarbonatul și praful de copt. La sfârșit adăugăm fructele confiate și stafidele.

Turnam compoziția într-o tavă de chec tapetata cu făină și coacem timp de 40 min la foc mic. Pentru mai multă siguranță, faceți testul cu scobitoarea. Se scoate se răstoarnă și se pudrează cu zahăr pudră.

7. Rețetă chec cu nucă, rom și cacao

Ingrediente chec cu nucă, rom și cacao

6 ouă

1/2 kg faină

l/2kg zahăr pudră

1 praf copt

2 vanilie

coajă de lămâie

rom, cacao

2 paharele ulei

2 paharele lapte

150gr nucă tăiată feliuțe.

chec

Mod de preparare chec cu nucă, rom și cacao

Se freacă 6 gălbenușuri cu 1/2 zahăr pudră (care se pune tot câte un pic să nu se întărească). La urmă se pune uleiul tot așa câte un pic. Se pune laptele. În 100 gr lapte se pune praful de copt și se omogenizează bine. Apoi se râde o lămâie în cocă și se bat cele 6 albușuri și se pun încet în cocă.

După ce am frământat se ia un sfert din cocă și se freacă cu 2 linguri cacao, romul și nucă. Se pune coca în tăvi unse și tapetate cu făină, iar pe mijloc se pune coca cu cacao. Se coace la foc încins și apoi la economic.

8. Rețetă chec cu nuci și glazură de ciocolată neagră

Ingrediente chec cu nuci și glazură de ciocolată neagră

8 ouă

10 linguri zahăr

8 linguri ulei

250 gr. făină

1 plic praf de copt

1 paf de sare

2 linguri cacao

150 gr. nuci

1 ciocolată amăruie neagră

chec

Mod de preparare chec cu nuci și glazură de ciocolată neagră

Într-un bol, bate albușurile spumă, după care adaugă pe rând cele 8 linguri de zahar mixând mereu până ce compoziția se întărește ca bezeaua.

Răstoarnă în bol, unul câte unul, gălbenușele, mixând mereu.

După ce s-au încorporat gălbenușele, adaugă pe rând uleiul, făina și praful de copt. Mixează bine până ce toate acestea s-au încorporat bine. Din compoziția rezultată, pune deoparte în alt bol cam jumătate. În această compoziție adaugă cacao și nucile sfărâmate ușor.

Unge două tăvi de chec cu puțin ulei și tapetează cu griș. Răstoarnă compoziția fără nuci în ambele tăvi, după care completezi cu compoziția cu nuci și cacao.

Pregătește cuptorul și-l încinge la 160ºC (mediu spre mic la gaze), și coace checul 30-35 minute. Este bine să faci testul cu scobitoarea: dacă scobitoarea rămâne curată după ce ai înțepat checul, atunci este copt; dacă ea are urme de compoziție, atunci la mijloc nu este copt și mai trebuie să rămână în cuptor.

După ce s-a copt, răstoarnă checul pe niște tăvi sau grătare și lasă la răcit. Separat, într-un castronel, rupe în bucăți ciocolata si adaugă ½ ceașcă de cafea cu apă. Eu am topit ciocolata la cuptorul cu microunde, dar poți s-o topești și pe foc.

Răstoarnă glazura peste chec, dar este bine să fie puțin călduță.

9. Rețetă chec cu alune

Ingrediente chec cu alune

6 ouă

250 g zahăr

250 ml lapte dulce

125 g unt sau margarină

 500 g făină

2 linguri cacao

 1 praf de copt

1 praf de sare

 1 linguriță esență de vanilie

250 g alune

chec

Mod de preparare chec cu alune

Se freacă bine untul sau margarina cu zahărul, până se obține o cremă spumoasă, se adăugă treptat gălbenușurile, laptele, sarea, vanilia, 100 g alune zdrobite și făina cernută împreună cu praful de copt. Se încorporează apoi albușurile bătute spumă, amestecând ușor cu o lingură de lemn.

Aluatul se împarte în 2 părți. O parte se amestecă cu cacao, cealaltă rămâne albă.

Se ung și se tapetează 2 forme de chec și se pune aluatul cu lingură – o lingură cu aluat alb, una cu aluat cu cacao, până se termină compoziția. Se presara deasupra restul de alune zdrobite și se pun formele în cuptorul încins, la foc moderat.

Checurile sunt coapte când, apăsând ușor cu degetul, aluatul revine la forma inițială (Se poate face și testul cu scobitoarea!). Se scot checurile din forme, se lasă să se răcească, apoi se pudrează cu zahăr pudră sau se glazurează cu ciocolată topită pe baie de aburi.

10. Rețetă chec aperitiv mozaic

Ingrediente chec aperitiv mozaic

5 ouă

180 ml smântână pentru gătit

250 g făină

1 lgt praf de copt

200 g șuncă

200 g cașcaval

1 ardei kapia roșu

5-6 buc. măsline negre

50-100 ml lapte

sare

piper

condimente

chec

Mod de preparare chec aperitiv mozaic

Mixăm ouăle cu sarea, adăugăm smântână, șuncă, ardeiul kapia, măslinele tăiate și ele bucățele, făina amestecată cu praful de copt, piperul, condimentele (eu am pus ierburi de Provence și praf de nucșoară), cașcavalul dat pe razătoarea mare. La final adăugăm laptele.

Răsturnăm compoziția într-o formă de chec tapetata cu hârtie de copt și dăm la cuptor. Facem testul cu scobitoarea.

Lăsăm checul să se răcească, apoi tăiem și servim.

11. Rețetă chec aperitiv de post

Ingrediente chec aperitiv de post

1 kg cartofi

2 căni mari de făină

350 gr ciuperci champignon brune

2 morcovi

1/2 conopidă

1/ardei galben

frunze de pătrunjel

150 ml iaurt simplu de soia

50 ml lapte de post din soia

sare

piper

1/2 linguriță rozmarin uscat

1 plic întăritor sosuri(are un gust chiar foarte bun)

chec

Mod de preparare chec aperitiv de post

Am opărit toate legumele tăiate rondele și le-am pus pe un șervet la scurs Făina am amestecat-o cu laptele, puțină sare și un vf de cuțit natriu..am omogenizat bine și am pus în tavă de chec fără să o tapez cu nimic, la cuptorul preîncălzit preț de aprox 10 minute să crească puțin.

Apoi am scos tava cu aluat, am pus legumele pe rând, rondele, ciupercile tăiate în două, conopidă buchetele, și ultimul strat, la fel ca primul de cartofi

Peste am turnat o compoziție făcută din iaurt,condimente,rozmarin,3 lg faina și un plic întăritor de sosuri,preparat după instrucțiunile proprii..

peste sos am ornat cu puține legume să arate mai frumos. A pus în cuptorul deja încălzit la aprox 200 grade…A durat cam 30 min să se rumenească bine.

12. Rețetă chec franțuzesc

Ingrediente chec franțuzesc

4 ouă mijlocii sau 3 mari

250 g zahăr

250 g unt topit

 250 g făină

un pic de sare

chec

Mod de preparare chec franțuzesc

Cerneți făina. Separați albușurile de gălbenuș. Topiți untul tăiat în bucățele într-un bol în microunde. Bateți albușurile cu un pic de sare în spumă.

Bateți gălbenușurile cu zahărul, până compoziția se albește, adăugați untul topit, amestecați. Apoi adăugați faină, amestecați și la sfârșit adăugați albușurile bătute, amestecând încet.

Preîncălziți cuptorul la 200°C. Ungeți forma de chec cu unt topit și depuneți o peliculă de făină, apoi vărsați compoziția ( eu nu am nevoie pentru că formele mele sunt în silicon).

Lăsați în cuptor timp de 40 minute. Verificați cu scobitoarea dacă interiourul este copt ( infingeti scobitoarea în chec, dacă iese uscată – este copt ).

Lăsați să se răcească 5 minute, după care îl scoateți din formă.

13. Rețetă chec cu vin roșu și scorțișoară

Ingrediente chec cu vin roșu și scorțișoară

200 g unt moale

200 g zahăr

2 plicuri zahăr vanilinat

1 lingura scorțișoară

4 ouă, 2 linguri rom,

2 linguri cacao

250 g faina

2 lingurițe praf de copt

150 g ciocolată amăruie rasă

50 ml vin roșu,

150 g ciocolată albă.

chec

Mod de preparare chec cu vin roșu și scortișoară

Se bate untul cu zahăr,  zahăr vanilinat și scorțișoară. Se pun ouăle, unul câte unul, amestecând mereu până se dizolvă zahărul. Se înglobează romul. Faină se amestecă cu cacao, praful de copt și ciocolată amăruie rasă. Se amestecă cu compoziția anterioară, alternând cu vinul.

Acest aluat se toarnă într-o formă de chec unsă și tapetată cu făină și se coace 60 de minute la 175 grade C. După ce este scos din cuptor și lăsat să se răcească, este răsturnat pe un fund de lemn sau grătar și acoperit cu o glazură de ciocolată albă topită. După ce se răcește glazură, se poate tăia.