Rețete mazăre. 11 rețete de mazăre

De: Gabriela Voicu / 28.01.2014, 14:00
Sursă minunată de fier, mazărea luptă eficient împotriva anemiei, combate oboseala cronică și ne energizează. Mâncărurile cu mazăre nu trebuie evitate în sezonul rece, așa că vă propunem 11 rețete de mazăre.
1. Tocăniță de cartofi cu mazăre

Ingrediente:

1 kg de cartofi

2 cepe

1 ardei gras rosu

2 morcovi

500 g mazare congelata

3 linguri pasta de rosii

marar, cimbru, boia de ardei iute afumata, sare, piper

Preparare:

Tocam ceapa marunt si o calim in ulei incins. Cand ceapa capata o culoare aurie, adaugam ardeiul si morcovul taiat cubulete. Lasam la calit inca 5 minute, apoi adaugam mazarea si cartofii taiati. Presaram putin cimbru, sare, piper si boia de ardei iute afumata. Acoperim totul cu apa fiarta si lasam sa fiarba la capac, la foc mic pana se inmoaie legumele. Punem la tocanita si pasta de rosii; mai lasam pe foc 5 minute. Pentru a adauga o culoare vie preparatului, presarati marar tocat marunt.

2. Piept de pui cu mazăre

Ingrediente:

1 piept de pui, 

500 g mazăre congelată,

1 ceapă,

1 conservă cu roșii cubulețe,

sare,

piper,

mărar verde.

Preparare:

Pentru că pieptul de la un pui crescut la țară este cu mult mai ațos, trebuie fiert bine înainte de al găti în fel și chip. Se pune la fiert în apă rece cu un praf de sare și se fierbe minim 20 minute. Când este gata se scoate și se lasă la zvântat. Se tranșează fâșii lungi. Se încinge puțin ulei într-o tigaie și se rumenește bine pe toate părțile, după care se scoate și se păstrează la cald. În uleiul rămas călim foarte puțin ceapa tocată mărunt. Adăugăm mazărea congelată și amestecăm bine. Turnăm apă fierbinte cât să acopere mazărea și lăsăm să fiarbă 10-15 minute în funcție de mazăre (verificăm după 10 minute dacă este fiartă, în caz contrar se mai lasă 5 minute). Adăugăm roșiile din conservă cu tot cu sos și mărarul proaspăt tocat mărunt și mai lăsăm 5 minute pe foc. Condimentăm cu sare și piper. Aducem carnea în cratiță și acoperim până la servire. La servire se ornează cu mărar proaspăt tocat.

3. Tartă cu brânză și mazăre

Ingrediente:

O foaie aluat frantuzesc (foietaj)

100 g smantana

250 -300 g mazare, congelata sau la conserva

200 g telemea sarata

2 oua

2 linguri amidon alimentar (sau 3 faina)

piper

oregano sau marar pt ornat

rosii cherry

mozarella 150 g

Preparare:

Se dezgheata foietajul cu 1 – 2 ore inainte. Se aseaza intr-o forma de tarta sau vas de yena. Se incalzeste cuptorul la 180 de grade. Se rade branza, se amesteca cu smantana, ouale, piperul si amidonul, iar la sfarsit se adauga mazarea. Se toarna in forma de tarta, iar pe deasupra se presara mozzarella si se orneaza cu jumatati de rosii cherry. Se baga la cuptor 20 – 30 de minute si se scoate cand se rumeneste. Se orneaza cu marar sau oregano si se serveste calda sau rece.

4. Ciuperci cu mazăre și curry

Ingrediente:

1 kg ciuperci champignon

400 g mazare

7 bucatele usturoi

10 lingurite pasta tomate

3 linguri ulei

2 lingurite curry

Preparare:

Curatam ciupercile si le taiem felii. Le fierbem si le scurgem intr-o sita. Dupa aceea fierbem mazarea si o scurgem. Intr-o tigaie calim 5 minute usturoiul taiat feliute. Adaugam ciupercile, lasam aproximativ 10 minute dupa care punem pasta de tomate. Condimentam cu sare piper si curry dupa preferinte. In final punem mazarea si o jumatate de cana cu apa. Lasam pana obtinem un sos omogen. Preparatul se poate servi cu orez.

5. Supă-cremă de mazăre

Ingrediente:

750 g mazare (congelata sau cruda)

1 ceapa

1 lingura unt

1 litru 200ml apa sau supa de legume

150 ml frisca lichida

100-150 g taitei

Preparare:

Puneti deoparte 5-6 linguri de mazare. Dunstuiti ceapa, restul de mazare si untul, dupa care adaugati apa sau supa de legume si fierbeti la foc potrivit aproximativ 30 min. Compozitia obtinuta o mixati cu un blender pana obtineti un piure fin. Condimentati cu sare si piper, iar la final adaugati cele 6 linguri de mazare puse deoparte la inceput, si frisca lichida si mai fierbeti inabusit 5 min. Se adauga taitei, care au fost fierti in apa cu sare, iar dupa fierbere au fost trecuti printr-un jet de apa rece, dupa care se adauga in supa si se lasa acoperita pana la servire.

6. Chifteluțe de mazăre

Ingrediente:

Chiftelute (aprox 15 bucati):

o conserva 500 g mazare (dupa scurgerea lichidului)

2 oua

o ceapa (eu am avut 5 fire de ceapa verde)

o lingura de marar

cimbru, ghimbir, piper, sare

putina faina

ulei

Sos:

4 linguri de smantana usoara

o lingura plina de branza topita

trei degete de branza telemea

o lingura marar

1-2 catei de usturoi

Preparare:

Pentru sos se amesteca toate ingredientele si cu asta am terminat, il punem de-o parte. Mazarea se pune la fiert in apa suficienta cam 10 min. Apoi se paseaza in blender sau cu mixerul de legume, se adauga 2 oua batute, ceapa tocata marunt, mararul si condimentele. Amestecul omogenizat se da putin la rece (15 min). Cu o lingura se formeaza in palme chiftelutele si se tavalesc usor printr-un strat fin de faina. In tigaie se incinge uleiul, cam de 2-3 degete cat sa acopere aproape integral chiftelele. Cand uleiul este incins, se cufunda chiftelutele si se tin 5 min, intorcandu-le la jumatea timpului de pe o parte pe alta, pana se rumenesc un pic. Se scot alaturi, pe o farfurie peste care ai pus un servetel, ca sa scurgi surplusul de ulei. 

7. Mâncare de mazăre

Ingrediente:

500 g mazare

500 ml apa

1 ceapa

1 ardei gras

1 morcov

50 ml ulei

100 ml bulion

1 legatura de marar

sare si piper dupa gust

Preparare:

Ceapa, ardeiul si morcovul se spala si se curata (ceapa o tocam marunt, morcovul, ardeiul se taie cubulete). Ceapa se pune la calit in ulei incins, dupa care se adauga ardeiul si morcovul. Se adauga mazarea, bulionul, sarea, piperul si apa. Se acopera cratita si se lasa la fiert cca 15 -20 min. Pe timpul fierberii se verifica si se amesteca. Dupa ce legumele au fiert, se adauga mararul tocat marunt si se ia cratita de pe foc. Mancarea de mazare se poate servi atat calda, cat si rece.

8. Limbă cu mazăre scăzută

Ingrediente

700 g limba de porc

500 g mazare boabe (1 borcan de 800 g mazare)

3 morcovi

2 cepe

1 pastarnac

2 ardei grasi rosu/galben

1 peperoni nu prea iute

1 rosie mica

1 legatura patrunjel

marar

1-2 linguri faina

3 linguri ulei

2 linguri otet

1-2 lingurite zahar

1 cub sau 1 lingurita concentrat ciuperci sau pui

sare

piper

cimbru

Preparare

Se tine carnea in apa rece 10-15 minute, apoi se spala. Se pune la fiert in 4 litri de apa rece cu putina sare la foc mic. Se ia spuma cand clocoteste, se pune capacul si se lasa cam o ora si jumatate la fiert. Se poate fierbe in oala de fiert sub presiune, pentru ca fierbe mai bine si mai repede. Cand e aproape moale se pun o ceapa, un morcov si pastarnacul intregi si putina sare. Se mai lasa sa fiarba 30 minute la foc mic. Intre timp curatati celelalte legume si zarzavaturi, si scoateti cotoarele ardeilor. Intr-o cratita puneti uleiul si incepeti sa caliti legumele incepand cu felii de morcov, ceapa taiata pestisori, cubulete de ardei gras, cateva feliute de peperoni, verdeata tocata, sare, piper, cimbru. Adaugati la urma rosia decojita, concentratul, mazarea si 3-4 polonice din zeama in care fierbe limba. Lasati la fiert cam 30 min. la foc mic cu capac, pana fierbe mazarea. Cand carnea a fiert se scoate sa se racoreasca, se curata de piele, se taie felii si se pune peste mazare. Daca a scazut prea mult, se mai poate completa cu putina zeama de la limba si se adauga faina desfacuta in putina apa rece. Se mai fierbe cateva minute ca sa se lege sosul, avand grija sa nu se prinda. Dregeti gustul de sare, piper, otet, zahar, eventual putin cimbru si presarati cu marar tocat.

9. Creveți pane cu mazăre pe pat de mămăliguță

Ingrediente

12 bucati de creveti pane congelati

8 linguri de mancare de mazare

3 minitarte de mamaliguta

1 lamaie

2 rosii mici

2 frunze de patrunjel

Preparare

Crevetii ii prajim in ulei de palmier la 180Ëš timp de 3” dupa care ii scoatem pe prosop absorbant. Luam farfuria, rasturnam mamaliguta din forma, punem peste ea cate 2 linguri de mazare, asezam 4 bucati de creveti , taiem feliute de lamie si le asezam peste crevete. Pentru décor, adaugam cate jumatate de rosioara si frunze de patrunjel. Dam farfuria 3” la incalzit in cuptorul cu microunde inainte de servire.

10. Piept de porc cu mazăre și frigănele

Ingrediente

500- 600 g de piept de porc

150-170 g de carne tocata (amestec/pui)

boia, piper, sare, oregano

1 ceapa pentru carnea tocata

1 ceasca vin rosu

1 ceapa rosie

5 catei de usturoi

2-4 rosii

2-3 felii de cascaval foarte subtiri taiate (branza topita feliata)

500-600 g de mazare

1 ceapa

4-6 felii de paine

1-2 oua

150 ml de lapte/zahar tos

Preparare

Se pregateste carnea tocata, se sareaza, pipereaza, se pun boia si oregano, se toaca o ceapa marunt, se amesteca toate cu un pic de ulei si se lasa in asteptare. Pieptul de porc se sareaza un pic, se ia carnea tocata, se umple pieptul de porc, se leaga cu ata alimentara, se da cu doia de pieptul de pui si se mai introduce usturoi taiat lamele in carnea tocata la capete. Pieptul asa format se va pune la prajit intr-o tigaie cu ulei, lasandu-se sa se prajeasca pe toate partile max.10 minute.

Separat se vor toca ceapa marunt, prazul fasii si rosiile cubulete, se pun in tava aragazului in care avem ulei si se pun o ceasca de vin rosu si o crenguta de cimbru, se ia pieptul de porc si se pune si el in tava aragazului langa celelalte ingrediente, se pun deasupra cele doua felii de cascaval sau branza topita si se dau la cuptor la foc potrivit, se lasa aproximativ 10 de minute dupa care se scoate tava si se adauga pasta de tomate, lasandu-se aproximativ o ora, pentru a fi bine facuta carnea din interior.

Separat se spala mazarea, se toaca ceapa, se pune la calit, dupa ce mazarea s-a scurs se adauga si ea si mai punem o lingura de zahar, putem sa punem si mazarea la cuptor aproximativ 20-25 minute.

Pregatim friganelele, se taie painea, batem ouale, punem un praf de sare, pregatim tigaia si dam painea pin lapte si prin oua si o punem la prajit in tigaie, se repeta operatiunea pentru toate feliile de paine, la sfarsit pentru cine vrea se poate presara zahar pe ele. Verificam daca carnea este facuta si scoatem de la cuptor, nu uitati sa scoateti ata alimentara. 

11. Mousse de sparanghel verde cu mazăre și tarhon

Ingrediente

3 lingurite ulei de masline cu aroma de lamaie

3 lingurite otet blasamic

150 g mazare din conserva

185 g sparanghel verde din conserva

10 g praf de gelatina

100 ml vin alb sec

100 ml smantana

1 lingurita tarhon maruntit

sare si piper negru

dupa gust

½ lingurita sare de mare cu ierburi aromate

Preparare

Unge cu 1 lingurita ulei de masline 3 vase a cate 100 ml si aseaza la baza acestora cate o foaie de copt rotunda.

Taie sparanghelul in bucatele si pune-l intr-un blender. Adauga in blender 100 g mazare si paseaza legumele pana se obtine un piure fin. Dizolva gelatina in vinul alb, las-o sa stea 10 minute apoi incalzeste-o usor pe foc mic pana cand se dizolva, dar ai grija sa nu fiarba. Adauga gelatina la piureul de legume si amesteca.

Intr-un vas, amesteca smantana cu 1 lingurita tarhon maruntit, 1 lingurita sare de mare cu ierburi aromate, sare si piper dupa gust. Pune smantana in blender si amestec-o cu piureul de legume pana la omogenizare. Imparte amestecul obtinut in cele 3 forme pregatite si da-le la rece 2-3 ore pana cand amestecul s-a intarit.

Intre timp, amesteca 50 g mazare ramasa cu 1 lingurita ulei de masline. Pentru servire, rastoarna mousse-urile din forme pe cate o farfurie. Presara fiecare mousse cu mazare si tarhon maruntit, apoi stropeste-le cu 1 lingurita ulei de masline si otet balsamic.