Rețete piept de rață. 9 rețete cu piept de rață

De: Gabriela Voicu / 25.01.2014, 18:00
Pieptul de rață, o carne foarte slabă și fină, este apreciat de orice gurmand dacă e gătit corect. Noi vă propunem 10 rețete de piept de rață, care vă vor încânta cu siguranță.

1. Piept de rață caramelizat

Ingrediente

1 piept rata,

100 ml sos soia,

2 portocale,

100 g miere albine,

ghimbir,

condimente

Preparare

1. Dezosam pieptul de rata si crestam pe partea cu pielita in diagonala.

2. Turnam sosul de soia peste pieptul de rata si dam la frigider pentru o ora.

3. Il tragem la tigaie, fara ulei fiindca isi lasa suficienta grasime, circa 1 minut pe fiecare parte.

4. Facem un amestec din sosul de soia ramas de la marinarea carnii, sucul de la portocale, mierea de albine, ghimbir si condimente. Punem pieptul de rata intr-o tava si turnam amestecul peste el.

5. Dam la cuptor circa 15-20 minute la foc potrivit pana se caramelizeaza sosul din tava.

6. Am taiat felii si am servit cu taitei de orez.

2. Piept de rață în sos picant

Ingrediente

1 piept de rata,

100 ml ulei,

1 ceapa mare,

1/2 telina mica,

200 g castraveciori,

1 lingura bulion,

1 lingura faina,

100 ml vin,

1/2 lingurita mustar iute,

2 linguri otet de vin,

1 foaie de dafin,

cimbru,

sare,

piper.

Preparare

Fie fierbi rata, fie poti face o marinata, lasata peste noapte la macerat. Marinata trebuie sa contina: 1 ceapa, 1 telina, 1 morcov, cateva boabe de piper, 2-3 foi de dafin, 100 ml vin rosu si sare. Pieptul de rata se feliaza, se prajeste in ulei pe ambele parti. Scoatem bucatile de carne din cratita, iar in uleiul ramas calim ceapa taiata marunt. Cand ceapa s-a inmuiat, adaugam telina tocata marunt, faina, bulionul si stingem cu 1-2 cani de apa (sau zeama de la marinata). Adaugam bucatile de carne. Adaugam castravetii curatati de coaja si tocati foarte marunt (sau dati pe razatoarea mica). Se adauga cimbru dupa gust, foaia de dafin, piper, mustar si lasam la foc mic 10-15 minute. Pe urma adaugam vinul, otetul si condimentam cu sare. Servim fierbinte cu garnitura de cartofi natur, stropiti cu unt si presarati cu patrunjel verde tocat marunt.

3. Piept de rață cu pak choy și sos hoisin

Ingrediente

1 buc. piept de rață (aprox.300-400 g.)

300-400 g. (baby) Pak Choy

1 ardei gras roșu

1 cățel usturoi

2 lingurițe ghimbir răzuit

2 linguri sos Hoisin

eventual 2 linguri alune Cashew

2 cești orez 

Preparare

Se pregătește pieptul de rață astfel: pielea se curăță de eventualele resturi de pene, se desprinde de carne și se taie în feliuțe subțiri, cam de vreo 2-3 cm lungime. Se curăță carnea de pielițele argintii și apoi se taie pe lățime în felii subțiri de max. 5 mm. Ardeiul roșu se spală, se uscă și apoi se taie în feliuțe cam de jumătate cm lățime. Se curăță usturoiul și se pisează, iar ghimbirul se dă prin răzătoarea mică. Pak Choy-ul se curăță, capetele albe se taie în feliuțe pe lungime și se pun de-o parte, iar frunzele verzi se taie pe lungime în două.

Orezul se fierbe într-o cratiță cu teflon. La o căniță de orez spălat (doar dintr-o apă) se pune o căniță și un sfert de apă. Se pune la foc, după ce dă în clocot se reduce temperatura și se lasă să fiarbă la foc mic vreo 15 minute cu capacul pe cratiță. Se ia cratița de pe foc și se lasă cu capacul pus încă vreo 5 minute. Eu nu pun sare deloc în orez când gătesc mâncare asiatică. (Dacă pe pachetul de orez există instrucțiuni de fierbere a orezului, se vor urma atunci acestea).

Într-un wok se pun bucățile de piele și se prăjesc până devin jumări crocante. Se scot apoi pe un șervețel de bucătărie să se stoarcă de grăsime. În grăsimea rămasă în wok se adaugă pieptul de rață feliat și se prăjește pe ambele părți cam 1 minut (nu se prăjește foarte tare). Se scoate carnea pe o farfurie. Se pun ghimbirul și usturoiul în wok, iar apoi se adaugă ardeiul gras și cozile de Pak Choy, se lasă 1-2 min. să se călească, apoi se adaugă sosul Hoisin și se amestecă bine. Se adaugă apoi frunzele de Pak Choy, pieptul de rață și alunele și se amestecă bine. Se mai lasă câteva secunde să fiarbă împreună, apoi se ia de pe foc. Frunzele de Pak Choy se topesc foarte repede.

Se servește cu orez și deasupra se presară jumările făcute din pielea de pe pieptul de rață.

4. Piept de rață cu portocale

Pentru doua portii aveti nevoie de :

– un piept de rata

– doua portocale intregi

– zeama de la doua portocale

– o lingurita de miere

– sare dupa gust

Preparare

Sub straturi de grasime, carnea ratei este moale si suculenta. Pieptul intai se dezoseaza si se imparte in doua parti egale. Se usuca bine cu un servet si se cresteaza pielea sub forma de romburi – astfel grasimea se va topi mai repede. Se pune la prajit intr-o tigaie bine incinsa, de preferat din cele non aderente. Intai pe partea cu piele si apoi pe partea cealata. Se lasa pana se rumeneste frumos si pielea devine crocanta. In mod normal, la sfarsit, se obtine o baie de grasime. Carnea nu trebuie sa fie perfect patrunsa, ea va mai sta la cuptor sa se imbete cu aroma de portocale.

Dupa ce am ispravit cu rata, o scoatem pe o farfurie si ne ocupam de portocale. Le curatam de coaja si le taiem rondele groase, de aproape un cm grosime. Le vom rumeni putin in tigaia in care s-a prajit pieptul de rata, dar scurgem inainte grasimea. 

Revenim la rata, ii asezam pieptul intr-o tava, inconjurat de rondele de portocala rumenite pe gratar. Turnam deasupra sucul a doua portocale amestecat cu o lingura de miere si mai adaugam cateva fasii subtiri de coaja de portocala, bine spalate in prealabil. Asezonam cu putina sare. Se pot adauga si verdeturi de genul oregano sau maghiran, dar am vrut sa obtin un gust cat mai pur, nemodificat de alte arome.

Lasam la cuptor la foc mediu circa jumatate de ora, timp in care sucul de portocale va fragezi carnea si in tava se va forma un sos gros, aromat. Serviti fierbinte, cu carnea inca aburinda. 

5. Piept de rață la cuptor

Ingrediente

1 piept de rata

1 lingurita de sare

Preparare

Pieptul de rata il scoatem de la frigider cu o ora inainte sa il pregatim. Preseram sare pe partea cu carne, pe partea cu piele il crestam in forma de romburi. Intr-o tigaie adaugam pieptul de rata cu pielea in jos, lasam sa se prajeasca pe ambele parti la foc mic. Daca observam ca este prea multa grasime scurgem grasimea intr-un vas. Cand s-a rumenit frumos il asezam cu pielea in jos intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul incalzit cca 10 min la foc mediu. Lasam sa se raceasca 10 min inainte sa il taiem. Se poate servi cu orez prajit. 

6. Piept de rata cu sos de coacaze si garnitura de cus-cus cu legume

Ingrediente

1 piept rata

1 lingura sos soia

Sosul

100 g coacaze rosii

2 linguri zahar brun

50 ml vin rosu

1 lingurita otet balsamic

Garnitura

100 g paste cus-cus

100 g legume (mazare, porumb, morcov, ardei)

1/2 praz

100 g ciuperci

Preparare

Punem coacazele si zaharul brun intr-un vas. Le punem pe foc pana cand zaharul se topeste si da intr-un clocot. Dam deoparte si strecuram bine astfel incat sa indepartam semintele si pulpa. Va ramane un lichid putin mai gros peste care adaugam vinul si otetul balsamic. Dam in unul-doua clocote pana capata consistenta unui sos. Il lasam deoparte sa se raceasca.

Pieptul de rata il crestam pe partea cu pielita ca sa isi poata elibera grasimile. Il adaugam in tigaie cu pielita in jos. In tigaie nu vom adauga ulei. Nu o incalziti in prealabil, trebuie sa fie rece cand puneti pieptul, daca va fi calda se va forma o crusta si grasimea nu se va mai elibera.

Prajim pieptul in grasimea lasata cate 1-2 minute pe fiecare parte, inainte de final adaugam sosul de soia si lasam sa se patrunda. Il lasam deoparte la cald.

Carnea trebuie sa fie in sange, sa ramana rosiatica la mijloc, insa fiecare il face dupa bunul plac. Taiem ciupercile felii si le sotam in putin ulei. Adaugam prazul si lasam cat sa isi elibereze aromele. Adaugam legumele si le sotam usor.

Pastele cus-cus le prajim mai intai in putin ulei apoi turnam peste ele apa oparita si le lasam pana sunt facute. Le scurgem si le adaugam peste legume. Asezonam cu sare, piper si oregano.

Pieptul de rata il taiem felii in diagonala. Cus-cus-ul cu legume il asezam pe platou cu ajutorul unei forme. Asezam pieptul de rata si punem deasupra sosul de coacaze rosii.

7. Piept de rațã cu gutui și sos de vin de Porto

Ingrediente
 
piept de ratã
 
1 lingurã ulei de mãsline
 
100 ml smântânã
 
100 ml vin de Porto sau Madeira
 
1 linguritã maizena ( amidon de porumb)
 
4 gutui
 
sucul de la o lãmâie
 
1 baton de scortisoarã
 
100 gr zahãr
 
1 lingurã unt
 
cimbrisor, sare si piper
 
curcuma

Preparare

1) Decojeste si scoate semintele gutuilor, pune intr-un recipient cu apa si suc de lamaie sa nu se oxideze.

2) Cresteaza pieptul de rata si condimenteaza.

3) Pune gutuile la fiert cu zaharul, scortisoara si apa sa le acopere.

4) Se pune untul la topit si se adauga gutuile la prajit pe ambele parti.

5) Pune la prajit pieptul cu uleiul de masline, cu pielea in jos, cand sa rumenit frumos pe ambele parti se scoate pe farfuria de servit.

6) In sosul ramas de la friptura se pune maizena, smantana si vinul de Porto si se lasa sa se ingroase la foc mic. Serveste pieptul taiat felii, cu sos de Porto si garnitura de gutui. Merge si cu garnitura de castane sau cartofi. 

8. Piept de rață cu piersici

Ingrediente

2 bucăți de piept de rață

4 piersici mari, albe

80 g de unt

vin alb

sare

piper

puțină smântână

Preparare

Taie partea cu grasime a pieptului de rata in patratele. Opareste 2 minute piersicile in apa clocotita, apoi lasa apa rece sa curga peste ele. Scoate pielita, taie in sferturi. Incalzeste 20 g de unt in tigaie si pune pieptul de rata cu partea cu pielea in jos. Lasa 5 minute la foc mare. Scurge grasimea, mai frige 5 minute la foc mediu, pe fiecare parte. Tot acum le sarezi si piperezi. Pieptul din tigaie, taie in felii. Pune 20 g de unt in tigaie, adauga bucatile de piersici si le lasi 5 minute, intorcandu-le pe ambele parti. Scoate-le pe platoul de servire langa carne. Pune vin peste restul din tigaie si redu sosul.Adauga apoi putina smantana, ia de pe foc si pune restul de unt. Serveste foarte cald.

9. Piept de rață cu sos de cireșe

Ingrediente

1 piept de rata

1 fir de rozmarin

ulei pentru prajit

sare si piper

Sosul

cirese din compot

1 lingura unt topit

sare si piper

2-3 cuisoare

1 pahar vin rosu

1/2 baton scortisoara

1 lingura smantana

Preparare

Se cresteaza pieptul de rata, se pune la prajit in ulei cu firul de rozmarin, sare si piper. Cand este gata se pune doparte. Se pune o tigaie pe foc cu putin unt topit, se adauga ciresle din compot, sare si piper, vinul rosu, scortisoara si 2-3 cuisoare, se lasa sa fiarba cateva minute, iar la sfarsit se adauga smantana. Se taie pieptul de rata felii si se adauga sosul peste ele.